Milioanele de şomeri cu facultate din India şi China alimentează temerile cu privire la revolte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Milioanele de şomeri cu facultate din India şi China alimentează îngrijorările cu privire la revolte FOTO Xinhua/Xu Zijian
Milioanele de şomeri cu facultate din India şi China alimentează îngrijorările cu privire la revolte FOTO Xinhua/Xu Zijian

Creşterea şomajului în rândul absolvenţilor de facultate din China şi India a produs în ultima perioadă milioane de tineri educaţi, dar care nu îşi găsesc loc pe piaţa forţei de muncă. Analiştii sunt de părere că în viitorul apropiat aceste economii vor avea de suferit tocmai din pricina celor care au decis să înveţe mai mult, scrie BBC.

Atât China, precum şi India au realizat în ultimii ani mai multe reforme educaţionale care au permis tinerilor să urmeze mult mai uşor cursurile unei instituţii de învăţământ superior. Această lejeritate de a obţine o diplomă de licenţă a făcut ca numărul absolvenţilor să crească de la sute de mii în fiecare an la mai multe milioane de absolvenţi anual.

La nivel teoretic, expansiunea învăţământului universitar ar fi trebuit să ofere noi oportunităţi de angajare a tinerilor, însă, în realitate, milioanele de tineri educaţi din India şi China nu au loc pe piaţa muncii. Acest lucru arată că absolvenţii sunt în imposibilitatea de a deveni parte a clasei de mijloc.

Statisticile arată că în India, unul din trei absolvenţi de facultate, care nu a împlinit încă vârsta de 30 de ani, este şomer, arată un raport al Ministerului indian al Muncii lansat anul trecut. La nivel naţional, rata oficială a şomajului este de 12 la sută.

Cu toate acestea, universităţile din India au circa cinci milioane de absolvenţi în fiecare an. De asemenea, şi China se pregăteşte în acest an să ofere diplome de licenţă pentru circa 7.260.000 de absolvenţi, de şapte ori mai mulţi decât cifra înregistrată în urmă cu 15 ani, notează BBC.

Rata oficială a şomajului pentru absolvenţii de facultate, la şase luni după promovare, este de circa 15 la sută. Însă analiştii acestui fenomen atrag atenţia că rata reală a absolvenţilor din China care nu au un loc de muncă este de aproape 30%, aşa cum afirma Joseph Cheng, profesor de ştiinţe politice la City University din Hong Kong.

„Cifrele sunt foarte mari. Vă puteţi da seama că aceşti tineri care nu au un loc de muncă pot reprezenta mai devreme sau mai târziu o posibilă sursă de revoluţii sau tulburări pentru China”, menţionează Joseph Cheng.

Aceste temeri sunt împărtăşite şi de câţiva oameni din conducerea Chinei, deşi la nivel public nu se discută aproape niciodată de această problemă, mai spune profesorul. Într-o încercare de diminua pe cât posibil impactul social al absolvenţilor fără locuri de muncă, ministerul chinez al Educaţiei a anunţat că vrea să promoveze mai mult universităţile cu profil tehnic.

Pe de altă parte, sociologii spun că tinerii chinezi sau indieni nu au aceleaşi caracteristici ca cei din Orientul Mijlociu de exemplu, cei care au iniţiat în 2010 seria de proteste „Primăvara Arabă”.

Dar chiar şi aşa, tinerii şomeri din India şi China simt o dezamăgire profundă faţă de societate în general. Sociologii consideră mai degrabă că absolvenţii fără locuri de muncă se vor reorienta în piaţă, fiind puţin probabil ca aceştia să apeleze la măsuri radicale. 


Citeşte şi:

Educaţia din China, încremenită în sistemul clientelar: doar bogaţii îşi pot trimite copiii la cele mai bune şcoli

Pentru copiii chinezi şi părinţii lor, educaţia a fost mult timp considerată cheia pentru a reuşi într-o societate extrem de competitivă. Însă cursa spre învăţământul academic este din ce în ce mai mult orientată în favoarea celor bogaţi şi bine conectaţi. Ei plătesc mii de dolari şi-şi folosesc legăturile sus-puse pentru a le oferi copiilor avantajul de a studia la cele mai bune şcoli de stat, relatează ”The New York Times”.

STUDIU Cât de respectaţi sunt profesorii în lume

China este ţara unde profesorii se bucură de cel mai mare respect din partea populaţiei, aflându-se pe acelaşi palier cu doctorii ca statut social, potrivit unui studiu făcut de Fundaţia Varkey GEMS, în 21 de ţări. În alte state însă, dascălul este la fel de important ca bibliotecarul sau infirmierul.

China interzice temele şi examenele pentru elevii din clasele primare

Ministerul chinez al Educaţiei a publicat joi un proiect de lege prin care urmăreşte să le uşureze programa elevilor din şcolile primare şi care include interzicerea temelor scrise şi a examenelor, relatează Xinhua.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite