Statele Unite au lovit milițiile iraniene din Irak. Bagdadul critică acțiunea: „Un act inacceptabil”

0
Publicat:

Statele Unite au declanșat lovituri împotriva milițiilor din Irak, ceea ce a generat cea mai aspră critică de până acum din partea Bagdadului. Biroul prim-ministrului irakian acuză Washingtonul că contribuie la o "escaladare iresponsabilă" a violenței în regiune.

Statele Unite au declanșat atacuri după ce o bază americană a fost lovită
Statele Unite au declanșat atacuri după ce o bază americană a fost lovită FOTO EPA EFE

Miercuri, Pentagonul a anunțat că a efectuat lovituri de represalii peste noapte împotriva a trei facilități legate de milițiile susținute de Iran, ca răspuns la atacurile suferite de forțele proprii la o bază aeriană din Irak, în weekend.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat într-un comunicat că atacurile asupra grupării Kata’ib Hezbollah și altor grupuri legate de Iran au fost "necesare și proporționate".

"Aceste lovituri precise sunt un răspuns direct la o serie de atacuri împotriva personalului american și al coaliției din Irak și Siria de către milițiile sponsorizate de Iran", a declarat Austin. "Nu căutăm să escaladăm conflictul în regiune."

SUA acuzate că escaladează conflictul din regiune

Oficialii irakieni nu au fost de acord cu cele transmise de SUA și spun că unele dintre grupările paramilitare vizate sunt integrate acum în forțele armate regulate ale țării.

Un purtător de cuvânt al prim-ministrului, Mohammed Shia al-Sudani, a numit atacurile un "act de agresiune".

"Acest act inacceptabil subminează ani de cooperare, încalcă în mod flagrant suveranitatea Irakului și contribuie la o escaladare iresponsabilă... într-un moment în care regiunea se confruntă deja cu pericolul unui conflict în expansiune", a declarat Yahya Rasool, purtătorul de cuvânt al liderului irakian pentru probleme militare.

Un alt oficial irakian, consilierul pentru securitate națională Qassem al-Araji, a afirmat că loviturile SUA "nu ajută la aducerea liniștii".

Statele Unite au avertizat în mod repetat că războiul din Gaza ar putea duce la un conflict mai amplu în întreaga regiune. În același timp, Washingtonul a efectuat bombardamente în Irak, Siria și Yemen, și a continuat să înarmeze cel mai apropiat aliat regional, Israelul.

Irakul este un aliat atât al Teheranului, cât și al Washingtonului, dar criza din Orientul Mijlociu a testat aceste relații, ambele țări bombardând teritoriul său, arată The Guardian.

Miercuri seara, Reuters a citat două surse care au declarat că o dronă a vizat o bază în care se aflau forțe americane în apropierea orașului Erbil din nordul Irakului ca posibile represalii în cadrul acestui conflict în creștere.

Patru ameriani răniți în atacul de sâmbătă

Sâmbătă, patru membri ai personalului american au suferit răni grave după ce baza aeriană Ain al-Asad din Irak a fost lovită de mai multe rachete balistice și rachete lansate de militanții susținuți de Iran din interiorul Irakului.

Forțele americane din Irak și Siria au fost atacate de aproximativ 150 de ori de militanții aliniați cu Iranul de la începutul războiului dintre Israel și Gaza în octombrie, iar Joe Biden a decis să răspundă militar, în ciuda sensibilităților politice din Bagdad și a riscului unui război regional.

Atacurile împotriva SUA sunt văzute ca represalii pentru sprijinul acordat Israelului în războiul împotriva Hamas, cu toate că Washingtonul acuză Teheranul că încearcă să profite de haos în scopurile proprii.

Statele Unite au 900 de trupe în Siria și alte 2.500 în Irak, asistând și consiliind forțele locale pentru a preveni o reluare a activității Statului Islamic, care în 2014 a ocupat părți mari din ambele țări înainte de a fi învins.

Războiul din Gaza s-a extins în ultimele luni, forțele americane lovind ținte ale rebelilor houthi, după ce gruparea a lansat atacuri asupra navelor din Marea Roșie.

Miercuri dimineața, armata americană a anunțat că a efectuat încă două lovituri în Yemen, distrugând două rachete anti-navă ale houthi care erau îndreptate spre Marea Roșie și se pregăteau să fie lansate. Raidul a marcat a noua rundă de lovituri ale SUA asupra țintelor din Yemen.

Rebelii houthi susțin că își îndreaptă atacurile asupra Israelului și aliaților săi occidentali în sprijinul palestinienilor din Gaza cu lovituri asupra transporturilor în Marea Roșie, și nu există semne că acestea s-au oprit după primul val de atacuri.

După loviturile SUA de luni, lansate în colaborare cu Regatul Unit, un purtător de cuvânt al armatei houthi din Yemen a declarat că atacurile aliate nu vor rămâne fără răspuns.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite