Israelul a dus valize pline cu bani în Gaza pentru a menține Hamas la putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a încurajat tacit Hamas să rămână la putere, inclusiv ajutând la escortarea unor valize cu bani în Fâșia Gaza, potrivit New York Times.

Bombardamente israeliene în Fâșia Gaza FOTO EPA-EFE
Bombardamente israeliene în Fâșia Gaza FOTO EPA-EFE

Oficialii israelieni se confruntă cu critici după ani de zile în care premierul Benjamin "Bibi" Netanyahu a permis cu discreție ca Hamas să rămână la putere.

Un reportaj New York Times a dezvăluit însă recent că guvernul lui Netanyahu a fost mai activ în ceea ce privește ajutorul acordat Hamas: potrivit relatării publicației, a ajutat un diplomat din Qatar să ducă valize cu bani în Gaza, stimulând indirect organizația militantă.

Calculul - a relatat duminică NYT, citând oficiali israelieni, contestatari ai lui Netanyahu și declarații ale bărbatului - a fost acela de a menține Hamas suficient de puternic pentru a contracara Autoritatea Palestiniană în Cisiordania, permițându-i lui Netanyahu să evite o soluție de pace cu două state și să păstreze ambele părți slabe.

Oficialii israelieni din domeniul securității s-au înșelat; ei nu credeau că mișcarea islamistă palestiniană Hamas ar fi fost capabilă sau chiar interesată să lanseze un atac de amploare împotriva statului evreu.

Pentru a susține Hamas, guvernul lui Netanyahu a colaborat cu Qatarul pentru a menține fluxul de bani, a relatat New York Times. Israelul știa că Qatarul sprijinea Hamas, dar nu s-a opus plăților și chiar a făcut lobby pe lângă legislatorii americani pentru a nu sancționa Qatarul.

În 2018, administrația lui Netanyahu a venit cu un plan, potrivit New York Times, citat de Business Insider. Ca parte a unui acord de pace cu Hamas, Qatar ar urma să aducă milioane de euro în Gaza pentru a le distribui familiilor palestiniene de acolo, a relatat publicația.

Oficiali israelieni din domeniul securității urmau să se întâlnească cu un diplomat din Qatar la granița dintre Israel și Iordania, potrivit raportului New York Times.

Aceștia l-ar conduce apoi prin punctul de trecere a frontierei și l-ar duce în Gaza, potrivit publicației.

Deși banii erau destinați civililor din Gaza, serviciile secrete occidentale au stabilit că Hamas lua bani din aceste fonduri pentru a-i folosi în propriile scopuri, a relatat publicația.

Pacea menținută în acest fel a durat până la 7 octombrie, când luptătorii Hamas au lansat un atac terorist peste granița israeliană. Militanții au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat alte zeci de persoane ostatice, au declarat oficialii israelieni.

De atunci, Israelul a răspuns cu o campanie masivă de bombardamente și o campanie terestră în Gaza. Aproximativ 17.000 de persoane din Gaza au fost ucise, potrivit autorităților sanitare din Gaza conduse de Hamas.

Deși o scurtă încetare a focului a permis un schimb de ostatici între Hamas și Israel, luptele  continuă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite