Nicaragua rupe relaţiile diplomatice cu Ecuadorul

0
Publicat:

Nicaragua a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Ecuadorul, după intervenţia poliţiei în ambasada Mexicului din Quito pentru a aresta un fost vicepreşedinte ecuadorian, Jorge Glas, care se refugiase acolo, transmite AFP, scrie AGERPRES.

Nicaragua FOTO: Shutterstock
Nicaragua FOTO: Shutterstock

„În faţa acţiunii neobişnuite şi condamnabile (...), care stârneşte o respingere irevocabilă, luăm decizia suverană de a întrerupe orice relaţie diplomatică cu guvernul ecuadorian”, a declarat preşedintele Daniel Ortega într-un comunicat.

Prin această decizie, Managua trimite un semnal statului Panama. Fostul preşedinte panamez Ricardo Martinelli (2009-2014) este refugiat din 7 februarie la ambasada statului Nicaragua, care i-a acordat azil pentru ca aceasta să scape de o pedeapsă cu închisoarea pentru spălare de bani.

La rândul său Mexicul a rupt relaţiile diplomatice cu Ecuadorul, după ce poliţia i-a percheziţionat vineri ambasada pentru a-l aresta pe Glas, căutat de sistemul de justiţie al ţării sale pentru corupţie şi căruia Mexic tocmai îi acordase azil.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a denunţat o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a suveranităţii Mexicului”, într-un mesaj pe reţeaua de socializare X.

Guvernul de la Managua şi-a exprimat solidaritatea cu Mexicul şi a reamintit că şi-a retras ambasadorul de la Quito în 2020, după afacerea Julian Assange.

Fondatorul WikiLeaks s-a refugiat în iunie 2012 la ambasada Ecuadorului din Londra, unde a rămas aproape şapte ani şi a obţinut cetăţenia ecuadoriană, înainte de a fi deposedat de ea.

„La 1 septembrie 2020, ne-am retras ambasada din Quito (...) oficializăm (sâmbăta aceasta) ruperea tuturor relaţiilor diplomatice”, a adăugat guvernul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite