Libia, la un pas de război civil. Occidentalii îşi închid ambasadele şi le cer compatrioţilor părăsirea imediată a ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Libia traversează cea mai gravă criză de la răsturnarea dictatorului Gaddafi, după ce violenţele au cuprins întreaga ţară şi ameninţă să degenereze într-un sângeros război civil. Mai multe cancelarii străine şi-au închis ambasadele, retrăgându-şi personalul din Libia şi au cerut cetăţenilor să părăsească de urgenţă statul nord-african.

O întâlnire discretă a diplomaţilor din Liga Arabă, UE şi SUA s-au reunite sâmbătă la Bruxelles, pentru a evalua riscurile crizei din Libia, care ameninţă să inflameze întreaga regiune, cu repercusiuni asupra lumii arabe. Oficialii au cerut încetarea focului şi revenirea la masa discuţiilor, între guvern şi restul facţiunilor de sorginte islamistă.

Potrivit Agerpres, diplomaţii au anunţat prin intermediul unui comunicat de presă că „situaţia din Libia a ajuns într-un stadiu critic. Suntem extrem de îngrijoraţi de violenţele care au loc în această ţară şi de consecinţele pe plan umanitar".

„Facem apel la toate părţile să înceteze focul, cu atât mai mult cu cât se apropie sfârşitul Ramadanului (...), şi sperăm că ele se vor pune de acord pentru a începe un dialog politic incluziv", au adăugat trimişii speciali, care au pledat pentru ca ONU să joace un rol în acest proces.

Guvernul libian interimar a lansat de asemenea un apel vineri la oprirea luptelor între miliţiile rivale, avertizând că există pericolul real al „prăbuşirii statului". Autorităţile de la Tripoli sunt însă depăşite de situaţie, fiind incapabile să controleze o bună parte din ţară, în special regiunile din est, unde s-au infiltrat mai multe facţiuni jihadiste, unele afiliate Al-Qaeda. Militanţii anti-Gaddafi care au luptat pentru înfrângerea regimului dictatorial în 2011, s-au scindat în mai multe grupări rivale.

Aeroportul internaţional din Tripoli este închis din 13 iulie, data începerii luptelor care s-au soldat cu cel puţin 47 de morţi şi 120 de răniţi, potrivit unui ultim bilanţ al Ministerului Sănătăţii, după un atac lansat de un grup înarmat compus din combatanţi islamişti şi foşti rebeli din oraşul Misrata (200 km la est de Tripoli), care încearcă să-i alunge din zona aeroportului pe ex-rebelii din Zenten, foştii lor aliaţi.

Marea Britanie şi-a îndemnat cetăţenii prezenţi în această ţară să părăsească Libia, scena unor violenţe sângeroase, însă ambasada britanică rămâne deschisă, dar cu personal redus, potrivit unor noi recomandări publicate pe site-ul Foreign Office, relatează AFP.

„Din cauza intensificării luptelor la Tripoli şi a instabilităţii în întreaga Libie, Foreign Office nu recomandă să se călătorească în Libia. Este necesar ca cetăţenii britanici să plece din Libia acum, prin mijloace proprii".

„Ambasada Marii Britanii rămâne deschisă, dar cu personal redus. Capacitatea ambasadei de a furniza o asistenţă consulară în Libia este foarte limitată", mai precizează Ministerul britanic de Externe.

Berlinul le-a cerut, de asemenea, duminică, tuturor cetăţenilor germani prezenţi în această ţară să părăsească Libia. Ministerul german de Externe îi îndeamnă pe cetăţenii germani să părăsească Libia, devastată de confruntări armate violente, potrivit unor noi recomandări pe care le-a publicat pe site duminică, relatează AFP.

„Situaţia este extrem de imprevizibilă şi nesigură", apreciază ministerul. „Cetăţenii germani riscă un pericol sporit de răpire şi atentate", continuă instituţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite