Noi explozii în Liban, după ce staţii radio portabile folosite de Hezbollah au fost detonate. Numărul persoanelor ucise de explozii a ajuns la cel puţin 20

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunile dintre Hezbollah şi Israel se amplifică, după ce, miercuri după-amiază, au fost raportate noi explozii, de această dată declanşate de staţii radio portabile folosite de Hezbollah, în sudul Libanului și în suburbiile sudice ale Beirutului. Autorităţile anunţă cel puţin 20 de morţi şi circa 450 de răniţi.

Liderii Hezbollah acuză Israelul pentru exploziile staţiilor radio portabile. Foto arhivă
Liderii Hezbollah acuză Israelul pentru exploziile staţiilor radio portabile. Foto arhivă

UPDATE

Numărul persoanelor ucise în urma exploziilor a ajuns la cel puţin 20, au anunţat autorităţile.

UPDATE

Pentru a doua zi consecutiv, dispozitive de comunicare portabile au explodat în Liban și în suburbiile sudice ale capitalei Beirut, într-un atac asupra grupării Hezbollah. 

"Bilanţul victimelor ultimelor explozii din Liban a crescut de la nouă la 14 persoane, iar alte peste 450 au fost rănite", potrivit Ministerului Sănătăţii din Liban, scrie nytimes.com.

UPDATE

Nouă persoane au fost ucise și cel puțin 300 au fost rănite în urma exploziilor care au vizat stațiile de emisie-recepție din Liban, miercuri după-amiază, potrivit Ministerului Sănătății din Liban, care informază şi că echipele de prim ajutor aproape au terminat de transportat persoanele rănite la spitale.

Ştirea iniţială

Potrivit unor surse citate de Reuters, în cursul după-amiezii de miercuri, în sudul Libanului și în suburbiile sudice ale Beirutului au fost înregistrate mai multe explozii care ar fi fost declanşate prin staţii de radio portabile folosite de Hezbollah. Noile incidente, care vin la doar o zi după explozii similare lansate prin intermediul pagerelor grupării, au amplificat şi mai mult tesiunile cu Israelul.

Cel puțin una dintre explozii a avut loc în apropierea unei înmormântări organizate de Hezbollah pentru cei uciși cu o zi înainte, când mii de pagere folosite de grup au explodat în întreaga țară și au rănit mulți dintre luptătorii grupării.

Lideri ai grupării paramilitare, care a fost aruncată în haos pentru scurt timp de atacurile cu pagerul, au declarat miercuri că primul răspuns la atacurile recente este un atac cu rachete asupra artileriei israeliene şi au vorbit despre perspectiva unui război mai amplu în Orientul Mijlociu.

Stațiile radio portabile au fost achiziționate de Hezbollah în urmă cu cinci luni, cam în aceeași perioadă în care au fost cumpărate şi pagerele, a declarat o sursă din domeniul securității. Reuters vitează o sursă de rand înald din cadrul securităţii libaneze care afirmă că agenția israeliană de spionaj Mossad, care are o lungă istorie de operațiuni sofisticate pe teritoriul străin, a plasat explozibili în pagerul importat de Hezbollah cu câteva luni înainte de exploziile de marți.

Bilanțul morților a crescut la 12, inclusiv doi copii, a declarat miercuri ministrul libanez al Sănătății, Firass Abiad, pe lângă cele aproximativ 3.000 de persoane rănite, printre care mulți dintre luptătorii grupării militante și trimisul Iranului la Beirut.

Producătorul taiwanez Gold Apollo, despre care se spune că ar fi produs pagerele care au explodat marţi, a negat că ar fi produs aceste dispozitive, precizând că ele au fost fabricate sub licență de către o companie numită BAC, cu sediul în capitala Ungariei, Budapesta.

Hezbollah şi Israel, a cărui armată a refuzat să comenteze exploziile, au fost angajate în războaie transfrontaliere de la izbucnirea conflictului din Gaza în octombrie anul trecut, alimentând temerile legate de un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, care ar putea implica Statele Unite și Iranul.

Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a acuzat Israelul că împinge Orientul Mijlociu în pragul unui război regional prin orchestrarea unei escaladări periculoase pe mai multe fronturi.

„Hezbollah vrea să evite un război total. Încă vrea să evite unul. Dar având în vedere amploarea, impactul asupra familiilor, asupra civililor, vor exista presiuni pentru un răspuns mai puternic”, a declarat Mohanad Hage Ali de la Carnegie Middle East Center.

De asemenea, Hezbollah, cel mai puternic vecin al Iranului în Orientul Mijlociu, a precizat că va continua să sprijine Hamas în Gaza și că Israelul ar trebui să aștepte un răspuns la „masacrul” produs de exploziile pagerelor. Un oficial al grupării a declarat că detonarea a fost „cea mai mare breșă de securitate” din istoria grupului.

Complotul pare să fi fost pregătit de mai multe luni şi a urmat unei serii de asasinate ale comandanților și liderilor Hezbollah și Hamas, atribuite Israelului de la începutul războiului din Gaza, mai scrie Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite