Trump, despre un atac în Siria: Ar putea avea loc „foarte curând“ sau „nu prea curând“. Macron: Avem dovada folosirii armelor chimice de către regimul Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saqba, Siria FOTO AFP
Saqba, Siria FOTO AFP

Preşedintele american Donald Trump s-a referit din nou la posibilitatea unui atac al armatei sale în Siria şi a solicitat mulţumiri pentru lupta dusă împotriva Statului Islamic. Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că deţine dovezi cu privire la folosirea unor arme chimice în Duma de către forţele lui Bashar al-Assad.

„Eu nu am spus când va avea loc un atac în Siria. Ar putea fi foarte curând sau nu prea curând. În orice caz, Statele Unite, sub administraţia mea, a făcut o treabă foarte bună debarasând Siria de Statul Islamic. Unde este al nostru «Mulţumesc America?»“, scrie Trump pe contul său de Twitter.

Preşedintele american a publicat acest mesaj în contextul creşterii tensiunilor la nivel diplomatic între occidentali şi Rusia după un presupus atac chimic în oraşul Duma, care a intrat sub controlul forţelor lui Assad.

Statele Unite au trimis un grup naval în zonă.

„Pregăteşte-te Rusia, pentru că ele (rachetele, n. red.) vor veni frumoase, noi şi inteligente (smart). Nu ar fi trebuit să fii prietenă cu un animal care ucide cu gaze , care-şi ucide propriul popor şi îi face plăcere“, a scris Trump miercuri.

Rusia a răspuns imediat. „Rachetele inteligente ar trebui să zboare în direcţia teroriştilor şi nu în direcţia guvernului legitim, care luptă de mai mulţi ani împotriva terorismului internaţional pe teritoriul său“, a reacţionat pe Facebook purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

Statele Unite afirmă că „toate opţiunile sunt pe masă“ după atacul cu arme chimice din Duma, în timp ce liderii occidentali încă deliberează în privinţa unui răspuns.

„Preşedintele are mai multe opţiuni disponibile, iar multe dintre ele sunt încă valabile. Încă nu am decis ce măsuri specifice vom lua“, a declarat Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Imagine indisponibilă

La Londra, premierul Theresa May a convocat o şedinţă a guvernului.

Anterior, submarinele britanice au primit ordin să se apropie de Siria la o distanţă care să permită lansarea de rachete.

Macron: „Avem dovada folosirii armelor chimice în Duma“

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru TF1 că are dovezi că regimul lui Bashar al-Assad este în spatele atacului cu arme chimice din Duma.

„Avem dovada că săptămâna trecută... au fost folosite arme chimice, cel puţin clor, şi că ele au fost folosite de regimul Bashar al-Assad“, a spus Macron.

Totodată, Emanuel Macron a afirmat că Franţa va răspunde în cazul atacului din Duma „la momentul oportun“, în coordonare cu Statele Unite.

„Vom lua decizii la momentul oportun, atunci când vom considera că este cel mai util şi cel mai eficient“, a declarat preşedintele francez, după ce marţi a afirmat că va face un anunţ „în zilele următoare“.

În schimb, cancelarul german Angela Merkel a exclus implicarea ţării sale împotriva forţelor lui Bashar al-Assad.

Mai mult, ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că ţara sa se aşteaptă să fie consultată înaintea lansării unui atac al occidentalilor.

„Este important, în acelaşi timp, să fie menţinută presiunea asupra Rusiei“, a adăugat el.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că este important ca situaţia „să nu scape de sub control“.

Potrivit Căştilor Albe, 43 de persoane au fost ucise în atacul cu arme chimice din Duma.

MAE rus: „Nimeni nu le-a dat liderilor occidentali rolul de jandarmi ai lumii“

De la Moscova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, le-a cerut joi liderilor occidentali „să se gândească în mod serios la consecinţele ameninţărilor lor“.

„Le cerem membrilor comunităţii internaţionale să se gândească serios la consecinţele posibile ale unor asemenea acuzaţii, ameninţări şi acţiuni planificate“ la adresa Guvernului sirian, a declarat Zaharova în cadrul unei conferinţe de presă.

„Nimeni nu le-a dat liderilor occidentali dreptul de a-şi atribui rolul de jandarmi ai lumii, în acelaşi timp de anchetator, de procuror, de judecător şi de călău“, a adăugat ea.

Anterior, un reprezentant al diplomaţiei ruse a avertizat că ţara sa va doborî toate rachetele îndreptate împotriva forţelor lui Bashar al-Assad.

Harta interactivă Flightradar24.com care arată că spaţiul aerian al Siriei este evitat de toate cursele comerciale.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite