Mutarea celui mai bogat om din Israel în Marea Britanie poate stârni controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel, Idan Ofer, plănuieşte o mutare la Londra care poate degenera controverse FOTO AFP
Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel, Idan Ofer, plănuieşte o mutare la Londra care poate degenera controverse FOTO AFP

Idan Ofer, cel mai bogat om din Israel, se va muta la Londra, o mişcare ce riscă să inflameze dezbaterea despre bogăţia nelimitată şi inegalitatea din ţara sa. La cei 57 de ani ai săi, magantul are o avere estimată la peste 4,9 miliarde de euro şi a pus această mutare pe seama unor motive personale.

Mama sa trăieşte în Londra, iar fiul său a părăsit recent armata israeliană pentru a studia în străinătate.

„Există o serie de motive familiale, ceea ce înseamnă că are un pretext întemeiat să petreacă mai mult timp în Londra decât o făcea înainte şi să se stabilească acolo“, a declarat pentru „Financial Times“ o persoană apropiată miliardarului israelian.

Idan Ofer este acţionarul majoritar al Israel Corp, cea mai mare companie a ţării, care are afaceri în transportul maritim, în industria auto, energetică, dar acţiuni şi la compania de îngrăşăminte Israel Chemicals.

La fel ca şi alţi magnaţi ai Israelului, Ofer a fost „muştruluit“ de presa locală, dar şi de opinia publică, încă de la protestele sociale din 2011, atunci când sute de mii de cetăţeni din clasa de mijloc au demonstrat împotriva costurilor ridicate de trai, dar şi împotriva economiei controlate în mare parte de câteva familii înstărite ale ţării. În acest context, la alegerile din ianuarie, politicieni precum ministrul de Finanţe Yair Lapid, au ajuns la putere datorită promisiunilor de a ajuta clasa de mijloc într-un moment în care Israelul trebuia să-şi reducă din cheltuieli şi să mărească taxele pentru a opri un deficit bugetar în creştere.

Afaceristul israelian, al cărui tată s-a născut în România, deţine de ceva vreme proprietăţi în Londra, iar o parte a timpului şi-l petrece acolo. Odată instalat în Marea Britanie, câştigurile de pe urma companiilor sale din afara graniţelor britanice nu ar fi impozitate.

Asociaţii săi au subliniat faptul că Ofer are legături personale şi relaţii de afaceri de durată în Marea Britanie. De altfel, afacerea familiei ce implică transport maritim, deţinută în parteneriat cu fratele său Eyal, reprezintă cea mai mare flotă de nave din lume, sub pavilion britanic.

În topul Forbes al miliardarilor, Idan Ofer se clasează pe locul 182, cu o avere estimată la peste 4,9 miliarde de euro.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite