LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Hamas a anunțat ce vrea în schimbul eliberării sutelor de ostatici. Războiul a intrat într-o nouă fază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele de apărare israeliene (IDF) au declarat că aproximativ 100 de avioane au lovit 150 de ținte subterane ale Hamas în noaptea de vineri spre sâmbătă, în cel mai puternic bombardament aerian de până acum, în timp ce locuitorii au raportat ciocniri cu vehicule blindate și infanterie în trei locații din Fășia Gaza. Într-o declarație emisă vineri seară, aripa militară a Hamas a afirmat că se luptă cu IDF pe teren, deși nu era clar la ce scară. În enclava palestiniană, în urma loviturilor aeriene, au fost oprite comunicațiile celulare și internetul, a anunțat organizația neguvernamentală Sada Social cu sediul la Ramallah. Ambulanțele și medicii nu și-au mai putut coordona eforturile de salvare a răniților.

Bombardamentele continuă în Fâșia Gaza FOTO Profimedia
Bombardamentele continuă în Fâșia Gaza FOTO Profimedia

UPDATE Miliardarul american Elon Musk a asigurat sâmbătă că serviciul său de acces la Internet prin satelit Starlink va susţine conectivitatea în Fâşia Gaza pentru „organizaţiilor umanitare recunoscute internaţional", în timp ce în acest teritoriu bombardat intens de armata israeliană telecomunicaţiile şi Internetul sunt oprite, relatează AFP şi Reuters. Detalii aici

UPDATE Eli Cohen, ministrul de Externe al Israelului, a anunțat că le-a ordonat diplomaților israelieni să plece din Turcia după „declarațiile dure” de la Istanbul. Detalii aici

UPDATE Braţul armat al grupării islamiste Hamas, Brigăzile al-Qassam, a transmis sâmbătă că va elibera cei peste 200 de ostatici capturaţi în timpul incursiunii sale în sudul Israelului pe 7 octombrie dacă vor fi eliberaţi în schimb toţi palestinienii deţinuţi în închisorile israeliene, informează AFP. Detalii aici

UPDATE Sute de mii de demonstranţi au ieşit în stradă sâmbătă în marile oraşe din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de populaţia palestiniană din Fâşia Gaza, unde armata israeliană şi-a intensificat operaţiunile militare prin bombardamente violente şi incursiuni terestre împotriva grupării islamiste Hamas, transmite Reuters. Detalii aici

UPDATE Cel mai puternic bombardament aerian al Israelului asupra Gazei de până acum a vizat rețeaua extinsă de tuneluri și buncăre subterane a Hamas. Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene a declarat că loviturile, care au implicat aproximativ 100 de avioane au început după lăsarea serii și au lovit 150 de ținte subterane asociate rețelei de tuneluri a Hamas. Detalii aici

UPDATE Israelul a lansat o campanie online-şoc internaţională, în contextul în care războiul împotriva Hamas şi represaliile armatei israeliene în Fâşia Gaza s-au soldat cu mii de morţi după atacul mişcării islamiste palestiniene de la 7 octombrie. Campania online arată lacrimile unei bunici, un salvator care vorbeşte despre orori, un cadavru care apare pe ecran în timpul unui joc video sau pe o pagină de Internet -, un joc „nou” şi „riscant”, scrie news.ro. Detalii aici

UPDATE Invazia israeliană în Gaza a început deja, deși incursiunile în Gaza din ultimele zile au părut limitate ca amploare, iar armata israeliană s-a retras de fiecare dată, se arată într-o analiză Jerusalem Post. În ultimele două zile, IDF a inițiat trei incursiuni de scurtă durată, țintite în Gaza, dar de fiecare dată s-a retras. Două dintre ele au fost pe uscat, iar a treia a avut loc pe mare, efectuată de comandourile navale Shayetet 13. Detalii aici

UPDATE Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, Herzi Halevi, a transmis o actualizare video de patru minute în care a declarat că Israelul trece la următoarea etapă a războiului.

"Forțele noastre operează în prezent pe teren în Fâșia Gaza", spune el, adăugând că sunt susținute de "focuri precise și intense". Detalii aici

UPDATE În fața unei mulțimi înflăcărate din Istanbul, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a calificat atacurile Israelului în Gaza drept un "masacru" și a declarat că aliații  occidentali ai acestei țări sunt "principalii vinovați" pentru ceea ce el a numit crime de război.

„Israel, vă vom declara drept criminal de război în fața lumii. Ne pregătim pentru asta și vom prezenta Israelul lumii ca un criminal de război”, a spus Erdogan.

Totodată, președintele turc și-a reiterat poziția conform căreia nu consideră Hamas o "organizație teroristă", spre deosebire de SUA, Marea Britanie, printre alte țări care o interzic.

Președintele a vorbit de pe o scenă mare în fața a ceea ce a spus că a fost o mulțime de 1,5 milioane de oameni .

Cei prezenți au fluturat atât steaguri turcești, cât și palestiniene. Evenimentul, numit Marea Adunare a Palestinei, a avut loc pe aeroportul Ataturk, dezafectat, unde Erdogan a mai organizat astfel de adunări.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului au publicat un „mesaj urgent pentru locuitorii din Gaza”, în care solicită civililor din nordul Gaza să se mute temporar în sud.

„Revenirea în nordul Gaza va fi posibilă odată ce ostilitățile intense se vor încheia”, a declarat un purtător de cuvânt al IDF într-un mesaj video.

„Fereastra voastră de acțiune se închide, mutați-vă spre sud pentru propria siguranță”, a mai spus el. „Aceasta nu este o simplă precauție, ci un apel urgent”.

UPDATE Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că armata a "schimbat fazele războiului" și că operațiunea sa va continua "până la noi ordine", relatează BBC.

„În această seară, pământul din Gaza s-a cutremurat”, a declarat el pentru postul de televiziune israelian Kan 11.

"Am atacat deasupra solului și sub el. Am atacat agenți teroriști de la toate nivelurile, peste tot. Directivele către forțe sunt clare: operațiunea va continua până la noi ordine”, a spus acesta.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE Preşedintele Egiptului Abdel Fattah al-Sisi a avertizat sâmbătă în legătură cu extinderea conflictului din Gaza, declarând că regiunea riscă să devină o "bombă cu ceas", informează Reuters.

El a spus de asemenea că suveranitatea ţării sale ar trebui respectată după ce drone au fost interceptate  vineri în spaţiul aerian egiptean. Detalii aici

UPDATE Armata israeliană a anunțat sâmbătă că "a contracarat o rachetă sol-aer care a fost trasă din Liban" către un vehicul israelian aerian fără pilot (UAV). A răspuns "lovind originea tirului de rachetă", a precizat aceasta. Pe de altă parte, autorităţile libaneze au emis recomandări de precauţie în cazul în care trebuie să evacueze aeroportul din Beirut, pe fondul creşterii tensiunilor la frontieră, informează Reuters.

Armata israeliană şi gruparea Hezbollah susţinută de Iran în Liban au tras una asupra celeilalte zilnic de la începutul conflictului din Gaza în urmă cu trei săptămâni, în cele mai serioase incidente de la frontiera libanezo-israeliană de când cele două părţi au purtat un război în 2006.

UPDATE Cel puţin 29 de jurnalişti au fost uciși în războiul dintre Hamas și Israel, a anunţat vineri Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), potrivit DPA. 

„În ultimele trei săptămâni, CPJ a documentat cea mai ucigaşă perioadă pentru jurnaliştii care acoperă conflictul de când CPJ a început să le urmărească în 1992. Acest bilanţ mortal este cuplat cu hărţuirea, detenţiile şi alte raportări ale obstacolelor în zone ce includ Cisiordania şi Israelul”, se arată în comunicatul CPJ.

Totodată, CPJ se declară "puternic alarmat" de informaţiile despre întreruperea comunicaţiilor în Gaza.

"Pe măsură ce birourile de ştiri îşi pierd contactul cu echipajele şi reporterii din Gaza, în mod independent martori pentru a furniza informaţii despre evoluţiile şi bilanţul uman al acestui război, lumea pierde o fereastră către realitatea tuturor părţilor implicate în acest conflict", notează organizaţia americană non-profit.

Jurnaliştii sunt civili care trebuie protejaţi şi vizarea în mod deliberat a jurnaliştilor sau a infrastructurii media constituie posibile crime de război, notează CPJ.

UPDATE Sute de persoane au fost arestate vineri la New York în timpul unei manifestaţii organizate de o mişcare evreiască împotriva bombardamentelor Israelului asupra Gazei, potrivit poliţiei şi organizatorilor, potrivit AFP. 

Cel puţin 200 de arestări au fost anunțate de poliţia din New York, iar organizatorii au spus că peste 300 de persoane au fost arestate în timpul dispersării mitingului în interiorul gării Grand Central din New York. Detalii aici

UPDATE Sute de clădiri au fost "complet distruse" în Fâşia Gaza în bombardamentele israeliene din timpul nopţii, a anunţat sâmbătă Apărarea Civilă palestiniană, citată de France Presse.

"Sute de clădiri şi case au fost complet distruse şi mii de alte locuinţe au fost avariate", a declarat pentru AFP Mahmoud Bassal, purtătorul de cuvânt al Apărării Civile din Gaza, teritoriu palestinian sub controlul Hamas.

Bombardamentele intense din timpul nopţii "au schimbat peisajul Gazei şi al guvernoratelor din nord", a adăugat el.

Potrivit mai multor mărturii pe care AFP le-a putut obţine, cele mai violente bombardamente israeliene nocturne s-au concentrat în zonele din jurul a două spitale, al-Shifa din oraşul Gaza şi aşa-numitul "spital indonezian", construit datorită donaţiilor din Indonezia, în sectorul Jabaliya mai la nord.

Raidurile au distrus multe clădiri şi au lăsat cratere uriaşe pe străzile complet desfundate.

Cu câteva ore înainte de începutul bombardamentelor masive vineri seară, armata israeliană a acuzat Hamas că "poartă războiul din spitalele" Fâşiei Gaza şi că se serveşte de populaţie ca "scut uman", ceea ce mişcarea islamistă a negat categoric.

UPDATE Lector la Syracuse University (SUA) și cercetător la Institutul Universitar European (Florenţa), politologul Marius Ghincea a analizat modul în care cele mai importante state NATO se raportează la conflictul din Orientul Mijlociu, în funcție și de presiunea populară. 

Războiul din Fâșia Gaza a luat prin surprindere lumea occidentală, iar aliații nu au o poziție comună. În timp ce țări ca Franța și Statele Unite ale Americii au un electorat mai degrabă pro Palestina și încearcă să păstreze un anumit echilibru, britanicii și germanii sunt poziționați mai ferm de partea Israelului. În schimb, Spania și Irlanda au condamnat Israelul. Politologul Marius Ghincea a analizat prin prisma teoriei relațiilor internaționale poziționarea acestor state. Detalii aici

UPDATE Israelul își extinde operațiunea terestră în Gaza cu infanterie și vehicule blindate, susținute de lovituri „masive” din aer și de pe mare, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, potrivit AP. Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari a declarat că "forțele sunt încă pe teren și continuă războiul". Detalii aici

Bombardamente în Fâșia Gaza FOTO Profimedia
Bombardamente în Fâșia Gaza FOTO Profimedia

UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut sâmbătă Israelului "să oprească imediat această nebunie" şi să pună capăt "atacurilor" asupra Gazei, într-un mesaj postat pe X (fostă Twitter), informează France Presse.

"Bombardamentele israeliene care s-au intensificat aseară asupra Gazei au vizat din nou femei, copii şi civili nevinovaţi şi au adâncit criza umanitară în curs. Israelul trebuie să oprească imediat această nebunie şi să pună capăt atacurilor sale", a declarat liderul turc. Detalii aici

UPDATE Familiile ostaticilor, în mare parte israelieni, ţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza, şi-au exprimat sâmbătă "îngrijorarea" şi au cerut explicaţii guvernului după operaţiunile militare intense în teritoriul palestinian, potrivit France Presse.

"Familiile sunt îngrijorate de soarta celor dragi şi aşteaptă explicaţii. Fiecare minut pare o eternitate. Cerem ca ministrul apărării Yoav Gallant şi membrii cabinetului de război să se întâlnească cu noi în această dimineaţă" după "o noapte de imensă angoasă", potrivit unui comunicat al asociaţiei care reuneşte familiile celor peste 220 de ostatici răpiţi de Hamas la 7 octombrie.

UPDATE Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu mai este în contact cu personalul său, instituţiile sanitare şi alţi parteneri din Fâşia Gaza blocată, a anunţat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit DPA.

"Acest asediu mă face să fiu serios îngrijorat pentru siguranţa şi riscurile imediate pentru sănătate ale pacienţilor vulnerabili. Cerem protecţia imediată a tuturor civililor şi acces umanitar deplin", a scris Tedros vineri pe X, fostă Twitter.

Anterior, Compania Palestiniană de Telecomunicaţii a anunţat că serviciile de comunicaţii şi internet au căzut în Gaza din cauza bombardamentelor puternice ale armatei israeliene.

Semiluna Roşie Palestiniană a scris de asemenea pe X că a pierdut contactul cu toate centrele de operaţiuni şi echipele din fâşia de coastă cu peste două milioane de locuitori.

UPDATE Armata israeliană a anunţat că „a lovit 150 de ţinte subterane” în nordul Fâşiei Gaza în cursul nopții de sâmbătă, când bombardamente au fost foarte intense, relatează AFP. Detalii aici

UPDATE Bombardamentele israeliene continuau sâmbătă dimineaţa asupra Fâşiei Gaza, potrivit jurnaliştilor agenţiei France Presse poziţionaţi în zonă.

Niciun bilanţ nu a fost comunicat, dar surse medicale din teritoriul palestinian au declarat unui jurnalist AFP că se tem de un număr mare de victime şi pagube semnificative în urma acestor bombardamente.

Explozii sporadice erau încă auzite sâmbătă dimineaţă de un jurnalist AFP în interiorul Fâşiei Gaza, provenind de la avioane de luptă israeliene, de la artilerie şi focuri trase de pe mare. scrie Agerpres. Detalii aici

UPDATE „Să vă fie ruşine!", a afirmat vineri ambasadorul Israelului la ONU, calificând drept „infamie" votarea de către Adunarea Generală a ONU a unei rezoluţii prin care se cere un „armistiţiu umanitar", dar fără să fie menţionată mişcarea palestiniană Hamas, în cea de-a 21-a zi de război dintre Israel şi Hamas, relatează AFP. Detalii aici

UPDATE Întrebările circulau în jurul amplorii operațiunii Forțelor de Apărare Israeliene în Gaza peste noapte, în timp ce soarele răsărea sâmbătă în sudul Israelului, scrie CNN.

În orașul Ashkelon, în apropiere de granița cu Gaza, bombardamente intense, focuri de artilerie susținute și vuietul avioanelor de vânătoare s-au auzit din direcția enclavei de coastă în cursul nopții, în ceea ce pare a fi cea mai aglomerată noapte de lupte din timpul războiului dintre Israel și Hamas.

IDF a declarat vineri că "extinde operațiunile terestre" în Fâșia Gaza și "operează în forță". Nu a dat mai multe detalii despre numărul de trupe care au intrat în enclavă.

O ofensivă terestră israeliană substanțială a fost așteptată încă de la atacurile din 7 octombrie, în care Hamas a ucis peste 1.400 de persoane și a luat ca ostatici aproximativ 200 de persoane în Gaza. Cu toate acestea, nu este încă clar dacă anunțul FDI privind o operațiune extinsă semnalează începutul acestei ofensive.

Între timp, militanții Hamas au continuat să lanseze rachete spre Israel în cursul nopții - mai multe alarme care indicau rachete care se apropiau au fost auzite până târziu în noapte în orașele din nordul Gaza.

La începutul zilei de sâmbătă, sunetele războiului s-au liniștit în mare parte, auzindu-se în depărtare doar tunete sporadice de explozii.

Toți ochii sunt acum ațintiți asupra a ceea ce va face Israelul în continuare.

Anterior, un purtător de cuvânt al guvernului israelian a confirmat că IDF "își extinde operațiunile terestre", în Gaza, dar a spus că nu va face alte comentarii cu privire la statutul acțiunii militare.

"Dar este important să înțelegem ce urmează să se întâmple", a declarat purtătorul de cuvânt Eylon Levy pentru CNN. "Zilele care vor urma vor fi lungi, vor fi dificile, pentru că vom ataca totalitatea infrastructurii teroriste și de guvernare a Hamas în interiorul Fâșiei Gaza".

UPDATE Adunarea Generală a Națiunilor Unite a cerut vineri, cu o majoritate covârșitoare, un armistițiu umanitar imediat între Israel și Hamas și a solicitat accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza. Detalii aici

UPDATE JPost: Israelul a interzis protestele în apropierea reședinței primului ministru

Poliția israeliană a declarat că nu va permite protestele planificate pentru sâmbătă pentru a critica gestionarea de către guvern a consecințelor atacului din 7 octombrie al militanților mișcării palestiniene radicale Hamas, a relatat ziarul The Jerusalem Post. „Poliția israeliană a spus că nu va permite protestele planificate sâmbătă seara în apropierea reședinței premierului Benjamin Netanyahu în Cezareea, deoarece nu permite demonstrații politice în timpul războiului și a avertizat că forțele de poliție se vor deplasa pentru a dispersa orice astfel de demonstrație”, notează publicația. Anterior, Associated Press (AP) a raportat că mulți israelieni sunt nemulțumiți de modul în care guvernul Netanyahu reacționează la consecințele atacului Hamas asupra țării. Sondajele au arătat că popularitatea lui Netanyahu și a miniștrilor săi „scăde brusc”. Acest lucru se datorează faptului că șeful Cabinetului „mult timp nu și-a asumat responsabilitatea” pentru ceea ce s-a întâmplat. Nemulțumirea populației este întărită de faptul că premierul nu a făcut vizite publice la spitale și nu s-a întâlnit cu familiile victimelor, scrie AP.

UPDATE Luptătorii Hezbollah au raportat ciocniri cu forțele israeliene

Aripa armată a partidului șiit libanez Hezbollah a raportat ciocniri violente între luptătorii săi și armata israeliană. Declarația corespunzătoare a fost publicată pe canalul Telegram de către serviciul de informare militară al mișcării. „În nordul teritoriului palestinian ocupat, au loc ciocniri violente între luptătorii Hezbollah și trupele regimului sionist”, se arată în raport. Anterior, organizația a anunțat o operațiune împotriva trupelor israeliene la granița cu Libanul, în timpul căreia au fost lovite cinci poziții militare, un post de comandă și observare în Sadeh și căzărmi ale armatei din Zerait și Miskawam care au fost avariate.

UPDATE Întreruperea informațiilor din Gaza „există riscuri pentru acoperirea atrocităților în masă”: HRW

Deborah Brown, cercetător principal în domeniul tehnologiei și drepturilor omului la Human Rights Watch, a declarat că întreruperea aproape totală a comunicațiilor din enclava bombardată împiedică oamenii „să comunice cu cei dragi și să acceseze servicii medicale care salvează vieți și alte servicii esențiale”. Ea a adăugat: „Această întrerupere a informațiilor riscă să ofere acoperire pentru atrocitățile în masă și să contribuie la impunitatea pentru încălcările drepturilor omului”. Amnesty International a mai spus că lipsa comunicării „înseamnă că va fi și mai dificil să obțineți informații și dovezi critice despre încălcările drepturilor omului și crimele de război comise împotriva civililor palestinieni în Gaza și să auziți informații direct de la cei care se confruntă cu încălcările”. Detalii aici

UPDATE Un protest a avut loc la gara principală din New York, cerând încetarea focului în Gaza

O demonstrație de susținere a încetării focului în zona conflictului palestino-israelian a reunit câteva sute de activiști în Grand Central Station din New York. Un corespondent TASS raportează acest lucru de la fața locului. Activiștii pro-Palestina au scandat „Încetare a focului acum” și „Palestina liberă”. Pe tricourile și bannerele protestatarilor scrie „New York este cu Palestina”. O oră mai târziu, forțele de poliție întărite au intrat în clădirea gării și au cerut oprirea mitingului. Protestatarii s-au supus cererilor poliției și au început să se împrăștie fără să reziste. Pe 27 octombrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind conflictul palestino-israelian. Primul paragraf al documentului solicită o încetare imediată a focului.

UPDATE De la începutul escaladării conflictului palestino-israelian, 29 de jurnalişti au fost ucişi

Cel puţin 29 de jurnalişti au devenit victime ale escaladării conflictului palestino-israelian, a arătat vineri Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor. „În perioada 7 octombrie – 27 octombrie 2023, cel puțin 29 de jurnalişti au fost incluși pe lista a peste 8 mii de [oameni] uciși de ambele părți”, notează raportul. După cum clarifică organizația, aceasta este cea mai letală perioadă pentru jurnaliști de când Comitetul a început să colecteze informații în 1992. Pe măsură ce instituțiile de știri își pierd contactul cu echipajele și reporterii lor în Fâșia Gaza [...], lumea pierde oportunitatea de a vedea realitatea”, se arată în comunicat.

UPDATE Crucea Roșie a pierdut contactul cu toți lucrătorii și partenerii din Gaza

Israelul a întrerupt comunicațiile prin telefon fix, celular și prin internet în enclavă, ceea ce a afectat și activitatea serviciilor medicale de urgență, a raportat divizia palestiniană a CICR. „Există o situație alarmantă în Gaza și am pierdut orice contact cu echipele noastre de pe teren”, a spus organizația pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter). Divizia palestiniană a CICR a mai raportat că „autoritățile israeliene au întrerupt comunicațiile prin telefon fix, celular și prin internet, ceea ce a avut un impact grav asupra serviciilor cheie, inclusiv serviciul medical de urgență”. Anterior, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Organizația Mondială a Sănătății au raportat o pierdere a contactului cu angajații lor din Fâșia Gaza . Ambele organizații au cerut „protecția imediată a tuturor civililor” din regiune.

UPDATE Israelul întrerupe comunicațiile fixe și celulare în Gaza

În fâșia palestiniană Gaza, care este atacată de armata israeliană, au fost oprite comunicațiile celulare și internetul, a anunțat organizația neguvernamentală Sada Social cu sediul la Ramallah, care lucrează pentru a proteja drepturile digitale și sociale ale palestinienilor.

Organizația neguvernamentală Sada Social a declarat că ambulanțele și medicii nu și-au mai putut coordona eforturile de salvare a răniților și a persoanelor dispărute sub dărâmături după bombardamente. "În ciuda tratatelor internaționale care garantează accesul la internet și la rețelele de comunicații, Fâșia Gaza este în prezent cufundată în întuneric complet digital. Israelul a întrerupt atât comunicațiile fixe, cât și cele celulare, lăsând oamenii din Gaza să se confrunte cu agresiunea israeliană fără ca lumea să audă atacurile cu rachete. care a căzut asupra civililor”, a spus organizația într-un comunicat citat de agenția de presă palestiniană WAFA . "Suferința locuitorilor din Gaza va fi exacerbată de închiderea rețelelor de telecomunicații. Echipele de ambulanță și medicii nu pot coordona eforturile de salvare a răniților și a persoanelor dispărute sub dărâmături după bombardament", a explicat Sada Social. În plus, „închiderea rețelelor de comunicații privează populația din Gaza de acces la informații în timpul conflictului în curs”. „Oamenii nu pot identifica locuri sigure și nu pot accesa mediile digitale, în timp ce mass-media tradițională sunt, de asemenea, inaccesibile din cauza penuriei de electricitate și combustibil cauzate de blocada îndelungată a Israelului”, se arată în comunicat.

UPDATE Ciocnirile dintre palestinieni și armata și poliția israeliene au început în orașul Nablus

Armata israeliană încearcă să potolească tulburările pintre rezidenții arabi și care au izbucnit peste noapte în Cisiordania în legătură cu operațiunile militare din Fâșia Gaza. După cum a raportat WAFA, confruntări cu palestinienii au loc acum în zonele Nablus și Al-Bira, precum și la punctul de control Hawara de pe autostrada către Ramallah, unde au fost împușcați cel puțin trei demonstranți. Soldații israelieni continuă să atace Jenin, care este considerat un avanpost al Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa, aripa paramilitară a mișcării palestiniene Fatah. Pe 27 octombrie, au avut loc mitinguri și marșuri în orașele palestiniene în sprijinul rezilienței populației din Gaza; participanții acestora au condamnat autoritățile israeliene. În mai multe locuri au izbucnit ciocniri cu poliția israeliană, care a făcut arestări în rândul manifestanților.

ȘTIRE INIȚIALĂ Incursiunile israeliene par ca un „început continuu” al invaziei, spun oficialii americani CBS

Incursiunile terestre ale Israelului în Gaza par a fi „un început continuu pentru invazia terestră”, a declarat rețeaua CBS News, citând oficiali americani. Israelul a spus că „extinde” operațiunile terestre în Gaza, Hamas promițând că va rezista avansurilor armatei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite