Hamas a început să desfășoare forțe de poliție și să plătească parțial salarii în orașul Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zile, Hamas a început să desfășoare forțe de poliție și să plătească parțial salariile unora dintre funcționarii săi publici din orașul Gaza, reapărând în zonele din care Israelul și-a retras cea mai mare parte a trupelor în urmă cu o lună, au declarat sâmbătă patru locuitori și un oficial de rang înalt din cadrul grupării militante, relatează AP.

Israelul și-a mutat campania militară în sudul Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE
Israelul și-a mutat campania militară în sudul Fâșiei Gaza FOTO EPA-EFE

Semnele unei reveniri a Hamas în cel mai mare oraș din Fâșia Gaza evidențiază capacitatea de rezistență a grupării, în pofida campaniei aeriene și terestre masive a Israelului din ultimele patru luni. Israelul a declarat că este hotărât să zdrobească militar mișcarea islamistă palestiniană Hamas și să o împiedice să revină la putere în enclava pe care o guvernează din 2007.

În ultimele zile, forțele israeliene au reluat bombardamentele în vestul și de nord-vestul orașului Gaza, inclusiv în zonele în care se relatează că au avut loc distribuiri de salarii.

Patru locuitori din orașul Gaza au declarat pentru The Associated Press că, în ultimele zile, polițiști în uniformă și în civil au fost desfășurați în apropierea sediului poliției și a altor birouri guvernamentale, inclusiv în apropierea spitalului Shifa, cel mai mare din teritoriu. Locuitorii au declarat că au fost martori atât la întoarcerea funcționarilor publici, cât și loviturile aeriene israeliene ulterioare în apropierea birourilor improvizate.

Revenirea poliției reprezintă o încercare de a restabili ordinea în orașul devastat după ce Israelul a retras luna trecută un număr semnificativ de trupe din nordul Gaza, a declarat pentru AP un oficial Hamas, care a vorbit sub rezerva anonimatului, întrucât nu a fost autorizat să vorbească cu presa.

Oficialul a declarat că liderii grupării au dat indicații pentru a restabili ordinea în părțile din nord de unde forțele israeliene s-au retras, inclusiv pentru a acționa pentru prevenirea jefuirii magazinelor și  a caselor abandonate de locuitorii care au s-au conformat ordinelor de evacuare israeliene și au plecat spre sudul Fâșiei Gaza.

Saeed Abdel-Bar, un locuitor al orașului Gaza, a declarat că un văr a primit fonduri de la un birou improvizat al Hamas din apropierea spitalului care a fost înființat pentru a distribui plăți de 200 de dolari angajaților guvernamentali, inclusiv ofițerilor de poliție și lucrătorilor municipali.

De când a preluat controlul asupra Gaza, în urmă cu aproape 17 ani, Hamas a pus în funcțiune o birocrație guvernamentală cu zeci de mii de funcționari publici, inclusiv profesori, agenți rutieri și polițiști civili care operează separat de aripa militară secretă a grupului.

Plata parțială a salariilor de 200 de dolari pentru cel puțin unii angajați guvernamentali semnalează faptul că Israelul nu a dat lovitura de grație Hamas, deși susține că a ucis peste 9.000 de luptători Hamas.

Ahmed Abu Hadrous, un locuitor al orașului Gaza, a dezvăluit că avioanele de război israeliene au lovit de mai multe ori la începutul acestei săptămâni, inclusiv sâmbătă dimineața, zona în care se află biroul improvizat.

Loviturile au loc la aproximativ o lună după ce liderii militari israelieni au declarat că au desființat structura de comandă a batalioanelor Hamas din nord, dar că luptătorii individuali continuă să efectueze atacuri de tip gherilă.

Armata israeliană își continuă campania în sudul Gaza

Cel puțin 17 persoane, printre care femei și copii, au fost ucise în două bombardamente aeriene separate în cursul nopții în Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, la granița cu Egiptul, potrivit înregistrărilor unui spital unde au fost transportate cadavrele.

Primul bombardament a vizat o clădire rezidențială la est de Rafah, ucigând cel puțin 13 persoane din familia Hijazi. Printre cei decedați se numără patru femei și trei copii, au declarat oficialii spitalului. Cel de-al doilea a lovit o casă din zona Jeneina, Rafah, ucigând cel puțin doi bărbați și două femei din familia Hams.

Cele 17 cadavre au fost duse la spitalul Abu Yousef al-Najjar, principala unitate sanitară din Rafah, și au fost văzute de un jurnalist AP.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat sâmbătă că 107 persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore, ceea ce a ridicat bilanțul de la izbucnirea războiului la 27.238. Mai mult de 66.000 de persoane au fost rănite.

Mai mult de jumătate din populația de 2,3 milioane de locuitori din Gaza s-a refugiat în Rafah și în zonele învecinate. Un oficial al Națiunilor Unite a declarat vineri că Rafah a devenit o „oală sub presiune a disperării”.

Ministrul israelian al apărării a avertizat la începutul acestei săptămâni că Israelul ar putea extinde campania la Rafah, după ce în ultimele săptămâni s-a concentrat pe Khan Younis, cel mai mare oraș din sudul Gaza. Declarația a stârnit alarmă printre oficialii din domeniul umanitar și diplomații internaționali, în timp ce Israelul ar risca să perturbe semnificativ relațiile strategice cu Statele Unite și Egiptul dacă trimite trupe în Rafah.

„Finalizăm misiunea și vom continua spre Rafah”, a scris vineri ministrul apărării Yoav Gallant pe rețelele de socializare, descriind felul în care forțele israeliene au „dezmembrat” brigada militantă din orașul sudic Khan Younis.

Lucrătorii și organizațiile umanitare au avertizat că Rafah este deja extrem de aglomerat după ce aici s-au refugiat civili care au fost strămutați cel puțin o dată, mulți dintre ei fiind bolnavi sau în pragul foametei. Un conflict în zonă riscă să provoace daune semnificative, au spus ei.

„Pierderile de vieți omenești cu care ne confruntăm dacă Israelul coboară în Gaza sunt uriașe”, a declarat Bob Kitchen, vicepreședintele pentru situații de urgență al Comitetului Internațional de Salvare, o organizație de ajutor umanitar care operează în Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite