Obligat să muncească 200 de ore suplimentare într-o lună, un medic din Japonia s-a sinucis

0
Publicat:

Un medic de 26 de ani din Japonia s-a sinucis anul trecut, după ce a fost obligat să muncească 200 de ore suplimentare într-o lună. Familia lui militează acum pentru o schimbare în țara care este afectată de mult timp de cultura muncii excesive.

Takashima Shingo, medicul de 26 de ani s-a sinucis   FOTO Profimedia
Takashima Shingo, medicul de 26 de ani s-a sinucis FOTO Profimedia

Takashima Shingo lucra ca medic rezident la un spital din orașul Kobe. Anul trecut, în luna mai, tânărul medic s-a sinucis, potrivit televiziunii publice NHK.

Avocații familiei spun că Takashima lucrase peste 207 ore suplimentare în luna de dinaintea morții sale și nu-și luase nicio zi liberă timp de trei luni, potrivit NHK.

Spitalul, Konan Medical Center, a negat aceste acuzații într-o conferință de presă de săptămâna trecută. Însă, în iunie, organismul guvernamental de inspecție a muncii a decis că moartea sa a fost un incident legat de muncă din cauza orelor lungi de muncă, mai arată NHK - subliniind presiunile imense asupra lucrătorilor din domeniul sănătății.

Cultul muncii, persistent în Japonia

Japonia se luptă de mult timp cu o cultură persistentă a suprasolicitării, angajații din diverse sectoare raportând ore de lucru pedepsitoare, presiuni mari din partea supervizorilor și deferență față de companie, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Stresul care rezultă din aceasta și consecințele asupra sănătății mintale au provocat chiar și un fenomen numit „karoshi” sau „moartea prin suprasolicitare” - ceea ce a dus la adoptarea unei legislații menite să prevină moartea și rănirea cauzată de orele de muncă excesive.

În cadrul unei conferințe de presă de vinerea trecută, familia lui Takashima a descris ceea ce au spus că a fost un tânăr dus la disperare și și-a exprimat durerea pentru moartea sa.

Înainte de sinucidere, a declarat mama sa, Junko Takashima, doctorul ar fi spus că „era prea greu” și că „nimeni nu l-ar fi ajutat”, potrivit unei înregistrări video a conferinței de presă publicate de presa locală.

Sute de ore suplimentare

Nimeni nu are grijă de mine, îmi tot spunea el. Cred că mediul înconjurător l-a pus la limită”, a spus ea.

Fiul meu nu va deveni un medic bun, nici nu va putea să salveze pacienți și să contribuie la societate. Cu toate acestea, sper sincer că mediul de lucru pentru medici va fi îmbunătățit, astfel încât același lucru să nu se mai întâmple în viitor”, a mai spus ea.

Fratele lui Takashima, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a vorbit, de asemenea, în cadrul conferinței de presă. „Indiferent cum privim orele de lucru ale fratelui meu, 200 de ore (de ore suplimentare) este un număr incredibil și nu cred că spitalul are o abordare solidă în ceea ce privește managementul muncii în primul rând”, a spus el.

În cadrul unei conferințe de presă de săptămâna trecută, Centrul Medical Konan a ripostat. „Există multe momente în care (medicii) își petrec timpul studiind pe cont propriu și dormind în funcție de nevoile lor fiziologice”, a declarat un purtător de cuvânt. „Din cauza gradului foarte mare de libertate, nu este posibil să se determine cu exactitate orele de lucru”.

Spitalul nu recunoaște acest caz

Nu recunoaștem acest caz ca fiind muncă suplimentară și nu vom mai comenta pe viitor”, a spus un purtător de cuvânt al spitalului pentru CNN.

O serie de cazuri de suprasolicitare a muncii au ținut prima pagină a ziarelor naționale și globale de-a lungul anilor - de exemplu, oficialii japonezi au concluzionat în 2017 că un reporter politic în vârstă de 31 de ani, care a murit în 2013, a suferit o insuficiență cardiacă din cauza orelor lungi petrecute la locul de muncă. Ea lucrase 159 de ore suplimentare în luna de dinaintea decesului, potrivit NHK.

Problema rămâne deosebit de ridicată în sectorul asistenței medicale. Un studiu din 2016 a constatat că mai mult de un sfert dintre medicii de spital cu normă întreagă lucrează până la 60 de ore pe săptămână, în timp ce 5% lucrează până la 90 de ore, iar 2,3% lucrează până la 100 de ore.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite