Numărul morţilor în urma inundaţiilor ar putea ajunge la 20.000 în orașul Derna din Libia

0
Publicat:

Bilanţul deceselor cauzate de inundaţiile devastatoare care au lovit estul Libiei ar putea ajunge la 20.000 doar la Derna, a declarat primarul oraşului, transmite joi agenţia DPA, citată de Agerpres.

Inundații devastatoare în Libia FOTO Profimedia
Inundații devastatoare în Libia FOTO Profimedia

"Ne aşteptăm la un număr foarte mare de victime. Se poate ajunge la 18.000 până la 20.000 de morţi, pe baza districtelor distruse din Derna", a declarat primarul Abdulmenam al-Ghaithi, miercuri seară, pentru canalul Al Arabiya.

Al-Ghaithi a spus că oraşul se confruntă cu un dezastru umanitar din cauza inundaţiilor masive provocate de puternica furtună care a lovit weekendul trecut estul Libiei. Două baraje din munţii din apropiere de Derna au cedat.

În timp ce salvatorii şi rudele continuă să caute supravieţuitori, aproximativ 10.000 de persoane au fost date dispărute, potrivit Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

Inundaţiile din estul Libiei au lăsat, de asemenea, peste 30.000 de oameni fără adăpost, mai ales la Derna, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a ONU.

Două guverne rivale se luptă pentru putere în Libia, ţară bogată în petrol, care a fost afectată de tulburări în ultimii ani. Unul are sediul în est, iar celălalt are sediul în capitala Tripoli, în vest, notează DPA. Eforturile diplomatice de rezolvare pe cale paşnică a actualului război civil au eşuat.   

Cel puțin 34.000 de persoane au fost strămutate 

Cel puțin 34.000 de persoane au fost strămutate, iar în zonă sunt munți de moloz, mașini avariate de furtună și saci cu cadavre aliniați pe străzi.

Unele ajutoare au sosit, dar în condițiile în care țara se luptă sub administrații politice divizate din est și vest, prim-ministrul libian la Tripoli a spus că vor accepta doar „ajutor necesar”.

Jurnalistul Johr Ali a vorbit despre situaţia dramatică din Libia pentru BBC Radio 4: "Toți spun că este Apocalipsa. Țipetele copiilor, cadavrele de pe străzi".

Acesta a mai povestit că a stat de vorbă cu singura familie supravieţuitoare dintr-un cartier din Derna. Clipele prin care au trecut aceste persoane sunt greu de imaginat.

"Atunci când au început inundaţiile, o femeie s-a agăţat de un stâlp de electricitate de pe stradă, pentru a se salva. Ei au văzut-o cum a murit acolo, au fost martori la asta",, a povestit jurnalistul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite