Ce a promis Angela Merkel Turciei pentru a opri afluxul de refugiaţi spre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel a oferit liderilor turci asistenţă financiară , ridicarea  vizelor şi o perspectivă mai opimistă privind aderarea Turciei la UE, în schimbul ajutorului Ankarei pentru stăvilirea afluxului de migranţi spre Europa.

Germania este pregătită să ajute la dinamizarea procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, a declarat cancelarul german Angela Merkel, duminică, la Istanbul, într-o conferinţă de presă comună cu premierul turc Ahmet Davutoglu, relatează Reuters.

Întrebată „cum va puta organiza mai dinamic procesul de aderare?“, şefa guvernului de la Berlin a răspuns:„'Germania este pregătită în acest an pentru deschiderea capitolului 17 şi să facă pregătiri pentru capitolele 23 şi 24.

„Germania îşi doreşte o Turcie stabilă”, a subliniat cancelarul german, care a discutat cu oficialii turci şi problema refugiaţilor, ca şi accelerarea programului de acordare a vizelor.

„Cred că am folosit criza prin care trecem, printr-o mişcare foarte dezordonată şi necontrolată de refugiaţi, pentru a ajunge la o cooperare mai strânsă în multe probleme, atât între Uniunea Europeană şi Turcia, cât şi între Germania şi Turcia“, a subliniat cancelarul, în conferinţa de presă comună cu omologul său Ahmet Davutoglu, susţinută la Palatul Dolmabahçe din Istanbul, pe malul Bosforului.

„Prioritatea noastră este de a preveni imigraţia ilegală şi de a reduce numărul celor care ne trec frontierele. Din acest punct de vedere, am avut discuţi foarte fructuoase cu Uniunea Europeană recent“, a adăugat premierul turc. El a afirmat că, deşi s-au înregistrat progrese prin planul de acţiune oferit de UE la summitul din săptămâna aceasta, rămân de rezolvat unele probleme.

„În primul rând, împărţirea poverii refugiaţilor. Suma ajutorului este de importanţă secundară. Ceea ce este important este voinţa comună de a aborda această problemă. Turcia a fost lăsată singură în ultimii ani. Suntem satisfăcuţi că au o mai bună abordare acum. Progresul constatat în materie de împărţire (a acestei poveri) este foarte important“, a declarat Davutoglu.

Tema liberalizării vizelor pentru cetăţenii turci ar trebui devansată pentru iulie 2016 în loc de anul 2017, în schimbul semnării de către Turcia a acordului de readmisie care ar permite returnarea migranţilor din Europa, a mai afirmat premierul Davutoglu.

Potrivit Angelei Merkel, „Germania este pregătită să ofere sprijin“ în acest scop. „Dacă vorbim despre problema liberalizării vizelor, putem discuta în grupul de lucru germano-turc (...) despre posibilităţi precise de a impulsiona facilitarea vizelor“, a declarat ea.

Un acord cu Turcia în materie de refugiaţi ar trebui să includă şi deschiderea unor noi capitole de negociere în procesul de aderare la UE. Cancelarul german a propus deschiderea capitolelor 17, 23 şi 24 de negociere, referitoare la politica financiară, justiţie şi libertăţi fundamentale, precizând că va apăra această poziţie în faţa unei eventuale opoziţii din partea Republicii Cipru.

Merkel a discutat apoi cu preşedintele Turciei, islamo-conservatorul Recep Tayyip Erdogan, care a precizat că a cerut sprjinul Germaniei, dar şi al Franţei, Marii Britanii şi Spaniei, pentru accelerarea procedurilor de aderare a Turciei la blocul comunitar. El a afirmat că a mai discutat cu cancelarul german despre necesitatea de „a acţiona împreună împotriva organizaţiilor teroriste“.

Merkel şi Davutoglu au convenit că nu poate exista o soluţie durabilă la criza migranţilor fără o rezolvare a conflictului din Siria, de unde peste 2 milioane de oameni s-au refugiat în Turcia.

O „zonă sigură“ în nordul Siriei, o propunere îndelung susţinută de Turcia, dar care a primit puţin sprijin internaţional, este extrem de necesară pentru oprirea afluxului de refugiaţi, a subliniat Davutoglu, avertizând asupra unui potenţial nou val de migraţie în contextul intensificări luptelor în jurul oraşului sirian Alep, unde forţele regimului avansează.

Tot mai multi politicieni ai Uniunii aflate la putere în Germania critică politica Angelei Merkel în problema refugiaţilor. Iar aceasta ar putea-o costa funcţia. Cel puţin aşa declara vicepreşedintele liberal Wolfgang Kubicki, pentru publicaţia „Die Welt“. „Dacă doamna Merkel continuă aşa, nu mai ajunge anul 2017 ca şi cancelar“. El a adăugat: „La un moment dat, politicienii se vor panica şi instinctiv vor zice: Merkel trebuie să plece, căci ea ne-a făcut bucata“, a mai declarat Kubicki. Deocamdată, Angela Merkel reuşeşte să stăpânească criticile în cadrul coaaliţiei CDU-CSU.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite