Netanyahu reacţionează după ce un ministru israelian a denunţat lipsa de susţinere americană în Gaza

0
Publicat:

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat duminică la criticile unui ministru care a catalogat drept insuficient ajutorul Washingtonului, salutându-i pe „prietenii americani" dar amintind în acelaşi timp că Israelul ia „propriile decizii", relatează AFP, citată de Agerpres.

Benjamin Netanyahu. FOTO Profimedia
Benjamin Netanyahu. FOTO Profimedia

„Nu avem nevoie de ajutor să gestionăm relaţiile noastre cu SUA şi comunitatea internaţională. Luăm propriile noastre decizii, inclusiv în cazul în care nu există un acord cu prietenii noştri americani", a declarat el pe marginea unei reuniuni a cabinetului său de război de la Tel Aviv, afirmând că Israelul apreciază „mult" ajutorul american, „susţinerea în termeni de armament, în instituţiile internaţionale, trimiterea de trupe în regiune".

Prim-ministrul israelian pare să-i răspundă ministrului israelian al securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, care a denunţat într-un interviu către Wall Street Journal, duminică, politica în regiune a preşedintelui american Joe Biden.

„În loc să ne aducă toată susţinerea sa, Biden se ocupă de furnizarea de ajutor umanitar şi de carburant (în Gaza), care merge la Hamas. Dacă (Donald) Trump era la putere, conduita SUA ar fi fost complet diferită ", a spus Ben Gvir.

SUA afirmă că vrea să diminueze consecinţele războiului asupra civililor din Gaza

Statele Unite, principalul aliat al Israelului, sunt criticate în lumea arabă, dar şi pe plan intern, pentru sprijinul lor neabătut militar şi diplomatic pentru Israel. Washingtonul afirmă totuşi că vrea să diminueze consecinţele războiului asupra civililor din Fâşia Gaza.

Washingtonul a anunţat săptămâna trecută sancţiuni împotriva a patru colonişti israelieni acuzaţi de violenţe împotriva palestinienilor în Cisiordania ocupată. Ministrul israelian al securităţii naţionale trăieşte el însuşi într-o astfel de colonie israeliană.

Polemica intervine în contextul în care secretarul de stat american, Antony Blinken, aşteptat în regiune în zilele următoare, ar urma să facă presiune pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas şi de aliaţii săi, în schimbul unei pauze în ofensiva israeliană în Gaza, potrivit Departamentului de Stat.

132 de ostatici continuă să fie sub controlul Hamas, din care 27 ar fi morţi, potrivit autorităţilor israeliene

Blinken se va deplasa în Qatar şi Egipt, mediatori ai crizei, precum şi în Israel, Cisiordania şi în Arabia Saudită.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite