Numărul morților a ajuns în Libia la 5.300 de persoane, peste 10.000 sunt dispărute: „Este Apocalipsa!“

0
Publicat:

Numărul morților a ajuns în Libia la 5.300 în urma inundațiilor catastrofale care au lovit estul țării. Până în prezent, peste 10.000 de persoane sunt date dispărute. Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 1,8 milioane de oameni au fost afectați de inundații.

Prăpăd în Libia provocat de furtuna Daniel FOTO Profimedia
Prăpăd în Libia provocat de furtuna Daniel FOTO Profimedia

Sunt imagini devastatoare în orașul Derna din estul Libiei, după ce o furtuna Daniel a provocat ruperea a două baraje, măturand mari părți ale orașului-port, relatează BBC.

Guvernul de la Tripoli, recunoscut la nivel internațional, a declarat că cel puțin 2.300 de oameni au murit; în timp ce administraţia de est - care controlează Derna - a declarat că au fost găsite peste 5.300 de cadavre.

Mii sunt încă dispăruți, iar un ministru din administrația estică a spus că„marea aruncă constant zeci de cadavre”.

Cel puțin 34.000 de persoane au fost strămutate 

Cel puțin 34.000 de persoane au fost strămutate din zonele afectate de inundații, iar în zonă sunt munți de moloz, mașini avariate de furtună și saci cu cadavre aliniați pe străzi.

Unele ajutoare au sosit, dar în condițiile în care țara se luptă sub administrații politice divizate din est și vest, prim-ministrul libian la Tripoli a spus că vor accepta doar „ajutor necesar”.

Jurnalistul Johr Ali a vorbit despre situaţia dramatică din Libia pentru BBC Radio 4: "Toți spun că este Apocalipsa. Țipetele copiilor, cadavrele de pe străzi".

Acesta a mai povestit că a stat de vorbă cu singura familie supravieţuitoare dintr-un cartier din Derna. Clipele prin care au trecut aceste persoane sunt greu de imaginat.

"Atunci când au început inundaţiile, o femeie s-a agăţat de un stâlp de electricitate de pe stradă, pentru a se salva. Ei au văzut-o cum a murit acolo, au fost martori la asta",, a povestit jurnalistul.

Spitalele sunt copleșite de numărul răniților

Multe clinici și spitale din estul Libiei sunt copleșite de numărul răniților, a declarat Comitetul Internațional de Salvare.

Unii pacienți sunt evacuați în alte orașe, dar cu liniile telefonice întrerupte și drumurile și podurile distruse, eforturile de salvare în zonele afectate se dovedesc dificile, spune organizația.

Ambulanțele au nevoie de reparații, provocările legate de accesul fizic și nevoile de sprijin logistic fac ca voluntarii din domeniul sănătății să ajungă în dificultate în zonele afectate”, spune Elie Abouaoun, directorul organizației de caritate.

Există și temeri cu privire la posibilitatea ca bolile transmise prin apă să se instaleze.”

Țara este guvernată de autorități rivale

Impactul catastrofal al furtunii Daniel în estul Libiei a adus în prim-plan situația politică fragilă și complexă a țării.

Libia este guvernată de autorități rivale - Guvernul de Unitate Națională (GNU), recunoscut la nivel internațional, în vest și Parlamentul, numit Camera Reprezentanților, în est.

Camera Reprezentanților și-a numit propriul guvern cu autoritate asupra regiunii de est, unde aceste inundații au devastat orașul Derna. Ei sunt sprijiniți de forțele puternicului comandant Khalifa Haftar și controlează estul și sudul Libiei.

În perioada premergătoare furtunii, rivalii au anunțat măsuri de precauție separate.

În criză de la răsturnarea lui Gaddafi

Libia se află în criză din 2011 când a fost răsturnat de la putere și ucis Col. Muammar Gaddafi.

Din 2014, țara a fost împărțită politic între guvernul interimar recunoscut internațional din Tripoli (în vest) și administrația din Tobruk (în est) - care nu recunoaște guvernul de la Tripoli.

Derna, un fost bastion al Statului Islamic în timpul războiului civil post-Gaddafi, este acum controlat în cea mai mare parte de administrația din est.

Țările care ar dori să trimită sprijin au probleme în negocierea cu cele două administrații.

Dar, în ciuda divizării, guvernul de la Tripoli a trimis un avion cu 14 tone de echipamente medicale, saci pentru cadavre și peste 80 de medici și paramedici.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite