Japonia ordonă distrugerea rachetelor nord-coreene în cazul unui atac deschis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Japonia a ordonat duminică mobilizarea forţelor sale armate pentru a doborî orice rachetă lansată de Coreea de Nord care i-ar putea viza teritoriul, în timp ce ţara comunistă pare să se pregătească pentru un nou test nuclear, informează AFP.

Itsunori Onodera, ministrul japonez al Apărării a emis duminică un ordin care presupune echiparea cu rachete de interceptare a distrugătoarelor Aegis, amplasate pe Marea Japoniei, a declarat un oficial japonez din cadrul Ministerului Apărării sub condiţia anonimităţii.

Potrivit sursei, ordinul emis este unul de rutină şi a fost ţinut departe de presă „din cauza politicilor Japoniei potrivit cărora nu vom fi inflenţaţi de de provocările Coreei de Nord”, citează AFP.

În cazul în care am face public acest anunţ şi am explica în detaliu, Coreea de Nord va cunoaşte  părţi din startegia noastră”, a susţinut oficialul japonez.

Ordinul liderilor de la Tokio a venit în contextul în care există speculaţii potrivit cărora Phenianul se pregăteşte pentru al patrulea test nuclear, iar Statele Unite ale Americii au anunţat amânare propriilor teste a rechetelor balistice intercontinentale pentru a evita interpretarea greşită şi accentuarea crizei.

Testul nuclear este foarte probabil să aibă loc înainte sau după 10 aprilie, aceea fiind data la care diplomaţii străini ar trebui să ia în considerare părăsirea Phenianului, după cum au sugerat oficialii nord-coreeni, a declarat Kim Jang-Soo, consilierul-şef pentru securitatea naţională al preşedintei Park Geun-Hye.

Un raport recent al serviciilor de informaţii sud-coreene indică faptul că Phenianul a pregătit două rachete balistice cu rază medie de acţiune amplasate pe lansatoarele de pe coasta de est a ţării, existând posibilitatea să efectueze un test de tragere înainte de 15 aprilie, zi care marchează aniversarea fostului lider fondatoru al Coreii de Nord, Kimm Il-Sung.

Coreea de Nord a lansat o serie de ameninţări de război nuclear în ultimele săptămâni, ca răspuns la sancţiunile impuse de Organizaţia Naţiunilor Unite şi la exerciţiile militare organizate de trupele americane şi cele sud-coreene.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite