„Nu există alternativă“ la pace în conflictul israeliano-palestinian, subliniază Macron şi îndeamnă la o reluare a negocierilor directe cu Israelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Preşedintele francez Emmanuel Macron anunţă miercuri la Paris, unde l-a primit pe omologul său palestinian Mahmoud Abbas, că doreşte o reluare a negocierilor de pace în Orientul Mijlociu şi avertizează că noi violenţe ar putea izbucni ”în orice moment”, relatează AFP.

”Tensiunile, violenţa, terorismul, peristă în Orientul Mijlociu”, subliniază şeful statului francez, care l-a primit la Palatul Élysée pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. 

El evocă o ”reluare a dialogului politic direct între israelieni şi palestinieni”, care se află în prezent într-un punct mort. 

”Este o cale exigentă, cu capcane, însă nu avem alte alternative decât să ne relnsăm eforturile de pace”, consideră el, reiterând declaraţii pe care le-a făcut în urmă cu 15 zile într-o întâlnire cu premierul israelian Yair Lapid. 

”O nouă spirală sângeroasă se poate declanşa în orice moment”, subliniază el, cerând ”sfârşitul măsurilor unilaterale”, referindu-se astfel la ”evacuări ale unor familii palestiniene, demolări, politica de colonizare (...), care îndepărtează posibilitatea unui stat palestinian care să trăiascăîn pace alături de Israel”. 

Mahmoud Abbas, în vârstă de 87 de ani, şi-a multiplicat recent vizitele, după doi ani de pauză din cauza pandemiei covid-19. El a discutat vneri, la Betleem, cu preşedintele american Joe Biden, în timpul primului turneu al acestuia în Orientul Mijlociu de când s-a instalat la Casa Albă. 

Abbas a denunţat ”activităţile de colonizare, crimele şi incursiunile zilnice” de care-i acuză Israelul.  

”Vrem ca asta să înceteze”, a subliniat el. 

Este pentru prima oară din septembrie 2018 când Mahmoud Abbas se afla la Paris, la invitaţie preşedinţiei franceze. 

Preşedintele palestinian a cerut din nou, miercuri, să se facă lumină asupra morţii lui Shireen Abu Akleh, o jurnalistă americano-palestiniană ucisă la 11 mai în timp ce acoperea o operaţiune a armatei israeliene în Cisiordania ocupată. 

Jurnalista a fost ”ucisă cu sânge rece şi fără motiv”, denunţă şeful statului palestinian. 

”Cine a ucis-o pe Abu Akleh? Vrem ca ei să pună mâna pe ucigaş”, a continuat el. 

Vizita recentă a preşedintelui american Joe Biden - care s-a declarat ”sionist” la sosire - este considerată drept dezamăgitoare de către palestinieni. 

Biden şi-a reiterat susţinerea faţă de ”soluţia cu două state” şi a aprecat că este necesar să existe ”un orizont politic pentru poporrul palestinian”. 

Însă Biden a declarat şi că, în prezent, nu se îndeplinesc condiţiile unei relansări a procesului de pace israeliano-palestinian. 

Preşedintele american nu a propus niciun plan de fond privind ocupaţia israeliană şi nu a luat poziţie împotriva extinderii coloniilor evreieşti în Cisiordania, un teritoriu palestinian pe care Israelul îl ocupă dn 1967. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite