Medvevev, într-o vizită-surpriză la Beijing. Xi Jinping face apel la „moderație” și „dialog” în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a efectuat o vizită-surpriză la Beijing, unde a discutat cu liderul chinez Xi Jinping despre războiul din Ucraina.

Medvedev (stânga) dând mâna cu Xi în cadrul deplasării de la Beijing FOTO EPA-EFE
Medvedev (stânga) dând mâna cu Xi în cadrul deplasării de la Beijing FOTO EPA-EFE

Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a postat pe canalul său Telegram o înregistrare video în care se poate vedea cum este primit de Xi, cum zâmbesc pentru poze, precum şi o reuniune între oficiali chinezi şi ruşi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Dmitri Medvedev, discuțiile s-au axat pe parteneriatul strategic „fără limite” dintre Moscova și Beijing, precum şi pe Ucraina. Fostul președinte rus nu a oferit alte amănunte.

„Am discutat despre cooperarea dintre cele două partide de guvernământ din China şi Rusia, despre cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului nostru strategic, inclusiv în economie şi producţia industrială. De asemenea, am discutat probleme internaţionale, inclusiv, bineînţeles, conflictul din Ucraina”, a precizat Medvedev.

„Discuţiile au fost utile”, a conchis el.

Dmitri Medvedev s-a deplasat în China la invitaţia Partidului Comunist Chinez (PCC) în calitate de preşedinte al formațiunii politice Rusia Unită, aflată la putere în Rusia.

La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping a cerut la întâlnirea cu Medvedev „moderaţie” şi „dialog” în războiul din Ucraina, transmite EFE, care citează agenţia oficială de presă a regimului de la Beijing, Xinhua.

Liderul chinez a subliniat că ţara sa „a păstrat întotdeauna o atitudine obiectivă şi justă” faţă de războiul din Ucraina şi „a promovat convorbirile de pace”, exprimându-şi totodată speranţa că ambele părţi „îşi vor soluţiona preocupările comune în sfera securităţii prin intermediul instrumentelor politice”.

Moscova şi-a accelerat gesturile de deschidere către Beijing după ce a fost afectată de o serie întreagă de sancţiuni din partea Occidentului, în urma invaziei pe care a declanşat-o împotriva Ucrainei.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite