Macron îi cere lui Putin să-şi retragă trupele de la graniţa cu Ucraina şi mercenarii din Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin, într-o convorbire la telefon, „îngrijoarea (sa) gravă cu privire la starea de sănătate” a opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi şi cu privire la „respectarea drepturilor fundamentale” ale acestuia, a anunţat Palatul Élysée, relatează AFP, potrivit news.ro.

Macron a exprimat de asemenea susţinerea Franţei faţă de partenerii săi europeni în urma expulzării recente de către Moscova a 20 de diplomaţi cehi şi a unui italian.

Rusia şi Occidentul şi-au multiplicat expulzările reciproce de diplomaţi în ultimele săptămâni, pe fondul unor tensiuni exacerbate în centrul cărora se află Ucraina şi Navalnîi.

Moscova a anunţat luni expulzarea unui diplomat italian ca represalii faţă de expulzarea de către Roma, în martie, a unor funcţionari ruşi într-un scandal de spionaj.

Cehia a expulzat 18 diplomaţi ruşi care operau în teritoriul său ca spioni, iar Moscova a ripostat expulzând 20 de diplomaţi cehi.

Mai multe state membre UE au anunţat expulzări în semn de solidaritate cu Cehia, inclusiv România.

Macron l-a îndemnat pe Putin, în cursul convorbirii lor telefonice, luni, să se angajeze cu bună credinţă şi în mod durabil la reducerea tensiunilor cu Ucraina, prin retragerea efectivă a trupelor şi materialului militar greu de la frontieră, o reafirmare clară a armistiţiului în Donbas şi o relansare credibilă a dialogului, potrivit Elysée.

Armata rusă a anunţat vineri începerea retragerii celor zeci de mii de militari comasaţi de săptămâni la frontiera cu Ucraina, o desfăşurare care a condus la o intensificare a tensiunilor cu Occidentul şi care a alimentat temerile cu privire la un atac împotriva Kievului.

Cu privire la Caucaz şi situaţia în Nagorno Karabah, şeful statului francez a subliniat „necesitatea avansării concrete în problema prizonierilor, susţinerii umanitare şi apărării patrimoniului”.

„Cei doi preşedinţi au convenit să relanseze eforturile în cadrul Grupului de la Minsk în vederea ajungerii la o soluţie durabilă a situaţiei”, iar „iniţiative concrete urmează să fie lansate în acest sens în zilele următoare”, precizează preşedinţia franceză.

În privinţa Libiei, Macron „a subliniat necesitatea respectării armistiţiului, suveranităţii şi stabilităţii” acestei ţări, „consolidării unui proces politic şi retragerii efective a forţelor străine de pe teren”.

Occidentul cere retragerea din Libia a mercenarilor din grupul paramilitar privat Wagner, apropiat lui Putin. Paramilitarii Wagner au fost desfăşuraţi în Libia pentru a-l sprijini pe mareşalul Khalifa Haftar, aflat în luptă cu Guvernul legitim şi recunoscut la nivel internaţional.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite