Mişcare importantă în războiul din Yemen: Emiratele Arabe Unite se retrag din oraşul-port Hodeidah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Emiratele Arabe Unite au anunţat o „retragere strategică“ din oraşul-port Hodeidah din Yemen, precum şi o retragere tactică mai limitată din alte zone ale ţării, marcând astfel un moment semnificativ în războiul civil de patru ani din Yemen.

Oficiali ai EAU au spus că mişcarea, care a fost discutată dezbătută vreme de un an, a fost efectuată pentru a susţine un proces de pace condus de ONU, care a început în Stockholm, la sfârşitul anului trecut. Aceasta este prima confirmare oficială a retragerii din partea EAU, deşi în ultimele săptămâni martori şi oficiali străini au transmis că va avea loc o retragere din port, potrivit The Guardian.

Oficialii au declarat că EAU vor rămâne în coaliţia condusă de saudiţi care a intervenit în 2015 pentru a încerca să restabilească Guvernul yemenit îndepărtat de la putere de grupul de rebeli Huthi, susţinut de Iran.

Analiştii au avertizat că încă nu este clar dacă trupele locale sau partenerii saudiţi de coaliţie vor putea umple vidul care va rămâne. Mişcarea EAU slăbeşte şi capacităţile militare ala Arabiei Saudite în Yemen, adăugând la presiunea ca Riadul să caute o soluţie mai degrabă politică, decât militară la război.

Oficialii au adăugat că retragerea a fost discutată pe larg atât cu Riadul, cât şi cu Guvernul recunoscut de ONU din Yemen, de la Aden.

În decembrie, ONU a intermediat un armistiţiu complex în Hodeidah, în urma căruia atât Guvernul yemenit, cât şi forţele Huthi trebuiau să se retragă din zonă, lăsând loc unei noi forţe de securitate pentru a prelua portul şi oraşul.

Angajamentul de retragere a fost implementat doar parţial. EAU au spus că vor să vadă ca procesul de pace să fie extins către o înţelegere mai vastă, care să cuprindă întreg teritoriul ţării. 

Săptămâna trecută, Reuters a transmis că a primit informaţii de la trei diplomaţi, potrivit cărora Abu Dhabi ar fi preferat să aibă la îndemână acele forţe şi echipamente pe care le va retrage din Yemen, în cazul în care tensiunile dintre SUA şi Iran vor deveni chiar mai mari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite