Japonia a invitat, în premieră, Australia la două exerciţii militare comune cu Statele Unite

0
Publicat:

Japonia a anunţat joi că a invitat, în premieră, Australia la două exerciţii militare comune cu Statele Unite, relatează Reuters şi Kyodo, citate de Agerpres.

Drapele Japonia/Australia. FOTO Shutterstock
Drapele Japonia/Australia. FOTO Shutterstock

Ministrul japonez al apărării, Minoru Kihara, a discutat despre participarea Australiei la cele două exerciţii în cursul unei întrevederi la Tokyo cu omologul său australian Richard Marles.

„Extindem cooperarea militară cu Australia în toate domeniile”

Unul dintre exerciţii, Yama Sakura, va avea loc în noiembrie, cu participarea Forţelor de autoapărare nipone şi forţelor terestre ale SUA.

Cel de-al doilea, Keen Edge, este programat pentru luna februarie 2024, cu participarea militarilor japonezi şi a puşcaşilor marini americani.

„Ne extindem cooperarea militară cu Australia în toate domeniile. Obiectivul nostru este ca în momente de criză să putem coopera îndeaproape", a declarat presei Kihara după întâlnire.

Dezvoltarea în comun de echipamente pentru apărare

Japonia și Australia au convenit de asemenea să coopereze la dezvoltarea în comun de echipamente pentru apărare.

Ministrul australian al apărării a salutat la rândul său consolidarea relaţiilor de securitate cu Japonia.

„Cu nicio altă ţară din lume nu avem o asemenea aliniere strategică cum avem cu Japonia. Suntem aliaţi ai SUA, avem o relaţie complexă cu cel mai mare partener comercial al nostru, China, şi avem o relaţie reciprocă profundă", a spus Marles, potrivit guvernului de la Canberra.

Ambele țări sunt preocupate de creşterea puterii militare a Chinei în regiune, precum şi de un posibil atac al Beijingului pentru a prelua controlul asupra Taiwanului, menţionează Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite