NATO: Putin amanetează viitorul Rusiei către China. 300.000 de soldați ruși răpuși pe câmpul de luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a pierdut peste 300.000 de soldaţi, sute de avioane şi mii de tancuri în războiul din Ucraina, dar a acumulat un stoc de rachete cu care ar putea ataca din nou iarna aceasta infrastructura energetică ucraineană, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Aceste pierderi „subliniază eroarea strategică a lui Putin de a invada Ucraina”, a spus Stoltenberg în conferinţa de presă susținută la finalul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din statele membre NATO, prliej cu care s-a desfăşurat şi primul Consiliu NATO-Ucraina la nivel ministerial.

Rusia este „mai slabă politic, militar şi economic, pierde în exterior”, mai ales în Caucaz şi Asia Centrală, în timp ce devine „tot mai dependentă de China”, a subliniat secretarul general al NATO, citat de EFE și Agerpres.

„De la an la an, Moscova îşi amanetează viitorul către Beijing. Pe plan militar, Rusia a pierdut o parte substanţială a forţelor convenţionale: sute de avioane, mii de tancuri şi a avut peste 300.000 de victime”, a insistat Stoltenberg, fără a preciza dacă se referă la soldaţi ruşi morţi sau morţi şi răniţi.

„Obiectivele Rusiei în Ucraina nu s-au schimbat. Rusia a acumulat un mare arsenal de rachete înaintea iernii şi vedem noi încercări de a ataca reţeaua electrică şi infrastructura energetică a Ucrainei”, a continuat șeful NATO.

Potrivit lui Stoltenberg, Ucraina „continuă să provoace pierderi mari Rusiei” şi „este mai aproape de NATO ca oricând”.

La rândul său, secretarul american de stat al SUA, Antony Blinken, a negat că ar exista vreo „oboseală” în rândul aliaţilor cu privire la susţinerea Ucrainei pentru a respinge invazia rusă.

„Vom continua să susţinem Ucraina”, a dat asigurări şeful diplomaţiei americane, citat de Reuters.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, prezent la reuniunea de la Bruxelles, a cerut din nou Occidentului să-și sporească producţia de arme şi muniţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite