Netanyahu respinge planul SUA pentru Gaza postbelică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că va bloca planul postbelic al administrației Biden de a permite Autorității Palestiniene să preia controlul asupra Fâșiei Gaza, acesta fiind cel mai clar semn de respingere din partea Israelului a proiectului american de administrare a enclavei după încheierea operațiunii terestre, relatează WSJ.

Biden Netanyahu Foto EPA EFE jpg

„După uriașul sacrificiul al civililor și al soldaților noștri, nu voi permite intrarea în Gaza a celor care fac educație pentru terorism, susțin terorismul și finanțează terorismul", a transmis luni Netanyahu într-un comunicat, cu referire la Autoritatea Palestiniană, care supraveghează în prezent părți din Cisiordania.

„Vreau să îmi explic clar poziţia: Nu voi permite Israelului să repete greșeala de la Oslo”, a adăugat el, cu referire la acordul din 1993 prin care a fost înființată Autoritatea Palestiniană.

Comentariile sale au evidențiat divizarea tot mai accentuată dintre Netanyahu și Casa Albă în ceea ce privește planurile postbelice și au ridicat semne de întrebare cu privire la viabilitatea planului american de a permite Autorității Palestiniene să preia conducerea în Gaza de la Hamas, gruparea considerată teroristă de SUA și pe care Israelul a promis să o distrugă.

Netanyahu a admis că există un „dezacord” între Israel și SUA cu privire la rolul Autorității Palestiniene, subliniind că speră că SUA și Israelul să poată ajunge la un consens în ceea ce privește guvernarea Gaza, la fel cum sunt de acord în ceea ce privește obiectivul Israelului de a înlătura Hamas.

„Gaza nu va fi nici Hamastan, nici Fatahstan”, a adăugat el, referindu-se la Hamas, al cărui atac asupra sudului Israelului a declanșat războiul, și la Fatah, facțiunea politică palestiniană care controlează Autoritatea Palestiniană.

Oficialii administrației Biden au recunoscut că Autoritatea Palestiniană va trebui să întreprindă reforme majore, să-și epureze conducerea îmbătrânită, stabilind un calendar pentru alegeri și revizuindu-și forțele de securitate, pentru a se putea implica în Gaza. În ultimele săptămâni, oficialii americani s-au întâlnit cu președintele acesteia, Mahmoud Abbas, și cu alți oficiali, pentru a îndemna la astfel de măsuri.

Un guvern interimar încă neconturat ar putea fi necesar până când Autoritatea Palestiniană își va putea asuma responsabilitatea pentru Gaza, de unde a fost înlăturată în 2007 de către Hamas, au declarat oficialii americani.

Marţi, secretarul general al Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Hussein Al-Sheikh, a reacţionat la relatări conform cărora Netanyahu a comparat Acordurile de la Oslo cu masacrul Hamas din 7 octombrie, a relatat Reuters citat de Agerpres.

Premierul israelian a susţinut că evenimentele respective au dus la un număr apropiat de morţi în rândul conaţionalilor săi.

Al-Sheikh a comentat că declaraţia lui Netanyahu "confirmă războiul său împotriva tuturor palestinienilor". "Îi spunem lui Netanyahu că Oslo a murit sub şenilele tancurilor sale, care mătură oraşele, satele şi taberele noastre de la Jenin până la Rafah", a afirmat oficialul palestinian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite