Militanţi antiregim din Siria fac apel la manifestaţii împotriva Turciei, sub sloganul „Nu reconcilierii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mevlut Cavusoglu FOTO EPA-EFE
Mevlut Cavusoglu FOTO EPA-EFE

Apeluri la demonstraţii în zonele controlate de rebeli din Siria au fost lansate vineri în semn de protest faţă de declaraţiile ministrului turc de Externe,Mevlut Cavusoglu, care s-a declarat favorabil unei "reconcilieri" între regimul sirian şi insurgenţi, relatează AFP.

De la începutul conflictului în Siria în 2011, Turcia şi-a exprimat public opoziţia fermă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, acordând sprijin grupărilor rebele siriene, conform Agerpres.

Dar joi, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a afirmat într-o conferinţă de presă la Ankara: "Trebuie să reconciliem cumva opoziţia şi regimul din Siria. În caz contrar, nu va exista o pace durabilă". 

Această declaraţie pare să denote o anumită schimbare în poziţia Turciei, al cărei preşedinte Recep Tayyip Erdogan califica încă în luna mai regimul Al-Assad drept "criminal". 

Declaraţia ministrului turc a provocat mânia opozanţilor şi rebelilor sirieni, care au lansat apeluri la organizarea unor manifestaţii în cursul după-amiezii sub sloganul "Nu reconcilierii!". 

Manifestaţiile ar urma să se desfăşoare în oraşele din nordul ţării - Aazaz, al-Bab, Afrin - aflate sub controlul forţelor turce şi al grupărilor de combatanţi sirieni susţinute de Ankara în apropierea frontierei turce, precum şi în regiuni din provincia Idlib (nord-vest), controlate de jihadişti şi grupări rebele. 

În ajun, numeroşi sirieni au coborât în stradă la Al-Bab pentru a protesta împotriva declaraţiilor ministrului turc. 

Turcia desfăşoară în Siria soldaţi în regiunile de la frontiera de nord-vest, iar confruntări violente s-au produs între soldaţi sirieni şi turci în 2020, notează AFP. 

Ankara acuză în special forţele kurde siriene care controlează cea mai mare parte din nord-estul ţării că ar fi 'teroriste' şi a efectuat mai multe operaţiuni militare împotriva lor. 

Erdogan este unul dintre principalii critici ai lui Al-Assad pe care l-a calificat adeseori drept "tiran sângeros" din 2011. 

Regimul sirian nu ratează, la rândul său, ocaziile de a critica Turcia, pe care o acuză că susţine "grupări teroriste" în Siria. 

În conferinţa sa de presă, Cavusoglu a subliniat că, din 2011, "mulţi oameni au murit în Siria, mulţi au părăsit ţara. Aceşti oameni ar trebui să poată să se întoarcă în ţară, inclusiv cei refugiaţi în Turcia. O pace durabilă este necesară". 

El a negat orice contact direct între Erdogan şi Al-Assad, dar a recunoscut o reluare a contactelor între serviciile de informaţii ale celor două ţări şi a evocat o convorbire scurtă cu omologul sirian în octombrie 2021. 

În acelaşi timp, Cavusoglu a afirmat că ţara sa îşi va continua lupta împotriva "teroriştilor", făcând aluzie la kurzi. 

Conflictul din Siria, ţara fragmentată, a devenit mai complex după intervenţia mai multor grupări şi puteri străine, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite