Netanyahu a evaluat pozitiv posibilitatea prelungirii armistițiului în Fâșia Gaza

0
Publicat:

Premierul israelian a remarcat că pauza umanitară va ajuta la eliberarea suplimentară a 10 ostatici pe zi.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Foto: EPA-EFE
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Foto: EPA-EFE

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în urma unei conversații telefonice cu președintele american Joe Biden, a declarat că a evaluat pozitiv posibilitatea prelungirii pauzei umanitare de patru zile în Fâșia Gaza cu condiția eliberării a 10 ostatici suplimentari pe zi.

Într-un mesaj video distribuit de Biroul Primului Ministru, Netanyahu a spus că a discutat cu Biden despre eliberarea unui alt grup de ostatici din Gaza; el a numit această conversație „foarte emoționantă”. "Dar pe lângă asta, vreau să spun și: avem o modalitate de a elibera încă 10 ostatici în fiecare zi. Acesta este un lucru minunat", a spus premierul israelian.

Totodată, el a subliniat că după încheierea armistițiului, Israelul, în orice caz, intenționează să revină la derularea unei operațiuni militare în enclava palestiniană. „În același timp, i-am spus președintelui [Biden] că, la sfârșitul acordului, ne vom întoarce cu toată forța pentru a ne atinge obiectivele: distrugerea [mișcării radicale palestiniene] Hamas, ne asigurăm că Gaza nu se întoarce la ceea ce a fost. și, bineînțeles, să ne eliberăm pe toți ostaticii", a spus Netanyahu. „Sunt încrezător că vom putea îndeplini această sarcină, pentru că nu avem altă opțiune”, a adăugat premierul.

Pe 22 noiembrie, mișcarea radicală Hamas a anunțat că a ajuns la un acord cu Israelul, prin medierea Egiptului și a Qatarului, asupra unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza timp de patru zile. Acordurile presupun eliberarea a 50 de copii, adolescenți (sub 19 ani) și femei deținute în enclavă în schimbul eliberării a 150 de adolescenți (sub 19 ani) și femei din închisorile israeliene. Armistițiul a intrat în vigoare la ora 07:00, ora locală, pe 24 noiembrie, iar primul grup de ostatici a fost eliberat în aceeași zi. Inițial, acordul prevedea posibilitatea prelungirii acestei pauze cu o zi pentru eliberarea fiecărui grup suplimentar de 10 ostatici. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite