Virusologii, îngrijoraţi de noua subvariantă Covid numită „Centaurus”
0Virusologii sunt îngrijoraţi cu privire la apariţia unei alte variante Omicron care se răspândeşte rapid, ajungând în India şi Marea Britanie, relatează The Guardian.
Avertismentul a venit în timp ce parlamentarii au solicitat dublarea eforturilor pentru a-i convinge pe circa 3 milioane de adulţi din Anglia, care nu au primit încă o singură doză de vaccin împotriva Covid, să accepte oferta de vaccinare.
Varianta BA.2.75 , numită „Centaurus”, a fost depistată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Cazurile din Marea Britanie au înregistrat o creştere mai rapidă faţă de cele ale variantei BA.5 extrem de transmisibilă, care este prezentă şi în India şi înlocuieşte rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe ţări, potrivit The Guardian.
De asemenea, varianta BA.2.75 a fost detectată în circa 10 alte ţări, printre care Marea Britanie, SUA, Australia, Germania şi Canada.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a numit-o „ variantă supusă monitorizării” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă sau asociată cu boli mai severe, însă dovezile sunt slabe sau nu au fost încă evaluate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) monitorizează îndeaproape noua variantă, cu toate că cercetătorul şef al acesteia, Dr. Soumia Swaminathan, a afirmat că nu există încă suficiente probe pentru a evalua severitatea acesteia.
De asemenea, virusologii au fost avertizaţi de numărul mare de mutaţii suplimentare pe care le conţine BA.2.75, în raport cu BA.2.
„Nu sunt atât mutaţiile exacte, ci mai mult numărul/combinaţia”, a afirmat doctorul Tom Peacock, virusolog la Imperial College London, care a fost primul care a identificat Omicron ca o potenţială îngrijorare în luna noiembrie a anului 2021. „Este greu de prezis efectul atâtor mutaţii care apar împreună”, a mai adăugat Peacock.
„Este cu siguranţă un potenţial candidat pentru ceea ce urmează după BA.5. În caz contrar, probabil că este o variantă a unei variante”, a mai adăugat Peacock.
Chiar dacă nu se răspândeşte în alte ţări, creşterea sa în India sugerează faptul că probabil este o problemă acolo, a adăugat Peacock.
Doctorul Stephen Griffin, virusolog la Universitatea din Leeds a menţionat ca exemplu capacitatea impresionantă a virusului de a tolera schimbările în proteina sa, partea pe care o utilizează pentru a infecta celulele şi pe care se bazează majoritatea vaccinurilor împotriva Covid.
„Anul trecut, mulţi erau convinşi că Delta a reprezentat un apogeu evolutiv pentru virus, dar apariţia variantei Omicron şi creşterea vastă a variabilităţii şi a evazivităţii anticorpilor este un semn că nu putem, ca populaţie, să urmăm un plan asemănător gripei pentru a ţine pasul cu evoluţia virală”, a declarat Griffin.
În plus faţă de vaccinuri, planurile pe termen lung ar trebui să includă măsuri pentru a preveni infecţiile şi reinfecţiile. „Acest lucru include crearea de medii rezistente la infecţii prin ventilaţie îmbunătăţită, filtrare sau sterilizarea aerului din interior, reaprovizionarea sensibilă a testelor de flux lateral şi perioade de izolare adecvate şi susţinute care vor reduce efectiv transmisia în curs”, afirmat el.
La sfârşitul lunii mai 2022, 2.98 milioane de adulţi din Anglia au rămas nevaccinaţi, alte 1.5 milioane având doar prima doză a vaccinului împotriva Covid-19.
„În ciuda muncii de până acum, ratele scăzute de vaccinare persistă în multe grupuri vulnerabile şi sunt necesare abordări noi pentru a le atinge", a afirmat Dame Meg Hillier, care prezidează comitetul de conturi publice.