Liderii occidentali denunță loviturile israeliene împotriva forțelor ONU din Liban

0
Publicat:

De la Emmanuel Macron la Joe Biden, liderii occidentali au emis condamnări vineri, 11 octombrie, după bombe israeliene au lovit Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) joi și vineri, rănind patru pacificatori.

Forțe ONU de menținere a păcii din Liban/ FOTO:X
Forțe ONU de menținere a păcii din Liban/ FOTO:X

„Reamintim că toate forțele de menținere a păcii trebuie să fie protejate și reiterăm laudele noastre pentru angajamentul continuu și indispensabil al trupelor/personalului UNIFIL în acest context foarte dificil”, au declarat Franța, Italia și Spania, într-o declarație comună publicată în cursul serii.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris tirurile drept „o încălcare a dreptului umanitar internațional”. Biden și-a adăugat vocea la aceste critici. Când a fost întrebat dacă îi cere Israelului să nu mai lovească forțele de menținere a păcii ale ONU, președintele american a răspuns: „Absolut”.

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a considerat vineri "complet inacceptabil" ca forţele ONU de menţinere a păcii să fie "vizate în mod deliberat de forţele armate israeliene" în sudul Libanului şi a avertizat că Franţa "nu va tolera" noi tiruri după cele din ultimele două zile, relatează AFP.

"Condamnăm. Nu tolerăm acest lucru şi nu vom tolera să se întâmple din nou", a spus preşedintele francez în cadrul unui summit în Cipru al ţărilor mediteraneene din Uniunea Europeană.

Aceste ţări Med9 (Franţa, Italia, Spania, Grecia, Portugalia, Croaţia, Slovenia, Cipru şi Malta) au cerut în ceea ce priveşte conflictele din Gaza şi Liban "o încetare a ostilităţilor şi reluarea discuţiilor" pentru "găsi o soluţie justă şi durabilă în regiunea noastră", a declarat preşedintele cipriot Nikos Christodoulides la încheierea reuniunii.

"Tot ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu are un impact decisiv asupra întregii regiuni", a adăugat el, mulţumind regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, care a participat la o parte a reuniunii la Paphos, în vestul insulei.

Această "încetare a focului este esenţială atât în Gaza, cât şi în Liban", a insistat preşedintele Emmanuel Macron.

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat vineri că i-a cerut omologului său israelian, Yoav Gallant, să asigure securitatea forţelor UNIFIL din Liban, după ce mai mulţi membri ai Căştilor albastre au fost răniţi în sudul ţării, relatează Reuters.

"Am cerut să asigure securitatea forţelor UNIFIL şi să coordoneze eforturile pentru a trece de la operaţiunile militare la o cale diplomatică cât mai curând posibil", a spus Lloyd Austin într-o postare pe reţeaua X, după o discuţie telefonică cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, joi seara.

La rândul său, armata israeliană a declarat vineri că a deschis focul în direcţia unei "ameninţări" în apropierea unei poziţii a Căştilor albastre din sudul Libanului, în timpul unui "incident" care s-a soldat cu rănirea a doi soldaţi ai UNIFIL.

Forţa interimară de pace a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL) a anunţat vineri mai devreme că doi membri srilankezi ai Căştilor albastre au fost răniţi în sudul Libanului, după ce două explozii s-au produs în apropierea unui turn de observaţie, la o zi după ce tiruri ale armatei israeliene au rănit doi membri indonezieni ai forţelor de menţinere a păcii în apropierea graniţei cu Israelul.

Reacţionând la noul anunţ al UNIFIL, armata israeliană a publicat un comunicat în care afirmă că "soldaţi (israelieni) care operau în sudul Libanului au identificat o ameninţare iminentă împotriva lor şi au reacţionat deschizând focul în direcţia sa".

"O investigaţie iniţială arată (că o poziţie a UNIFIL), situată la aproximativ 50 de metri de sursa ameninţării, (a fost lovită) în timpul incidentului, ceea ce a condus la rănirea a doi membri ai UNIFIL", se arată în comunicat.

"Cu câteva ore înainte de acest incident, (armata israeliană) informase personalul UNIFIL să se adăpostească în locuri protejate şi să rămână acolo (şi) aceste instrucţiuni erau încă valabile" la momentul producerii evenimentelor, a adăugat armata, care a afirmat că va continua "să analizeze circumstanţele producerii incidentului".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite