Nemulţumire crescândă în Israel. Netanyahu, contestat în stradă din cauza noilor restricţii şi acuzaţiilor de corupţie

0
0
Protest la Ierusalim în faţa reşedinţei lui Benjamin Netanyahu FOTO EPA-EFE
Protest la Ierusalim în faţa reşedinţei lui Benjamin Netanyahu FOTO EPA-EFE

Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă seară la Ierusalim şi Tel Aviv pentru a denunţa corupţia şi modul de gestionare a pandemiei de COVID-19 şi a consecinţelor sale de către noul guvern condus de Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Nemulţumirea populară s-a intensificat în ultimele zile, pe fondul noilor restricţii impuse din cauza resurgenţei pandemiei, care a afectat deja economia. Protestatarii acuză guvernul că este „deconectat” de la realitate.

O primă adunare a avut loc la Ierusalim în faţa reşedinţei premierului Benjamin Netanyahu pentru a cere demisia acestuia.

Inculpat pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare, Netanyahu este în centrul unui proces în care următoarea audiere este programată pentru duminică.

Protestatarii îl cataloghează drept „mincinos” şi „manipulator” şi fac apel la „Democraţie”, potrivit pancartelor afişate de ei.

În centrul oraşului Tel Aviv, mii de manifestanţi s-au îndreptat spre Parcul Charles Clore pentru a protesta faţă de modul de gestionare a crizei sanitare şi economice, la o zi după intrarea în vigoare a noilor restricţii vizând oprirea propagării noului coronavirus.

Pentru „a evita izolarea generală din cauza creşterii puternice a morbidităţii legate de coronavirus”, autorităţile au anunţat vineri că majoritatea magazinelor neesenţiale şi locurilor publice vor fi închise în weekend până la noi ordine, după ce la începutul lui iulie fuseseră introduse deja restricţii, notează AFP.

Manifestaţia de la Tel Aviv a fost organizată de grupuri de muncitori independenţi, de mici antreprenori, dar şi de artişti care se simt abandonaţi de guvern.

Săptămâna trecută, mii de persoane s-au adunat la Tel Aviv în urma unui apel similar pentru a protesta faţă de guvern.

Până recent, Israelul, ţară cu nouă milioane de locuitori, s-a putut lăuda cu felul în care a gestionat pandemia, dar numărul de noi bolnavi a crescut odată cu relaxarea măsurilor de restricţie şi izolare, în timp ce rata şomajului a crescut în ultimele luni, ajungând la peste 20%.

Pentru a calma mulţimea, Netanyahu a anunţat recent un plan de 90 de miliarde de shekeli (circa 22,5 miliarde de euro), reprezentând ajutoare pentru „toţi cetăţenii”.

Dar, potrivit unui sondaj al canalului de televiziune 13 publicat în această săptămână, 61% dintre alegători sunt „nemulţumiţi” de modul de gestionare a situaţiei provocate de pandemia de COVID-19.

Israelul a îngregistrat oficial peste 49.000 de cazuri de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 şi 400 de decese.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite