Riscurile militare și politice ale unei ofensive terestre a Israelului în Gaza. „Hamas se poate regenera într-o generație sau două”

0
Publicat:

Armata are puterea de partea sa, dar și gruparea Hamas este pregătită. Consecințele umanitare ar putea fi devastatoare. 

Consecințele unei ofensive terestre, devastatoare FOTO Profimedia
Consecințele unei ofensive terestre, devastatoare FOTO Profimedia

Israelul este gata să lanseze o ofensivă terestră în jumătatea de nord a Gazei. Cu toate că armata țării pare să fie în avantaj, atacul este unul plin de incertitudine și ale cărui potențiale consecințe sunt sumbre, notează The Guardian.

Avantajul numeric, de partea armatei

Luni, 300.000 de rezerviști au fost chemați pentru a se alătura armatei permanente, de 170.000 de oameni. Aceștia au fost concentrați lângă granița cu Gaza. Se estimează că Hamas poate conta pe 30.000 de luptători, poate o zecime din forța de invazie probabilă. Gruparea nu ar deține nici tancurile și nici puterea aeriană.

Un astfel de raport ar trebui să ofere Forțelor de Apărare Israeliene șanse mari de a captura zona Fâșiei Gaza, care include principalul său centru urban, orașul Gaza, din care vineri s-a ordonat evacuarea a 1,1 milioane de palestinieni.

Hamas a fost de mult pregătit pentru o incursiune israeliană, săpând o rețea sofisticată de tuneluri în Gaza, menite să permită forțelor sale să supraviețuiască bombardamentelor aeriene. Unele tuneluri, descoperite anterior de Israel pentru că au trecut sub gardul de graniță, au adâncimea de 70 de metri.

Terenul puternic urbanizat – Fâșia Gaza este una dintre zonele cele mai dens populate din lume – îi va favoriza și pe apărători atunci când vor încerca să riposteze. Dificultatea de a face săpături i-ar putea împiedica și mai mult israelieni, dacă Hamas copiază tehnica folosită de Rusia, în contraofensiva Ucrainei.

Israelul a făcut deja planuri. Dacă armata câștigă controlul intrărilor tunelului, este mai probabil să le arunce în aer decât să încerce să intre în ele. Dar fără controlul deplin al rețelei subterane, în care ar putea fi stabilite posturile de comandă Hamas, orice control militar al nordului Gazei va fi nesigur.

Cererea Israelului ca civilii palestinieni să părăsească nordul indică, de asemenea, ceea ce este probabil să fie o altă parte a strategiei invadatorilor: o încercare brutală de a curăța sectorul nordic de luptătorii Hamas. Intențiile au fost aproape sigur prezise, întrucât un bombardament aerian nemilos a ucis, peste 1.500 de palestinieni, o treime dintre ei fiind copii.

Cartiere întregi, precum Rimal din orașul Gaza, au fost distruse. Forțele aeriene israeliene au declarat că au aruncat 6.000 de bombe asupra țintelor Hamas până joi și că au mai lovit 750 de ținte, în dimineața următoare.

Un fost investigator al ONU pentru crime de război, Marc Galasco, a remarcat că este aproape echivalentul celor mai multe bombe aruncate într-un an de forțele NATO în Afganistan: 7.423.

Realitatea aproape sigură este că o invazie terestră va fi sângeroasă și este posibil ca sprijinul politic internațional pentru Israel, care este ridicat după atacul brutal al Hamas, cu o săptămână în urmă, (care a ucis 1.300 de civili israelieni), să se reducă pe măsură ce mai mulți civili palestinieni sunt uciși sau rămân prinși fără adăpost, hrană sau electricitate.

Există, de asemenea, întrebarea: Care va fi strategia pe termen mediu a Israelului, dacă va fi capabil să preia controlul asupra jumătatei de nord a Gazei? Ar fi logic să privim spre sud; o incursiune care vizează eliminarea Hamas ca forță de control are sens doar dacă ocupația este totală.

Acesta a fost raționamentul, la scară mai largă, din spatele ocupației de 20 de ani, conduse de SUA, a Afganistanului, ca răspuns la atacurile din 11 septembrie.

Consecințele potențialei distrugeri Hamas

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a declarat miercuri că scopul Israelului este „zdrobirea și eliminarea” Hamas, dar ca autoritate guvernantă din Gaza, organizația este profund înrădăcinată în societatea sa.

HA Hellyer, analist al grupului de reflecție al Royal United Services Institute, a spus că, pentru a prelua controlul, Israelul va trebui să „distrugă toată capacitatea de guvernare din Gaza” și să o înlocuiască cu o administrație militară, în timp ce aproape sigur se luptă cu o insurgență în curs.

Hasan Alhasan, expert în Orientul Mijlociu la Institutul Internațional de Studii Strategice, a mers mai departe, întrebând vineri, la un seminar online, dacă „există vreo strategie militară viabilă în afara unei curățări etnice totale a Gaza care ar duce la o înfrângere permanentă a Hamas”, dar și dacă nu cumva „Israelul intră într-o capcană întinsă de Hamas”.

Argumentul lui Alhasan este că Hamas se poate „regenera într-o generație sau două”, deoarece, în cele din urmă, își poate extrage putere din populația de 2,3 milioane din Gaza, cu noi recruți hrăniți din amintirile unui trecut violent.

Un punct de vedere similar a fost exprima la începutul acestei săptămâni de fostul șef MI6, Alex Younger: „Nu poți ucide toți teroriștii fără a crea mai mulți teroriști”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite