Kim Jong-Un concurează cu Dubai-ul. Phenianul anunţă construirea unui hotel subacvatic şi alte atracţii turistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile nord-coreene au anunţat debutul unui proiect imobiliar grandios pe coasta de est a ţării, în oraşul-port Wonsan, care va include constucţia unui hotel subacvatic, informează publicaţia de stat, Phenian Times.

Planul de dezvoltare turistică se va concentra pe contruirea unei infrastructuri de transport şi a unor clădiri pentru sectorul de agrement, pentru ca Wonsan să devină o „atracţie pentru turişti“.

„În Peninsula Kalma, vor fi construite un hotel subacvatic, un parc de flori, o sala pentru conferinţe internaţionale, un centru pentru expoziţii, un stadion şi alte zone de agrement“, arată textul publicat de Phenian Times. În plus, centrul oraşului Wonsan va fi modernizat prin construcţia „unui număr mare de clădiri înalte, cu un design modern“.

Reprezentanta unei agenţii nord-coreene de turism, aflată în Statele Unite, a declarat pentru publicaţia britanică The Guardian că a aflat de planurile autorităţilor de la Phenian încă de săptămâna trecută, când a primit un mail de la oficialii nord coreeni.

„Am confirmat cu partenerii noştri locali de la Phenian că există, într-adevăr, un proiect de contrucţie a unui hotel subacvatic în Wonsan, iar autorităţile poartă discuţii despre implementarea acestui plan“, a declarat Andreea Lee, şefa agenţiei nord-coreene din SUA.

Turism, înainte de ajutor

Ştirea despre ambiţiosul proiect de dezvoltare a oraşului Wonsan, demarat se pare în noiembrie 2013, apare la doar două luni după ce directorul Programului Mondial de Hrană, Ertharin Cousin, a informat presa sud-coreeană despre criza alimentară care ameninţă ţara vecină. Cousin a anunţat că programele de ajutor umanitar cu hrană, dezvoltate pentru Coreea de Nord, sunt subfinanţate şi riscă să fie reduse la un prag care a afecta grav populaţia.

„Ultimul lucru pe care îl vor oamenii flămânzi din Coreea de Nord este un hotel subacvatic, care oricum ar fi gata peste mulţi ani“, a declarat ironic autorul blogului „O singură Coreea liberă“, cotidianului britanic.

Cu toate acestea, investiţiile în domeniul turistic şi grandomania proiectelor au devenit o caracteristică a regimului Kim Jong-Un de la preluarea puterii, în decembrie 2012.

„Coreea de Nord nu este o ţară săracă sau fără potenţial, dar foametea este o consecinţă direct a conducerii dezastruoase dictată de regimul totalitarist“, a mai spus bloggerul.

„În plus, proiecte ca acestea ne clarifică de ce donatorii străini renunţă la a mai investi în programele de ajutorare cu hrană a ţării. Programele de ajutor umanitar pentru Coreea de Nord ajung la aproximativ 200 milioane de dolari pe doi ani, bani pe care Kim Jong-Un ar putea foarte uşor să îi scoată din buzunar, în locul unor proiecte turistice exagerate“, a concluzionat Stanton.

În timp ce mari proiecte de hoteluri subacvatice au fost anunţate în ţările mai dezvoltate, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, costurile de construcţie exorbitante au însemnat de multe ori că implentarea planurilor a fost pusă în stand-by, un exemplu în acest sens fiind Dubai Hydropolis Hotel - estimat la un cost total de aproximativ 300 milioane de dolari.

Publicaţia Phenian Times nu a oferit detalii despre natura finanţării proiectului de dezvoltare turistică a zonei sau despre modul în care se va efectua construcţia. Pentru staţiunea de schi Masikriong, deschisă la începutul anului, au fost folosiţi în construcţii zeci de mii de soldaţi.

Oraşul-port Wonsan este o destinaţie tradiţională de recreere pentru nord-coreeni, însă autorităţile speră că zona va deveni o atracţie turistică internaţională. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite