Israelul a interzis vizita unor congresmene americane, după ce Trump a scris că ele „urăsc” această ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Israelul a anunţat joi că nu va permite vizita a două membre ale Congresului american, întrucât acestea au militat pentru boicotarea ţării din cauza modului în care îi tratează pe palestinieni, o decizie încurajată de Donald Trump, relatează AFP.

Premierul Benjamin Netanyahu a spus că această acţiune împotriva lui Ilhan Omar şi a Rashidei Tlaib este necesară, întrucât „scopul lor este să facă rău Israelului şi să incite împotriva acestei ţări”.

Politicieni americani au cerut Israelului să revină asupra deciziei, în timp ce un înalt oficial palestinian, Hanan Ashrawi, a numit-o „un act de ostilitate revoltător împotriva populaţiei americane şi a reprezentanţilor săi”. 

Omar a spus că acţiunea este „înfiorătoare”, o „insultă la adresa valorilor democratice”.

Omar şi Tlaib, de origine palestiniană, ar fi urmat să ajungă în Israel în week-end pentru a pleca de acolo către teritoriile palestiniene.

ABC News scrie că cele două democrate, primele femei musulmane alese de Congresul american, au plănuit o vizită în Ierusalim şi Cisiordania în calitate de oaspeţi ai organizaţiei palestininene nonprofit Miftah, care militează pentru un stat palestinian „suveran, independent, democratic, incluziv şi tolerant, care garantează drepturile fundamentale ale palestinienilor păstrându-le demnitatea”  - grup care „se bucură de respect şi recunoaştere internaţională”.

Rudele lui Tlaib locuiesc în satul Beit Ur Al-Foqa din Cisiordania ocupată şi o aşteptau pe aceasta cu o petrecere, după cum a anunţat bunica acesteia, în vârstă de 85 de ani.

Imagine indisponibilă

Ilhan Omar (stânga), Alexandria Ocasio-Cortez (centru) şi Rashida Tlaib (drepta) trei dintre democratele cărora  Trump le-a spus să se întoarcă în ţara lor FOTO EPA-EFE

Oficialii israelieni au declarat că urmează să răspundă unei solicitări umanitare din partea lui Tlaib pentru a-şi putea vizita familia, deoarece nu o poate face decât trecând prin Israel.

Israelul a făcut anunţul la scurt timp după ce Trump a cerut ţării să nu permită vizita membrelor democrate ale Congresului american.

„Israelul ar da dovadă de slăbiciune dacă le-ar permite reprezentantelor Omar şi Tlaib să viziteze ţara”, a scris preşedintele american joi pe Twitter.

El a continuat în stilul său bombastic: „Ele urăsc Israelul şi populaţia evreiască; nimic din ce am putea spune sau face nu le-ar convinge să se răzgândească”.

Tlaib este din Michigan, iar Omar din Minnesota, ele aflându-se printre criticii înverşunaţi ai lui Trump, care are o relaţie apropiată cu premierul israelian.

Semne de slăbiciune

Netanyahu a susţinut că itinerariul celor două indică intenţia acestora de a întări mişcarea de boicotare a Israelului.

„În calitate de democraţie vibrantă şi liberă, Israelul este deschis oricărui gen de critică şi de critici, cu o singură excepţie”, a spus el.

„Legislaţia Israelului interzice accesul celor care cer şi acţionează pentru boicotarea Israelului, aşa cum este cazul şi în alte democraţii care împiedică trecerea celor despre care are motive să creadă că fac rău ţării”.

În 2017, Israelul a adoptat o lege care interzice accesul în ţară al străinilor care susţin acţiuni de boicotare a ţării, ca răspuns la o mişcare de promovare a unui atare embargo.

Ambele politiciene au criticat ocupaţia Cisiordaniei de către Israel şi modul în care acesta i-a tratat pe palestinieni.

Ele au fost acuzate de antisemitism, ceea ce au negat vehement.

Ambasadorul Israelului în SUA, Don Dermer semnalase că cele două congresmene vor primi permisiunea de a vizita Israelul din respect pentru Washington, ca cel mai important aliat al ţării sale.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, o democrată, a calificat refuzul accesului celor două congresmene „un semn de slăbiciune, un gest dincolo de demnitatea mareului Stat al Israelului

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite