O criză „invizibilă“ a refugiaţilor – cimitirul marin al Franţei din Oceanul Indian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa a fost atât de acaparată de tragediile refugiaţilor din Mediterană încât, o criză similară din Oceanul Indian aproape că a trecut neobservată. Criza refugiaţilor din Oceanul Indian este cauzată de o insulă ce aparţine Franţei şi de locuitorii insulelor învecinate care îşi riscă viaţa pentru a locui pe teritoriul francez.

Mii de oameni au murit în călătoria spre insula Mayotte, din insulele Comore învecinate (Anjouan, Moheli şi Grande Comore), încă de când Mayotte a ales să rămână parte din Franţa, în 1975, în timp ce alte insule au votat pentru independenţă, notează BBC.

Situaţia din Oceanul Indian este una parcă la indigo cu situaţia din Mediterană, unde oamenii încearcă să-şi croiască drum din Africa de Nord sau Turcia, în căutarea unei vieţi mai bune. Singura diferenţă este că puţini din Occident au acordat atenţie crizei din apele dintre Mozambic şi Madagascar.

Avem o reputaţie sumbră, de cel mai mare cimitir marin“, a declarat guvernatorul insulei Anjouan, Anissi Chamsidine. „Peste 50.000 de locuitori ai insulelor Comore au pierit în ape, pe fondul unei tăceri asurzitoare din partea comunităţii internaţionale şi a Franţei, din cauza indiferenţei la suferinţa umană“, adaugă guvernatorul.

Problema a devenit acută în 1995, atunci când Guvernul francez, sub conducerea premierului Edouard Balladur, a pus capăt călătoriilor fără viză.

Atracţia insulei Mayotte, care a fost făcută departament francez în 2011, este standardul înalt de viaţă. Slujbele disponibile în Anjouan sunt, în mare parte, în agricultură, de cele mai multe ori pe plantaţiile de vanilie sau ylang-ylang, şi care presupun ore lungi de muncă şi bani puţini. Nu sunt prea multe de făcut pe această insulă, iar serviciile publice sunt prea puţine. De exemplu, câteva spitale nou-nouţe, construite de chinezi, au rămas pustii, deoarece nu există medici pentru ele.

Este uşor de înţeles de ce locuitorii din Anjouan sunt atraşi de viaţa din Mayotte. Însă insula are şi câteva trăsături mai speciale: este frumoasă şi liniştită. În Mayotte nu există cerşetori pe stradă, iar locuitorii urmează tradiţia musulmană şi dau mult de pomană pentru cei care nu au ce să mănânce.

Aşadar, nu trece o săptămână şi locuitorii din Anjouan citesc sau văd la televizor ştiri despre concetăţeni de-ai lor morţi în dezastre navale, cadavrele lor fiind aduse la mal de valuri, conchide BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite