Plângere istorică în Rusia împotriva mercenarilor lui Putin: Acuzaţii de tortură şi decapitare în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mercenari din cadrul Wagner FOTO The Sun
Mercenari din cadrul Wagner FOTO The Sun

Trei ONG-uri au anunţat luni că au depus o plângere în Rusia împotriva mercenarilor din cadrul Wagner pentru uciderea extrem de crudă a unui sirian în 2017, cu speranţa de a atrage atenţia asupra acestei companiei militare private cu legături tulburi cu Kremlinul, transmite AFP.

„Este pentru prima oară când o asemnea acţiune este intentată de căte rude ale unei victime siriene împotriva unor suspecţi ruşi”, au anunţat într-un comunicat comun Centrul Sirian de Presă şi Libertate de Exprimare (SCM), Federaţia Internaţională a Drepturilor Omului (FIDH) şi organizaţia rusă Memorial.

Un lanţ de impunitate

Cele trei ONG-uri afirmă că au identificat şi „produs probe” care atestă că mercenari din cadrul Wagner au torturat şi decapitat un presupus dezertor din armata siriană, în 2017.

„Această plângere este importantă întrucât nu aveam de-a face cu o singură crimă, ci cu un întreg lanţ de impunitate”, a declarat un reprezentant al Memorial, Aleksandr Cerkasov.

Plângerea a fost trimisă Comitetului de Investigaţii, organismul responsabil de principalele anchete penale din Rusia lui Putin. Acest organism urmează să decidă dacă lansează sau nu o procedură penală.

Înregistrarea video a torturii şi uciderii presupusului dezertor a fost publicată în 2018 pe site-ul cotidianului independent Novaia Gazeta. Câţiva bărbaţi care vorbesc în rusă pot fi văzuţi cum îl lovesc cu un ciocan şi îl dezmembrează, după care îl stropesc cu benzină şi îi dau foc.

O plângere cu puţine şanse de reuşită

Plângerea a fost depusă în numele familiei victimei, Mohamad A., dar  şansele de a se ajunge la un proces sunt mici. Ori justiţia subordonată regimului Putin este reticentă faţă de anchetarea crimelor comise de militari ruşi.

O primă plângere, depusă în 2020 de Novaia Gazeta, care identificase un bărbat din înregistrarea video şi a raportat alte execuţii, a rămas fără răspuns.

Această plângere survine în contextul împlinirii a zece ani de la izbucnirea războiului din Siria, unde Rusia s-a implicat în septembrie 2015 de partea regimului condus de Bashar al-Assad.

Controversata companie militară Wagner, considerată „armata privată a lui Putin”, a fost observată pentru prima dată desfăşurând operaţiuni în estul Ucrainei. Ulterior şi-a extins misiunile, din Siria până în Venezuela şi trecând mai ales prin Libia, unde ar avea în prezent circa 2.000 de mercenari. Compania ar fi deţinută de Evgheni Prigojin, un om de afaceri din cercul apropiat al lui Vladimir Putin aflat pe lista de sancţiuni a SUA.

Potrivit mai multor experţi militari, Putin foloseşte Wagner pentru operaţiuni obscure în care nu poate implica direct armata rusă.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite