Marina Regală a Marii Britanii a sechestrat un petrolier iranian în apropiere de Gibraltar. Teheranul l-a convocat pe ambasadorul britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grace 1 petrolier confiscat de Marea Britanie si politia din Gibraltar

Marina Regală britanică a ajutat la confiscarea unui petrolier suspectat că transporta petrol în Siria, în apropierea coastelor Gibraltarului, escaladând tensiunile dintre Regatul Unit şi Teheran, scrie The Guardian.

Un detaşament de aproximativ 30 de militari britanici, în colaborare cu poliţia din Gibraltar, a interceptat vasul, despre care se crede că transporta petrol către Siria, într-o acţiune dramatică despre care Spania spune că a fost efectuată la cererea Statelor Unite.

Teheranul a răspuns prin convocarea ambasadorului britanic la Ministerul său de Externe, pentru a explica ceea ce Iranul a descris drept „o confiscare ilegală“. Ambasadorul Rob Macaire a reiterat poziţia britanicilor, în timpul întâlnirii, spunând: „Marea Britanie consideră binevenită această acţiune fermă a autorităţilor din Gibraltar de a pune în aplicare sancţiunile asupra regimului lui Bashar al-Assad“.

Grace 1 petrolier confiscat de Marea Britanie si politia din Gibraltar FOTO EPA-EFE

Puşcaşi marini de la Comandoul 42 au fost implicaţi în sechestrarea vasului, care a avut loc în timpul nopţii, unii dintre ei ajungând la bordul navei, pe funii coborâte dintr-un elicopter Wildcat şi alţii folosind şalupe. 

Grace 1 petrolier confiscat de Marea Britanie si politia din Gibraltar

Poziţia Marii Britanii a părut însă contrazisă de Spania, al cărei ministru interimar de Externe, Josep Borrell, a spus că Gibraltarul a confiscat petrolierul Grace 1 în urma unei cereri venite din partea Statelor Unite.

Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a considerat binevenită acţiunea: „Veşti excelente: Regatul Unit a reţinut petrolierul Grace I cu petrol iranian care mergea în SIiria, încălcând sancţiunile UE“, a scris Bolton pe Twitter. „America şi aliaţii săi vor continua să prevină ca regimurile de la Teheran şi Damasc să profite de pe urma comerţului ilicit“, a precizat el.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite