Kremlinul a amenințat în mod explicit Armenia

0
Publicat:

MAE rus a amenințat, de asemenea, în mod explicit Armenia, susținând că Occidentul încearcă să „tragă Caucazul de Sud într-o confruntare geopolitică” între Rusia și Occident și avertizând că Armenia ar putea merge „pe o cale greșită”.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigorian, a anunțat pe 23 aprilie că nu va participa la Reuniunea Internațională a Înalților Reprezentanți pentru Probleme de Securitate de la Sankt Petersburg din 24 și 25 aprilie. Refuzul lui Grigorian de a participa la o reuniune multilaterală condusă de ruși este probabil parte a unui efort continuu al Armeniei de a distanța Armenia de relațiile politice și de securitate cu Rusia, prin înghețarea participării acesteia la CSTO și prin refuzul de a participa la angajamente politice și de securitate multilaterale.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut o ședință a consiliului de administrație al Ministerului rus al Afacerilor Externe (MAF) pe 23 aprilie pentru a discuta despre promovarea intereselor Rusiei în Caucazul de Sud, în care a susținut că Occidentul încearcă să învingă strategic Rusia prin destabilizarea „altor părți ale spațiul post-sovietic, inclusiv Caucazul de Sud.” Lavrov a învinuit Occidentul pentru că ar fi încercat să submineze și să distrugă securitatea și relațiile economice ale Rusiei cu țările din Caucazul de Sud.

Lavrov încearcă să înfățișeze eforturile armenilor de aprofundare a relațiilor cu Occidentul ca pe un efort occidental ostil deliberat împotriva Rusiei, stabilind astfel condițiile de informare care să justifice orice potențiale eforturi viitoare ale Rusiei de a constrânge sau forța Armenia să-și reia alinierea pro-rusă.

MAE rus a amenințat, de asemenea, în mod explicit Armenia, susținând că Occidentul încearcă să „tragă Caucazul de Sud într-o confruntare geopolitică” între Rusia și Occident și avertizând că Armenia ar putea merge „pe o cale greșită”, ca urmare a întâlnirii primului ministru armean Nikol Pashinyan cu înalți oficiali ai UE și SUA, în 5 aprilie.

Secretarul general al CSTO, Imangali Tasmagambetov (un oficial kazah), a amenințat direct Armenia, dacă nu își reia angajamentul activ în CSTO. Tasmagambetov a declarat într-un interviu publicat pe 24 aprilie că CSTO este la curent cu activitatea NATO în Caucazul de Sud și că analiștii Secretariatului CSTO indică faptul că echilibrul de putere în Caucazul de Sud se poate schimba dacă Armenia părăsește CSTO. Tasmagambetov a declarat că speră că probabilitatea unei „confruntări” între CSTO și Armenia este „nu mai mult decât ipotetică”, dar că o astfel de confruntare ar cere tuturor părților să ia în considerare resursele și capacitățile lor.

Amenințările lui Lavrov și Tasmagambetov împotriva Armeniei au fost făcute în jurul Zilei de Comemorare a Genocidului Armenesc din 24 aprilie, ceea ce indică faptul că Rusia intenționează probabil să lege o tragedie din istoria Armeniei cu eforturile Armeniei de a se distanța de Rusia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite