Inundații apocaliptice în Libia, în estul țării e dezastru: „Numărul dispăruţilor se apropie de 10.000!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sate și orașe întregi au dispărut din cauza inundațiilor apocaliptice în Libia, numărul persoanelor înecate fiind de aproximativ 2.000. Peste 1.000 de cadavre au fost găsite în oraşul Derna, a declarat, marţi, un ministru al administraţiei din estul țării.

M-am întors din Derna. Este dezastruos. Cadavrele zac peste tot - în mare, în văi, sub clădiri”, a declarat telefonic pentru Reuters Hichem Chkiouat, ministru al aviaţiei civile şi membru al comitetului de urgenţă. 

Inundații apocaliptice în Libia FOTO Profimedia
Inundații apocaliptice în Libia FOTO Profimedia

Numărul cadavrelor recuperate în Derna este de peste 1.000”, a spus el. Oficialul se aşteaptă ca bilanţul final să fie „foarte, foarte mare”, după ploile torenţiale din weekend aduse de furtuna mediteraneană Daniel. Nicio sursă medicală sau serviciile de urgență nu au confirmat astfel de cifre, relatează The Guardian.

Nu exagerez când spun că 25% din oraş a dispărut. Multe, multe clădiri s-au prăbuşit”, a relatat el.

Majoritatea au murit înecați

Vorbind cu Agenția Anadolu, Othman Abdul Jalil, ministrul sănătății al guvernului numit de Parlament, a spus că majoritatea victimelor se aflau în orașul de coastă Derna.

Alte orașe și sate afectate de catastrofa din weekend includ Benghazi, Bayda, Al Marj și Soussa.

Jalil a estimat numărul persoanelor dispărute în mii, dar s-a abținut să ofere o cifră exactă.

Anterior, o sursă din Semiluna Roșie Libiană a declarat pentru Anadolu că numărul deceselor în regiunile afectate a ajuns la 2.800 și că majoritatea oamenilor au murit din cauza înecului sau din cauza prăbușirii clădirilor rezidențiale.

Aproximativ 7.000 de familii rămân blocate în zonele afectate, iar operațiunile de salvare au fost în desfășurare pentru evacuarea lor, a spus sursa.

Ossama Hamad, șeful guvernului desemnat de parlament, a declarat luni că numărul morților doar în Derna a depășit 2.000 și se crede că mii sunt dispăruți.

Trei zile de doliu național

Abdul Hamid Dbeibeh, șeful guvernului de unitate al Libiei din Tripoli, a declarat toate zonele expuse inundațiilor mortale drept zone de dezastru și a anunțat trei zile de doliu național.

Georgette Gagnon, rezident al ONU și coordonator umanitar în Libia, a spus că este „profund întristat” de impactul sever al uraganului și a însărcinat o echipă de răspuns în situații de urgență să sprijine autoritățile locale și partenerii din regiune.

Rapoartele inițiale indică faptul că zeci de sate și orașe sunt grav afectate de furtună, cu inundații pe scară largă, daune aduse infrastructurii și pierderi de vieți omenești, a adăugat ea.

Cea mai afectată zonă este blocată

Derna, zona cea mai grav afectată, a rămas în mare parte blocată, liderii locali susținând că situația este „scăpată de sub control și vorbim de o catastrofă”.

Un purtător de cuvânt al armatei libiene din est, generalul major Ahmed Al-Mismari, a sugerat că între 5.000 și 6.000 de persoane sunt date dispărute în orașul care are o populație de 100.000 de locuitori.

Vorbind cu postul local de televiziune Libya al-Ahrar, un oficial al consiliului orașului Derna a spus că patru poduri principale s-au prăbușit, precum și barajele. Presa locală a relatat că nu există curent electric.

Inundațiile puternice au purtat mașinile ca pe niște jucării, au arătat imaginile difuzate de televiziunea Almostakbal din estul Libiei. Canalul a postat, de asemenea, imagini cu un drum prăbușit între Sousse și Shahat, unde se află situl arheologic Cyrene, inclus în lista UNESCO.

Parlamentul din estul Libiei a decretat trei zile de doliu. Abdulhamid al-Dbeibah, prim-ministrul libian rival, recunoscut de ONU, cu sediul la Tripoli, în vestul Libiei, a anunțat și el trei zile de doliu în toate orașele afectate, numindu-le „zone dezastre”.

Bilanțul victimelor rămâne incert

Inundaţiile din Libia s-au soldat cu un număr "enorm" de morţi, posibil de ordinul miilor, şi 10.000 de dispăruţi, a declarat marţi un oficial al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), citat de AFP, relatează Agerpres.

Bilanţul victimelor rămâne incert, a declarat Tamer Ramadan, în cadrul briefingului de presă obişnuit al ONU de la Geneva.

"Nu avem o cifră definitivă" a numărului de morţi pentru moment, a spus el, subliniind că "numărul dispăruţilor se apropie de 10.000".

El speră să aibă informaţii mai precise în cursul zilei de astăzi cu privire la bilanţ."Nevoile umanitare depăşesc cu mult capacităţile Semilunii Roşii libiene şi chiar capacităţile guvernului", a explicat Ramadan, care vorbea în direct din Tunis.

"Acesta este motivul pentru care guvernul din est a lansat un apel la ajutor internaţional şi pentru care şi noi vom lansa în curând un apel de urgenţă", a insistat Ramadan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite