Mexic: Atac armat al traficanților de droguri, soldat cu 18 morţi. Printre victime se află și un primar

0
Publicat:

Cel puţin 18 persoane, inclusiv primarul unei municipalităţi, au fost ucise într-un atac armat miercuri la Totolapan, în statul Guerrero din sudul Mexicului, a declarat o sursă judiciară, citată joi de France Presse.  Primarul de stânga al acestei municipalităţi de circa 4.300 de locuitori, Conrado Mendoza, este un dintre victimele acestui atac lansat în plină zi, într-o zonă afectată de numeroase violenţe legate de traficul de droguri.

Atac armat în Mexic soldat cu 18 morți FOTO Shutterstock
Atac armat în Mexic soldat cu 18 morți FOTO Shutterstock

Crimele, opera traficanților de droguri

Printre victime se numără şi tatăl său, care a fost el însuşi primar în urmă cu câţiva ani, potrivit surselor din poliţie. Două persoane au fost de asemenea rănite în acest atac, a declarat procurorul Sandra Luz Valdovinos pentru televiziunea Milenio, fără alte detalii.

Potrivit presei mexicane, atacul este opera traficanţilor de droguri din statul Jalisco (vest), aliaţi ai puternicului cartel Jalisco Nueva Generacion. Aproximativ 94 de primari au fost deja asasinaţi în Mexic începând din 2000, potrivit organizaţiei Etellekt. Circa 340.000 de persoane au decedat de moarte violentă din 2006 în Mexic, când guvernul a desfăşurat armata pentru a lupta împotriva cartelurilor de droguri. 

Baronul El Chapo face dezvăluiri

La cinci ani după ce a fost extrădat în SUA, baronul mexican al drogurilor Joaquín „El Chapo" Guzmán divulgă identitățile persanelor influente din spatele traficului de droguri.

Prin intermediul avocatei sale, Mariel Colón, una dintre puținele persoane cărora li s-a permis să aibă un contact regulat cu el, „El Chapo” a declarat că, pentru a înceta războiul drogurilor, autoritățile ar trebui să se ia după „politicienii de pe ambele părți ale frontierei".

„De ani de zile, autoritățile i-au băgat la închisoare pe acești presupuși lideri, dar acest lucru nu servește la nimic, dar dacă te duci după politicienii care permit ca acest lucru să se întâmple, este un lucru diferit", a declarat Colón pentru Insider. 

Traficantul este conștient de faptul că ar putea fi doar un instrument politic pentru guvernul american și cel mexican, a mai declarat Colón.

„Fiecare nou președinte american are trofeul său. Cu Trump [a fost] Chapo. După el, Biden are și el trofeul său", a adăugat Colón. „Întotdeauna a fost doar politică".

Condiițile din închisoare ale traficantului

În 2019, Guzmán, despre care se crede acum că are 65 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru mai multe acuzații legate de droguri. De atunci, el a fost ținut în izolare la ADX Florence, o închidoare din Colorado, considerată cea mai sigură din SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite