Jihadiştii din Statul Islamic au ajuns la porţile Bagdadului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacurile aeriene ale SUA şi aliaţilor săi nu reuşesc să oprească ofensiva luptătorilor islamişti care au ajuns la mai puţin de doi kilometri de capitala irakiană

Lupte grele se dau lângă periferiile Bagdadului, unde militanţii Statului Islamic încearcă să înainteze spre capitala irakiană în ciuda loviturilor aeriene ale coaliţiei occidentalo-arabe conduse de Statele Unite.

Luptele se poartă la doar doi kilometri de vestul capitalei, unde forţele guvernamentale încearcă cu disperare să îi oprească pe jihadişti. 1.000 de militari din forţele armate irakiene ar fi fost ucişi, potrivit „Daily Mail“. 

Statul Islamic a cucerit mai multe localităţi în apropierea capitalei irakiene la începutul acestui an, când trupele guvernamentale au fugit din calea islamiştilor după un avans rapid al acestora. Luni, din cauza loviturilor coaliţiei, jihadiştii şi-au oprit avansul la Ameriyat Al-Falluja, un orăşel aflat la aproximativ  40 de kilometri vest de Bagdad, dar ieri mai mulţi islamişti şi-au croit drum spre suburbiile capitalei irakiene.

Informaţiile că jihadiştii ar fi la doar doi kilometri de Bagdad au venit de la Fundaţia pentru Încredere şi Reconciliere în Orientul Mijlociu (FRR), o organizaţie sprijinită de Canon Andrew White, vicarul Bisericii Sfântul George, singura biserică anglicană din Bagdad.

Jihadiştii au schimbat tactica

Jihadiştii par să poată duce o bătălie pe mai multe fronturi, pentru că agenţiile internaţionale anunţau că forţele kurde au lansat, ieri, o ofensivă pe trei fronturi împotriva jihadiştilor. Operaţiunea a început în zori cu scopul de a prelua controlul asupra oraşului Mosul, controlat de islamişti, dar lupte se dau şi pentru preluarea oraşelor Kirkuk din sud şi în alte localităţi de la frontiera siriană. Kurzii sunt sprijiniţi atât de armata irakiană care efectuează misiuni de supraveghere, dar şi de coaliţia internaţională care bombardează poziţiile Statului Islamic. Luptătorii Statului Islamic (SI) au adoptat noi tactici, după ce SUA şi aliaţii săi au lansat lovituri aeriene asupra obiectivelor deţinute de jihadişti  în Irak şi Siria. Aceştia se deplasează în grupuri mai mici şi nu mai folosesc mijloacele de comunicare, a declarat un comandant al forţelor aeriene americane. 

SI recurgea frecvent la coloane lungi de vehicule, acum a schimbat tactica pentru a nu mai fi o ţintă uşor de identificat din sateliţi şi avioane de supraveghere ale  forţelor americane. 

image

Americanii bombardează împrăştiat

Tot mai multe voci reproşează armatei SUA că bombardamentele nu sunt precise. Ofiţerii americani se apără şi spun că în Irak, pentru a coordona atacurile aeriene, comunică cu trupele de la sol irakiene şi kurde, dar în Siria trebuie să se bazeze doar pe supravegherea aeriană. 

Poate şi din această cauză, bombardamentele lansate, duminică noapte, au lovit  o zonă cu depozite de cereale, din nordul oraşului sirian Manbij, provocând mai mulţi morţi  în rândul civililor.

Avioanele ar fi  confundat morile şi depozitele de cereale din nordul oraşului sirian Manbij cu o bază a Statului Islamic, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Londra, citat de „Daily Mail“. Atacurile din Manbij păreau să fi ucis numai civili, nu şi militanţi, a declarat Rami Abdulrahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului , organizaţie ce colectează informaţiile cu ajutorul surselor din Siria. 

„Existau muncitori la depozite. Aceştia furnizau mâncare oamenilor“, a declarat acesta.  Manbij este localizat între Alep în vest şi oraşul Kobani de la graniţa nordică cu Turcia, teritoriu pe care Statul Islamic încearcă să-l captureze de la forţele kurde, determinând zeci de mii de kurzi sirieni să fugă peste graniţă.

Turcia aduce tancuri lângă graniţa cu Siria

Pe un alt front, islamiştii ameninţă oraşul sirian Kobani, locuit în majoritate de kurzi. Armata turcă a ocupat poziţii în apropiere de această localitate. Tancuri şi vehicule blindate ale armatei turce au ocupat poziţii strategice pe dealurile din apropierea oraşului , asediat tot mai puternic de militanţii Statului Islamic. Obuzele trase de jihadişti au ajuns şi pe teritoriul turc, potrivit  Reuters. Cel puţin 30 de tancuri, unele cu tunurile îndreptate spre teritoriul sirian, au fost poziţionate în apropiere de o bază militară turcă, la nord-vest de Kobani. Din vestul şi estul oraşului se înălţau coloane groase de fum şi se auzeau focuri de armă automată, susţineau jurnaliştii de la Reuters. Un oficial local din Kobani a declarat, citat de AP; că bombardamentele SI sunt intense, iar militanţii s-au apropiat până la cinci kilometri de oraş. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite