Câștigătoarea Miss Univers 2023, „un simbol al opoziției” în Nicaragua. Măsura extremă a autorităților

0
Publicat:

Autoritățile nicaraguane au recurs la o măsură extremă în ceea ce o privește pe organizatoarea concursului Miss Univers din Nicaragua și pe fiica sa. Câștigătoarea competiției este considerată, în prezent, un simbol al opoziției față de guvernul condus de Daniel Ortega.

Sheynnis Palacios, încoronată Miss Univers 2023 FOTO Profimedia
Sheynnis Palacios, încoronată Miss Univers 2023 FOTO Profimedia

Exil forțat

Organizatoarei concursului Miss Univers din Nicaragua, Karen Celebertti, cât fiicei sale, le-a fost interzisă intrarea în țară. Incidentul a avut loc joi, pe aeroportul din Managua.

Cele două au fost trimise în Mexic. Karen Celebertti este proprietara francizei Miss Nicaragua și este cunoscută ca fiind organizatoarea care a adus țării succesul recent în concursurile de frumusețe.

Guvernul Ortega le-a „interzis lui Karen Celebertti, proprietara francizei Miss Nicaragua, şi fiicei sale să intre în ţară”, a informat site-ul cotidianului nicaraguan La Prensa, publicat în Costa Rica.

Vicepreşedinta Rosario Murillo, soţia lui Ortega, „împiedică întoarcerea în ţara ei a lui Karen Celebertti, organizatoarea Miss Nicaragua, care tocmai a reuşit, după ani de muncă, să facă una dintre ele Miss Univers”, a declarat scriitoarea Gioconda Belli, exilată în Spania şi deposedată de naţionalitate de către guvern.

Un simbol al opoziției

Decizia de a le interzice intrarea a fost asociată cu faptul că actuala câștigătoare a concursului Miss Univers 2023, Sheynnis Palacios, a devenit un simbol al opoziției față de guvernul lui Daniel Ortega. Guvernul lui Ortega a fost acuzat de practici autoritare, iar interzicerea intrării lui Celebertti este considerată drept o mișcare pentru a izola un simbol puternic al opoziției.

Tânăra este considerată „un simbol al opoziției” FOTO Getty Images
Tânăra este considerată „un simbol al opoziției” FOTO Getty Images

Sheynnis Palacios, în vârstă de 23 de ani, a devenit prima reprezentantă a Americii Centrale care a câștigat concursul de frumusețe, desfășurat sâmbătă la San Salvador. Tânăra a devenit rapid un simbol pentru opoziție, în special datorită imaginilor din 2018 care o arată participând la protestele antiguvernamentale și fluturând un steag nicaraguan.

În urma victoriei sale, proteste spontane au avut loc în Managua și în alte orașe, reprezentând o reacție fără precedent de la interzicerea adunărilor publice acum cinci ani.

Măsura de a interzice intrarea lui Karen Celebertti și a fiicei sale este considerată de cetățeni o încercare de a controla și de a elimina orice simbol de opoziție, care ar putea dobândi notorietate internațională.

Până în prezent, Guvernul nu a emis niciun comentariu oficial cu privire la această situație. În contextul acestei decizii, locuința lui Celebertti a fost percheziționată, iar soțul ei, Martin Argüello, a fost reținut temporar, conform presei de opoziție. Contestatarii regimului lui Ortega denunță aceste acțiuni ca fiind măsuri autoritare menite să elimine vocile critice și să îi intimideze.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite