LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Explozie uriașă la o tabără de refugiați din Gaza: cel puțin 50 de morți. Hamas anunță că va elibera ostatici străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul lovește Gaza din toate părțile, dar își extinde operațiunea terestră „încet și meticulos” cu sprijinul serviciilor de informații, în special în nord, unde se află „centrul de gravitate” al teroriștilor Hamas, a transmis armata israeliană prin purtătorul de cuvânt Jonathan Conricus. Combatanții Hamas susțin că au tras asupra forțelor israeliene la sol. Statele Unite au respins luni apelurile internaționale la o încetare a focului între Israel și Hamas, în acord cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, argumentând că nu este oportună în acest moment. În urma criticilor privind numărul mare de victime civile în Fâşia Gaza, premierul israelian Benjamin Netanyahu a comparat războiul împotriva grupării islamiste Hamas cu lupta Aliaţilor împotriva naziştilor în Al Doilea Război Mondial.

Explozie uriașă într-o tabără de refugiați din nordul Fâșiei Gaza FOTO Profimedia
Explozie uriașă într-o tabără de refugiați din nordul Fâșiei Gaza FOTO Profimedia

UPDATE Forțele de apărare israeliene afirmă că l-au ucis pe comandantul batalionului central Jabalia al Hamas, Ibrahim Biari, într-un atac aerian în Fâșia Gaza, în cursul zilei de marți.

Armata a declarat că atacul l-a ucis pe Biari și pe alți câțiva militanți Hamas și a provocat prăbușirea tunelurilor teroriste subterane, dărâmând mai multe clădiri din apropiere.

Potrivit IDF, Biari a fost unul dintre comandanții Hamas responsabili de dirijarea membrilor forțelor grupării militante pentru a invada Israelul la 7 octombrie.

FDI a precizat că atacul aerian din Jabalia a făcut parte dintr-un „atac pe scară largă” asupra agenților Hamas și a infrastructurii aparținând Batalionului Central Jabaliya al grupării.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 50 de persoane au fost ucise și aproximativ 150 au fost rănite în bombardamentul israelian asupra taberei de refugiați din Jabalia.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al ramurii militare a Hamas a afirmat marţi că mişcarea palestiniană va elibera "în următoarele zile" ostatici străini, dintre cei pe care aceasta îi ţine în Gaza de la declanşarea atacului său din 7 octombrie asupra teritoriului palestinian, informează AFP. Detalii aici

UPDATE O explozie uriașă într-o tabără de refugiați din nordul Fâșiei Gaza a provocat numeroase victime, potrivit autorităților locale.

Autoritățile controlate de Hamas au acuzat Forțele de Apărare ale Israelului care încă nu au comentat.

Ministerul de Interne din Gaza a raportat că "20 de case au fost complet distruse în bombardamentul israelian care a vizat un cartier rezidențial din Jabalia", o tabără de refugiați dens populată.

Directorul spitalului indonezian din Gaza, Atef al-Kahlout, a declarat pentru CNN că "sute" de morți și răniți au ajuns la spital. "Mulți sunt încă sub dărâmături", a adăugat el.

"Ceea ce vedeți este o scenă pe care nimeni nu și-o poate imagina: martiri răniți, cadavre carbonizate cu sutele", a declarat doctorul Mohammad alRann de la spitalul indonezian, unul dintre cele mai mari din Gaza, care a primit o mare parte din victime.

"Pacienții și răniții sunt pe podele, pe paturi, pe coridoare și în zona de recepție. Tot ce putem face este să continuăm să îi primim. Majoritatea rănilor sunt din cauza explozibililor, sunt persoane cu răni la cap și amputați."

Fotografiile de la fața locului arătau mai multe cratere mari în pământ, înconjurate de molozul clădirilor distruse și avariate.

Tabăra de refugiați din Jabalya este cea mai mare dintre cele opt tabere de refugiați din Fâșia Gaza, potrivit principalei agenții ONU care sprijină palestinienii din teritoriu, UNRWA.

Situată la nord de orașul Gaza, Jabalya este cea mai apropiată tabără de punctul de trecere a frontierei Erez, care leagă Gaza de Israel. Potrivit ultimei statistici, în 2023, în tabără erau 116.011 refugiați palestinieni înregistrați la UNRWA.

UPDATE În tabăra de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza au fost raportate victime multiple după un presupus bombardament care a lăsat în urmă cratere uriașe. 

Ministerul Sănătății condus de Hamas și directorul spitalului indonezian din apropiere au declarat că cel puțin 50 de persoane au fost ucise.

Ministerul a declarat că explozia uriașă a fost cauzată de un atac aerian israelian.

Imagini difuzate de agențiile de presă arată oameni căutând supraviețuitori și scoțând cadavre din dărâmături.

În imaginile surprinse de un fotograf Reuters aflat la fața locului, o porțiune semnificativă din tabăra de refugiați Jabalia pare să fi fost nivelată.

Armata israeliană nu a comentat încă explozia din tabăra de refugiați de la Jabalia, în nordul Gaza.

Agenția AFP a ajuns la fața locului în Jabalia, după o explozie la tabăra aglomerată de refugiați.

Agenția afirmă că imaginile de la fața locului arată cel puțin 47 de cadavre recuperate din dărâmături.

Ragheb Aqal, un rezident, a declarat că o explozie ca "un cutremur" a zguduit zona.

UPDATE Conflictul dintre gruparea islamistă palestiniană Hamas și Israel nu dă semne că ar înceta curând. Ba mai mult, Ierusalimul ar fi lansat în urmă cu câteva săptămâni atacuri în sudul Libanului în care ar fi utilizat muniții cu fosfor alb, a transmis marți organizația Amnesty Internațional. Detalii aici

UPDATE Soldaţii israelieni sunt angajaţi în "lupte feroce corp la corp" în partea de nord a Fâşiei Gaza cu Brigăzile al-Qassam, aripa armată a grupării islamiste Hamas, în timp ce armata israeliană continuă ofensiva terestră şi atacurile aeriene în enclava palestiniană, relatează agenţiile DPA şi EFE. Detalii aici

UPDATE Patriarhia ortodoxă de la Ierusalim a condamnat marţi "bombardarea de către armata israeliană" a centrului său cultural din Gaza, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Patriarhia a condamnat într-un comunicat "bombardarea de către armata israeliană a Centrului cultural ortodox din cartierul Tal Al-Hawa din Gaza mai devreme marţi", adăugând că "acest atac reprezintă o manifestare frapantă a hotărârii nejustificate a Israelului de a distruge infrastructurile civile şi centrele de servicii sociale, precum şi adăposturile pentru civilii prinşi în capcană în enclava asediată".

Martori din Gaza au declarat pentru France Presse că bombardamentul a distrus centrul cultural ortodox şi mai multe alte clădiri din acelaşi sector. Potrivit acestora, armata israeliană a adresat începând de luni avertismente localnicilor şi persoanelor strămutate din cauza războiului care se adăposteau în centru să evacueze sectorul.

UPDATE Rebelii houthi din Yemen au declarat marţi că au lansat drone în direcţia Israelului, ca răspuns la războiul dus de această ţară împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas, relatează AFP.

Armata israeliană a afirmat anterior că a detectat un aparat aerian "ostil" în largul oraşului Eilat, staţiune balneară pe coasta Mării Roşii, unde au fost auzite sirenele.

Întrebat de AFP în legătură cu acest incident, şeful guvernului houthi, Abdel-Aziz bin Habtour , a afirmat că "aceste drone aparţin Yemenului".

Rebelii houthi, care au preluat controlul asupra capitalei Sanaa în 2014, fac "parte din axa rezistenţei", aşa cum îşi spun forţele inamice Israelului, şi se vor lupta "atât prin cuvinte, cât şi cu drone", a adăugat el.

Potrivit armatei israeliene, incidentul nu a prezentat "nicio ameninţare sau risc la adresa civililor".

"Axa rezistenţei" - care "se întinde de la Teheran la Palestina, trecând prin Bagdad, Sanaa, Damasc şi Beirut" - îşi coordonează operaţiunile "împotriva inamicului sionist (Israel)", a declarat Abdel-Aziz bin Habtour.

UPDATE Cel puțin 8.525 de persoane au fost ucise în Gaza începând cu 7 octombrie,  a anunțat marți ministerul sănătății controlat de Hamas. Printre palestinienii uciși se numără 3.542 de copii și 2.187 de femei, precum și 130 de lucrători din domeniul sănătății, precizează ministerul.

UPDATE Premierul egiptean Mostafa Madbouly a insistat marţi, aflat într-o vizită nu departe de frontiera cu Fâşia Gaza, că ţara sa „nu va permite niciodată lichidarea cauzei palestiniene" pe seama Egiptului. 

„Aşa cum a spus (preşedintele egiptean Abdel Fattah) el-Sisi, Egiptul nu va permite să i se impună ceva sau cauze regionale să fie lichidate pe socoteala sa", a declarat Madbouly într-un discurs susţinut la Arish, în nordul Peninsulei Sinai, în apropiere de frontiera cu Fâşia Gaza. Detalii aici

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi oficiali de rang înalt din guvern şi din domeniul de securitate au discutat luni despre măsuri de consolidare pentru a contracara interferenţele externe după o revoltă în weekend din Daghestan care i-a vizat pe pasagerii unei companii aeriene din Israel. Detalii aici

UPDATE Serviciul de informații al Israelului, Shin Bet, a observat că militanții Hamas erau neobișnuit de activi cu câteva ore înainte de atacul din 7 octombrie, dar nu a reușit să prevadă amploarea incursiunii, parțial pentru că Israelul încetase de ceva timp să monitorizeze comunicațiile radio ale grupării, a relatat NYT. Detalii aici

UPDATE Armata israeliană a demolat cu explozibili, marţi în zori, locuinţa din Cisiordania a celui considerat numărul 2 în gruparea islamistă palestiniană Hamas, aflat în exil de mai mulţi ani, potrivit unor martori. Detalii aici

UPDATE Armata israeliană a transmis marţi că avioanele sale de luptă au ucis un alt lider al Hamas, Nasim Abu Ajina, cel care "a condus masacrul de la 7 octombrie de la kibbutzul Erez şi moshavul Netiv HaAsara", au precizat Forţele de Apărare Israel (IDF) şi Agenţia de Securitate Israeliană (ISA) într-o declaraţie comună postată pe Telegram.

"În trecut, Abu Ajina a comandat forţa aeriană a Hamas şi a luat parte la dezvoltarea UAV-urilor şi parapantelor organizaţiei teroriste. Eliminarea sa dăunează în mod semnificativ eforturilor organizaţiei teroriste Hamas de a perturba activităţile terestre ale IDF", adaugă comunicatul.

UPDATE Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, şi-a agăţat steaua galbenă pe piept, luni, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, declarând că o va "purta cu mândrie" până când Consiliul Naţiunilor Unite va condamna "atrocităţile" comise de gruparea islamistă palestiniană Hamas la 7 octombrie în comunităţile din sudul Israelului, a relatat France Presse, preluat de Agerpres.

„Unii dintre voi nu au învăţat nimic în ultimii 80 de ani. Unii dintre voi au uitat pentru ce a fost creată această organizaţie (ONU). Aşa că o să vă reamintesc. Începând de astăzi, de fiecare dată când vă veţi uita la mine, vă veţi aminti ce înseamnă să rămâi tăcut în faţa răului”,  a declarat ambasadorul israelian.

"La fel ca bunicii mei şi bunicii milioanelor de evrei, începând de azi, eu şi echipa mea vom purta stele galbene", a adăugat el, ridicându-se pentru a-şi agăţa pe costum o stea galbenă cu inscripţia "Never again!", cu referire la steaua pe care naziştii îi obligau pe evrei să o poarte în perioada celui de-al treilea Reich.

"Vom purta această stea până când vă veţi trezi şi veţi condamna atrocităţile comise de Hamas", a declarat ambasadorul Gilad Erdan.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat atacurile din 7 octombrie "cea mai teribilă crimă comisă împotriva evreilor după Holocaust".

Consiliul de Securitate al ONU a afişat în ultimele două săptămâni diviziuni profunde cu privire la acest război şi la impactul său, respingând patru proiecte de rezoluţii. Unele texte au fost blocate în special de SUA, aliate ale Israelului, pentru că nu menţionau dreptul Israelului de a se apăra.

O alta, prezentată de americani, a fost blocată de Rusia şi China, în special pentru că nu cerea o încetare a focului.

În faţa acestui impas în Consiliu, Adunarea Generală a ONU a adoptat vineri, cu o largă majoritate, o rezoluţie cu caracter neconstrângător, care cere o "pauză imediată umanitară", dar nu menţionează deloc Hamas. Acest text a fost calificat drept o "infamie" de ambasadorul Erdan.

UPDATE Sirenele de raid aerian au răsunat marți dimineață în orașul Eilat din sudul Israelului după o "intruziune a unui avion ostil", au anunțat Forțele de Apărare Israeliană.

Acesta nu a oferit detalii despre natura aeronavei sau originea acesteia. Rapoartele de la radioul israelian sugerează că o dronă a fost doborâtă deasupra Mării Roșii.

Eilat este cel mai sudic oraș din Israel, situat pe malul Mării Roșii, în apropiere de granițele cu Iordania și Egipt - la aproximativ 200 km de Gaza.

UPDATE Hamas a transmis că militanții săi au tras cu mitraliere și rachete antitanc spre forțele israeliene în nordul și sudul Fâșiei Gaza marți dimineața devreme, în timp ce tancurile și infanteria israeliană atacau principalul oraș din enclavă, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la situația dificilă a civililor palestinieni, relatează Reuters.

Israelul a extins operațiunile terestre în Gaza în ultimele zile, avansând asupra orașului Gaza din două direcții, cu tancuri care au fost observate pe drumul principal nord-sud, într-un efort aparent de a tăia fâșia în două.

Martorii au declarat că forțele israeliene au vizat luni principalul drum ce leagă nordul și sudul Gaza și au atacat orașul Gaza din două direcții.

Brigăzile al-Qassam, aripa armată a mișcării Hamas, aflată la putere în Gaza, au declarat că militanții s-au confruntat marți dimineața devreme cu forțele israeliene "care au invadat axa sudică din Gaza, (inclusiv) cu mitraliere, și au vizat patru vehicule cu rachete al-Yassin 105" - rachete antitanc produse local.

De asemenea, militanții au vizat cu rachete două tancuri și buldozere israeliene în nord-vestul Fâșiei Gaza, a precizat al-Qassam.

UPDATE În urma criticilor privind numărul mare de victime civile în Fâşia Gaza, premierul israelian Benjamin Netanyahu a comparat războiul împotriva grupării islamiste Hamas cu lupta Aliaţilor împotriva naziştilor în Al Doilea Război Mondial. 

Atunci, aliaţilor nu li s-a spus "nu eradicaţi nazismul", a declarat luni Netanyahu. Afirmaţia a venit ca răspuns la curiozitatea unui jurnalist, care l-a întrebat dacă Israelul pedepseşte în mod colectiv poporul din Gaza pentru teroarea Hamas prin atacurile aeriene.

Ca exemplu, Netanyahu a menţionat un atac al piloţilor britanici la Copenhaga în 1945, în care o şcoală a fost lovită accidental.

„În 1944, Royal Air Force a bombardat sediul Gestapo din Copenhaga, o ţintă perfect legitimă. Dar piloţii britanici au ratat şi, în loc de sediul Gestapo, au lovit un spital de copii din apropiere şi cred că 84 de copii au murit arşi în mod îngrozitor. Nu a fost o crimă de război. Nu este ceva pentru care poţi învinovăţi Marea Britanie. Acesta a fost un act de război legitim cu consecinţe tragice care însoţesc astfel de acţiuni legitime. Aliaţii au luptat în continuare în război până la capăt, în ciuda consecinţelor tragice. Ei ştiau că este în joc viitorul civilizaţiei. Ei bine, vă spun că şi acum este în joc viitorul civilizaţiei noastre", a spus Netanyahu.

UPDATE Forțele de apărare israeliene au publicat o actualizare a ofensivei lor în Gaza, afirmând că aproximativ 300 de ținte au fost lovite în ultimele 24 de ore, atât în atacuri aeriene, cât și la sol.

De asemenea, IDF afirmă că "numeroși teroriști Hamas au fost uciși" și că trupele au luptat cu „celule teroriste care au tras spre ele atât cu rachete antitanc, cât și focuri de mitralieră".

Printre țintele lovite cu succes se numără platforme de lansare a rachetelor antitanc și a rachetelor, precum și complexe militare din interiorul tunelurilor.

UPDATE Războiul dintre Israel și Hamas este cea mai mortală perioadă pentru jurnaliștii care tratează subiectul de când Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a început să documenteze decesele jurnaliștilor în 1992, transmite organizația pe site-ul oficial.

Potrivit CPJ, din 7 până în 30 octombrie, cel puțin 31 de jurnaliști au fost printre cele 9000 de persoane care și-au pierdut viața de ambele părți de la începutul războiului. Bilanțul tragic este corelat cu hărțuirea, detenția și alte obstacole de raportare în zone care includ teritoriile palestiniene Gaza și Cisiordania și în Israel, potrivit organizației. 

UPDATE Japonia a impus sancțiuni împotriva a nouă persoane și o companie cu legături dovedite cu organizația palestiniană Hamas. Toate entitățile sancționate au fost clasificate drept „teroriste”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe al Japoniei, scrie CNN.

UPDATE Societatea de Cruce Roșie Palestiniană anunță că zona Tal-Alhwa unde se află spitalul Al-Quds este lovită constant cu lovituri ale artileriei și aviației israeliene. Potrivit postării populația refugiată la spital și personalul trec prin „teamă și panică”, informează organizația pe X (fostă Twitter). 

UPDATE Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la ONU, Linda Thomas- Greenfield, a subliniat importanța protejării vieții tuturor civililor în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Aceasta a avertizat cu privire la escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu și a adaugat că indiferent de naționalitatea lor, „un civil este un civil este un civil”, scrie CNN.

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunţat că au executat lovituri aeriene în Liban, vizând obiective controlate de mişcarea şiită Hezbollah, unul din cei mai puternici aliați ai Hamas, potrivit unei postări a purtătorului de cuvânt al IDF, Daniel Hagari. Detalii aici

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a precizat luni că Israelul nu va fi de acord cu o încetare a focului, făcând o paralelă cu poziția Statelor Unite după Pearl Harbor în 1941 și după atacurile din 11 septembrie 2001.

Benjamin Netanyahu FOTO: Profimedia (Arhivă)
Benjamin Netanyahu FOTO: Profimedia (Arhivă)

„Vreau să clarific poziția Israelului cu privire la încetarea focului. La fel cum Statele Unite nu ar fi fost de acord cu o încetare a focului după bombardamentul de la Pearl Harbor sau după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Israelul nu va fi de acord cu o încetare a ostilităților cu Hamas după atacurile oribile din 7 octombrie”, a declarat el.

„Apelurile pentru o încetare a focului sau apelurile pentru ca Israelul să se predea la Hamas, să se predea teroriștilor, să se predea barbariei, acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat el.

Netanyahu a declarat că, deși Biblia spune că există un timp pentru pace, el a spus: „Acesta este un timp pentru război”.

Întrebat dacă s-a gândit să demisioneze, Netanyahu a spus că singurul lucru la care ar demisiona este Hamas.

„Îi vom resemna la coșul de gunoi al istoriei. Acesta este obiectivul meu. Aceasta este responsabilitatea mea”, a spus el. Detalii aici. 

UPDATE  Gruparea islamistă Hamas pune condiţii pentru a permite plecările din Fâşia Gaza, a comunicat luni Departamentul de Stat al SUA prin purtătorul de cuvânt Matthew Miller, citat de Reuters. Detalii aici

Militanți Hamas FOTO: EPA-EFE (Arhivă)
Militanți Hamas FOTO: EPA-EFE (Arhivă)

UPDATE Armata israeliană a anunţat luni că a eliberat o femeie soldat ţinută ostatică de mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza, au anunţat autorităţile israeliene, relatează AFP şi Reuters. Detalii aici

Ori Megidish alături de familie FOTO: Profimedia (Arhivă)
Ori Megidish alături de familie FOTO: Profimedia (Arhivă)

În noaptea de duminică spre luni "soldatul Ori Megidish a fost eliberat, în cadrul unei operaţiuni terestre, după ce a fost răpită de organizaţia teroristă Hamas pe 7 octombrie", au anunţat serviciile de securitate internă şi armata israeliană într-un comunicat comun.  

UPDATE Luni, presa israeliană a publicat fragmente dintr-un document strict secret de 11 pagini redactat de fostul ministru israelian al apărării Avigdor Liberman (2016-2018), care evidențiază faptul că Israelul era conștient de planurile pe care și le făcea Hamas de a ataca comunitățile din sud, relatează Times of Israel. Detalii aici

Luptători Hamas FOTO: Profimedia (Arhivă)
Luptători Hamas FOTO: Profimedia (Arhivă)

În 2016, ministrul apărării de atunci, Avigdor Liberman, a redactat un document de 11 pagini în care avertiza asupra planurilor Hamas de a străpunge apărarea de la graniță, a invada comunitățile din sudul Israelului și a lua ostatici.

UPDATE 26 de camioane cu ajutoare au trecut de inspecție și au ajuns în Fâșia Gaza din Egipt, potrivit unui reporter CNN de la punctul de trecere a frontierei Rafah.

Între timp, 34 de camioane sunt încă supuse controalelor de securitate, iar 15 mai trebuie să fie inspectate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite