OMS avertizează că SARS-CoV-2 „circulă liber” şi îndeamnă guvernele să reintroducă obligativitatea purtării măştii de protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că noul coronavirus „circulă liber” şi numărul deceselor la nivel mondial este inacceptabil de mare. Şeful OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că subvariantele Omicron continuă să conducă la noi cazuri, spitalizări şi decese în întreaga lume, şi a îndemnat guvernele să reintroducă măsurile de protecţie, precum obligativitatea purtării măştii.

În timp ce numeroase ţări dezvoltate au renunţat aproape complet la restricţiile privind coronavirusul, ca urmare a succesului campaniilor de vaccinare, directorul general al organizaţiei a subliniat că pandemia „nu este nici pe departe încheiată", conform Sky News.

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că subvariantele Omicron continuă să genereze noi valuri de îmbolnăviri, spitalizări şi decese în întreaga lume. 

Pe fondul creşterii numărului cazurilor de COVID şi al numărului de spitalizări, şeful OMS a îndemnat guvernele să reintroducă măsurile de protecţie precum purtarea măştii sanitare, aerisirea încăperilor şi protocoalele de testare şi tratament”.

„Sunt îngrijorat de faptul că numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească - punând o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate şi a lucrătorilor din domeniul sănătăţii, care sunt încorsetaţi. Sunt, de asemenea, îngrijorat de tendinţa de creştere a numărului de decese", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

   

Printre variantele şi subvariantele urmărite de OMS se numără BA.2.75 care a fost descoperită pentru prima dată în India în luna mai. 

Oamenii de ştiinţă spun că varianta se poate răspândi rapid şi poate să ocolească imunitatea de la vaccinuri şi infecţiile anterioare.

Dr. Ghebreyesus a subliniat mai multe „provocări interconectate” cu care se confruntă acum răspunsul global la coronavirus, inclusiv subvariantele Omicron şi testele reduse.

Acesta a adăugat că: „există o deconectare majoră în percepţia riscului COVID-19 între comunităţile ştiinţifice, liderii politici şi publicul larg. Aceasta este o provocare dublă de a comunica riscul şi de a construi încrederea comunităţii în instrumentele de sănătate şi măsurile sociale de sănătate publică, cum ar fi purtarea măştii, distanţarea şi aerisirea încăperilor.

„Noile valuri ale virusului demonstrează din nou că pandemia nu s-a încheiat nici pe departe”.

El a îndemnat guvernele lumii să-şi revizuiască şi să îşi ajusteze în mod regulat planurile de răspuns la COVID-19 în funcţie de situaţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite