O navă de război australiană a traversat Strâmtoarea Taiwan, anunţă Taipeiul

0
Publicat:

Ministerul taiwanez al Apărării a informat vineri că o navă de război australiană a traversat cu o zi înainte Strâmtoarea Taiwan, calea navigabilă care separă insula autonomă de China continentală vecină, relatează AFP, citată de Agerpres.

O navă de război australiană a traversat Strâmtoarea Taiwan. FOTO www.asia.nikkei.com
O navă de război australiană a traversat Strâmtoarea Taiwan. FOTO www.asia.nikkei.com

Potrivit ministerului, nava a intrat în strâmtoare joi şi s-a îndreptat spre sud.

„În timpul traversării strâmtorii, armata taiwaneză a supravegheat situaţia din spaţiul maritim şi aerian, iar situaţia a fost normală", a precizat el.

Cu o lăţime de 180 de kilometri, Strâmtoarea Taiwan este un loc de trecere esenţial pentru transportul maritim internaţional, dar reprezintă o problemă geopolitică pentru Beijing, care revendică insula democratică autonomă ca parte a teritoriului său.

Armata taiwaneză raportează trecerea aproape zilnică a unor nave prin apele sale, precum şi incursiuni ale avioanelor de război chineze în zona sa de apărare aeriană.

Traversările „de rutină” stârnesc furia Beijingului

SUA îşi trimit navele de război în Strâmtoarea Taiwan pentru traversări „de rutină". Nave de război britanice, canadiene, franceze şi australiene au făcut toate traversări în ultimii ani, stârnind furia Beijingului.

Traversarea de joi a Strâmtorii Taiwan de către nava de război australiană intervine după vizita la Beijing a premierului australian, Anthony Albanese, la începutul lui noiembrie.

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a susţinut că China şi Australia ar putea deveni „parteneri de încredere", după ani de tensiuni între cele două ţări. La rândul său, Anthony Albanese a salutat progresul „incontestabil foarte pozitiv" în relaţiile bilaterale.

Comportament „periculos (...) şi neprofesionist" 

Săptămâna trecută, ministrul australian al apărării a făcut  însă cunoscut că mai mulţi scafandri au fost răniţi „probabil" de impulsurile emise de sonarul unei nave de război chineze în largul coastelor Japoniei.

Anthony Albanese a declarat că nava de război chineză a manifestat un comportament „periculos (...) şi neprofesionist" pe mare, ceea ce Beijingul a considerat drept „acuzaţii imprudente şi iresponsabile împotriva Chinei".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite