Israelul a arestat un iranian suspectat de spionaj. Bărbatul avea promisă o recompensă de un milion de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Belgianul de origine iraniană a fost arestat de pe aeroportul din Tel Aviv. FOTO: Al Jazeera
Belgianul de origine iraniană a fost arestat de pe aeroportul din Tel Aviv. FOTO: Al Jazeera

Autorităţile israeliene au anunţat duminică după-amiaza că au arestat un cetăţean belgian cu origini iraniene care a recunoscut că a fost trimis în Israel pentru a spiona în favoarea Iranului.

Serviciul israelian de informaţii Shin Bet a anunţat că Ali Mansouri a fost arestat în urmă cu trei săptămâni de pe aeroportul Ben-Gurion din Tel Aviv. Suspectul avea asupra lui mai multe fotografii ale ambasadei Statelor Unite ale Americii din Tel Aviv, potrivit declaraţiilor oficiale.

Mansouri a intrat în Israel folosind numele Alex Mans şi a fost trimis de elita Gărzii Revoluţionare din Iran, unitatea Quds Force, să spioneze Israelul folosindu-se de o aşa-zisă afacere care îi ascundea adevăratele interese, potrivit oficialilor israelieni.

Bărbatul, în vârstă de 58 de ani, a mărturisit în timpul audierilor că Iranul i-a promis un milion de dolari pentru a accepta o misiune care „să afecteze interesele Israelului şi ale Occidentului”. În ultimul an şi jumătate Mansouri a făcut trei vizite în Israel, pretinzând că este agent de vânzări pentru o companie producătoare de ferestre şi acoperişuri, informează Shin Bet.

Cu doar câteva ore de la anunţul serviciului special israelian, premierul Benjamin Netanyahu a plecat din ţară pentru a participa discuţiile Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York.

Israelul a acuzat în repetate rânduri Iranul de proliferare nucleară, din cauza programelor de îmbogăţire a uraniului din centralele nucleare, însă Teheranul susţine că are doar intenţii paşnice. Netanyahu a ameninţat că va ordona o intervenţie militară împotriva Iranului dacă ameninţarea persistă.

Însă legăturile între Statele Unite, aliate Israelului, şi Iran par să devină tot mai apropiate. Preşedintele american Barack Obama a anunţat vineri că a avut o conversaţie de 15 minute cu liderul iranian Hassan Rouhani, fiind un contact fără precedent de la revoluţia islamică din 1979.

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite