Educaţia din China, încremenită în sistemul clientelar: doar bogaţii îşi pot trimite copiii la cele mai bune şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii chinezi plătesc şi pentru a le asigura copiilor un loc în prima bancă în şcolile statului, care oferă garanţia unui loc fruntaş în sistemul social
Părinţii chinezi plătesc şi pentru a le asigura copiilor un loc în prima bancă în şcolile statului, care oferă garanţia unui loc fruntaş în sistemul social

Pentru copiii chinezi şi părinţii lor, educaţia a fost mult timp considerată cheia pentru a reuşi într-o societate extrem de competitivă. Însă cursa spre învăţământul academic este din ce în ce mai mult orientată în favoarea celor bogaţi şi bine conectaţi. Ei plătesc mii de dolari şi-şi folosesc legăturile sus-puse pentru a le oferi copiilor avantajul de a studia la cele mai bune şcoli de stat, relatează ”The New York Times”.

Aproape tot are un preţ, spun părinţii şi educatorii chinezi, de la admiterea în şcoli şi plasarea copiilor în clase de top, până la poziţii de conducere în grupurile comuniste pentru tineri. 

Chiar şi pentru a ocupa un loc pe scaunele din faţă, în apropiere de tablă, sau un post de şef de clasă, toate sunt de vânzare, susţin jurnaliştii de la publicaţia ”The New York Times” (NYT).

Zhao Hua, mama unei eleve, susţine că a fost forţată să depună 4.800 dolari într-un cont bancar pentru a-şi înscrie fiica într-o şcoală elementară din Beijing. 

La bancă, a spus ea, a fost uimită să afle că există o listă cu studenţi şi cât de mult fiecare familie trebuia să plătească doar pentru a-şi înscrie copiii la şcoală.

Mita, trecută în acte ca ”donaţie”

Mai târziu, oficialii de la şcoală au obligat-o să semneze un document în care a declarat că taxa a fost un act voluntar de ”donaţie”. „Bineînţeles că am ştiut că a fost ilegal”, a spus ea, ”dar dacă nu plăteşti, copilul tău nu va merge nicăieri”.

Mita a devenit atât de răspândită încât noul lider al Partidului Comunist, Xi Jinping, şi-a dedicat primul său discurs pentru a avertiza Biroul Politic asupra corupţiei care ar putea duce la prăbuşirea partidului şi a statului, dacă este necontrolată.

Lipsa de integritate în rândul educatorilor şi a administratorilor şcolilor este mai ales descurajatoare, având în vedere că ei ar trebui să reprezinte modele sociale, sunt de părere experţii chinezi.

”Situaţia e mult mai supărătoare atunci când acest fapt este legat de profesori, mai ales că aşteptările noastre de la ei sunt foarte mari”, susţine Li Mao, consultant educaţional la Beijing.

Stimularea financiară a profesorilor, practicată şi în alte ţări

Astfel de situaţii, în care părinţii trebuie să vină cu bani de acasă pentru a stimula profesorii, se întâmplă şi în alte ţări, inclusiv în sistemul educaţional românesc, de la cadouri, bani pentru fondul clasei, până la binecunoscutele meditaţii.

Iar examenul de bacalaureat din ultimii ani a scos la iveală zeci de cazuri de profesori anchetaţi penal pentru că au luat mită de la elevi ca să le dea note mai mari sau chiar de trecere.

De asemenea, în SUA; dar şi în alte ţări, părinţii bogaţi încearcă de obicei să le ofere copiilor lor orice avantaj, inclusiv plata pentru meditaţii şi cursuri de pregătire şi, uneori, chiar ocuparea locurilor la şcoli private care doresc să accepte studenţi bogaţi, în ciuda notelor mici pe care le au.

În fiecare primăvară, grădiniţa Clean China Kindergarten, care este afiliată prestigioasei Universităţi Tsinghua din Beijing, primeşte un potop de cereri din partea părinţilor, care văd înscrierea acolo ca o cale spre una dintre cele mai bune facultăţi chineze, mai spun jurnaliştii de la NYT.

Însă doar pentru preţul corect, adică aproximativ 24.000 dolari, un profesor de la Tsinghua poate fi convins ”să sponsorizeze un solicitant”, potrivit unui membru al personalului, care a vorbit sub protecţia anonimatului, 

Părinţii cu mai puţine relaţii directe trebuie să mituiască un întreg lanţ de persoane astfel încât copilul lor să fie admis la această grădiniţă.

Până la 130.000 de dolari pentru a fi admis la un liceu de elită

Iar costurile pot creşte pe măsură ce se apropie facultatea. Mass-media chineze au raportat recent că rata de mită pentru admiterea la un liceu de renume legat de Universitatea Renmin, din Beijing, variază între  80.000 şi 130.000 de dolari.

Oficialii guvernamentali susţin însă că au descoperit o modalitate de a dejuca planurile sistemului. 21St Century Business Herald, un ziar de stat, a raportat că agenţiile puternice şi întreprinderile de stat au început să facă donaţii frecvent către şcolile de top, parte din ceea ce este cunoscut ca ”planul politic comun de dezvoltare”. 

În schimb, copiilor angajaţilor lor li se acordă un avantaj la admitere, spune personalul din învăţământ.
La unele şcoli de top, elevii cu note mici la testele de admitere pot "cumpăra" câteva puncte esenţiale pentru a trece peste pragul de admitere.

Potrivit unei politici nescrise, dar foarte cunoscute pentru o elită de la un liceu din Beijing, elevii primesc un punct în plus pentru fiecare 4.800 dolari pe care părinţii lor îi plătesc şcolii.

„Toţi colegii mei ştiu acest fapt”, a declarat o studentă de 15 ani, de la una din şcolile de top.
Qin Liwen, o jurnalistă care scrie despre educaţie, a declarat că unii profesori încurajează plata pentru ore suplimenatre prin faptul că nu predau elevilor lor o bucată vitală a curriculum-ului.

Acest obicei devine foarte costisitor în timpul „Zilei de Apreciere a Profesorului”, o sărbătoare naţională când elevii de toate vârstele sunt aşteptaţi să ducă daruri profesorilor. În trecut era suficient un buchet de flori sau un coş cu fructe.

Mulţi profesori aşteaptă acum să  primească ceasuri de firmă, ceaiuri scumpe, carduri şi chiar vacanţe. În Mongolia Interioară, unii părinţi au declarat că profesorii primesc chiar şi carduri de debit ataşate la conturi bancare, ce pot fi alimentate de-a lungul anilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite