NATO vrea acces în Duma pentru experţii internaţionali în arme chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O imagine a bombardamentelor din Duma FOTO EPA-EFE/ Mohammed Badra
O imagine a bombardamentelor din Duma FOTO EPA-EFE/ Mohammed Badra

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a condamnat puternic folosirea armelor chimice în Duma şi a cerut acces pentru experţii internaţionali în acest oraş din sud-estul Siriei.

Stoltenberg a făcut apel către regimul lui Bashar al-Assad să permită „monitorizarea internaţională“ şi asistenţa medicală în Duma, unde 43 de persoane au murit în urma unui atac chimic.

„Cei responsabili (de atac, n. red.) trebuie traşi la răspundere“, a adăugat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, citat de Sputnik News.

Potrivit lui, statele membre NATO negociază un răspuns în cazul atacului chimic din Duma.

Mai devreme, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru TF1 că are dovezi că regimul lui Bashar al-Assad este în spatele atacului cu arme chimice din Duma.

„Avem dovada că săptămâna trecută... au fost folosite arme chimice, cel puţin clor, şi că ele au fost folosite de regimul Bashar al-Assad“, a spus Macron.

Totodată, preşedintele francez a afirmat că ţara sa va răspunde în cazul atacului din Duma „la momentul oportun“, în coordonare cu Statele Unite.

Preşedintele american Donald Trump a evocat din nou joi posibilitatea unei intervenţii a armatei sale în Siria.

„Eu nu am spus când va avea loc un atac în Siria. Ar putea fi foarte curând sau nu prea curând. În orice caz, Statele Unite, sub administraţia mea, a făcut o treabă foarte bună debarasând Siria de Statul Islamic. Unde este al nostru «Mulţumesc America?»“, a scris Trump pe contul său de Twitter.

Liderul de la Casa Albă a trimis un grup naval în zonă. Totodată, submarinele britanice au primit ordin să se apropie de Siria la o distanţă care să permită lansarea de rachete.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a ironizat demersul britanic.

„Cică au făcut ordine în Irak şi vor să ajute Siria. Ori în aceste submarine se află tineri care nu realizează ce destin îi rezervă Siriei şi ce destin le rezervă Theresa May. Ea s-ar putea să-şi prezinte scuze mai târziu, dar ei vor trebui să trăiască cu asta“, a scris Zaharova pe pagina sa de Facebook.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite