Preşedintele iranian Hassan Rohani recunoaşte şi condamnă Holocaustul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele iranian Hassan Rohani a condamnat marţi, într-un interviu pentru CNN, "crimele pe care naziştii le-au comis împotriva evreilor", o poziţie contrară celei a predecesorului său Mahmoud Ahmadinejad, care a negat Holocaustul, relatează AFP.

"Orice crimă împotriva umanităţii - inclusiv crimele comise de nazişti împotriva evreilor - este reprobabilă şi condamnabilă", a declarat preşedintele iranian răspunzând unei întrebări despre Holocaust.

"Uciderea unei fiinţe umane este vrednică de dispreţ. Nu contează că este creştin, evreu sau musulman", a subliniat el. "În opinia noastră, este acelaşi lucru", a adăugat liderul iranian.

"Asta nu înseamnă, însă, că dacă naziştii au comis crime împotriva unui grup, acest grup trebuie să confişte pământul altui grup şi să îl ocupe", a adăugat el. "Acesta este un act care trebuie de asemenea condamnat", a subliniat Rohani.

La începutul lui septembrie, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a afirmat, într-unmesaj postat pe pagina sa de Facebook, că Iranul condamnă "masacrul evreilor de către nazişti" în al Doilea Război Mondial.

Fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad a pus la îndoială realitatea şi amploarea Holocaustului, în ultimii ani, şi a anunţat în numeroase rânduri viitoarea dispariţie a Israelului, atrăgându-şi critici dure din partea comunităţii internaţionale.

Hassan Rohani a dat asigurări marţi, de la tribuna ONU, că ţara sa nu reprezintă „absolut deloc o ameninţare pentru omenire“, cerându-i omologului său american, Barack Obama, să îi ignore pe cei care doresc războiul şi să susţină negocierile, transmite AFP.

„Dacă Statele Unite evită să urmeze interesele pe termen scurt ale grupurilor de presiune favorabile războiului, putem găsi un cadru în care să ne reglementăm diferenţele“, a declarat el în discursul ţinut în plenul Adunării Generale a ONU, câteva ore după omologul său american.

Liderul de la teheran a denunţat virulenţa sancţiunilor al căror obiect este ţara sa şi a reafirmat, totodată, dreptul Republicii Islamice de a derula un program nuclear civil.

Netanyahu a catalogat discursul lui Rohani la ONU drept „cinic“ şi „ipocrit“

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat drept "cinic" şi "ipocrit", în privinţa problemei nucleare, discursul susţinut marţi de către preşedintele iranian Mohammed Rohani în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, relatează AFP.

"Aşa cum am prevăzut, a fost un discurs cinic şi total ipocrit. Rohani a vorbit despre drepturile omului, în timp ce forţele iraniene participă la masacrul la scară mare împotriva civililor nevinovaţi din Siria", se arată într-un comunicat emis de Biroul lui Netanyahu şi publicat în noaptea de marţi spre miercuri la Ierusalim.

"El (Rohani) a condamnat terorismul, în contextul în care regimul iranian recurge la terorism în zeci de ţări din lume. A vorbit despre un program nuclear cu scopuri civile în timp ce, potrivit raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), acest program are caracter militar", se artă în comunicat.

"Fiecare persoană rezonabilă înţelege că Iranul, una dintre cele mai bogate ţări în petrol, investeşte capitaluri în rachete balistice şi în instalaţii nucleare subterane, ci nu pentru a produce electricitate", a mai spus premierul, citat în comunicat.

În text este deplânsă totodată "absenţa unei propuneri practice în vederea stopării programului nuclear militar şi angajării în aplicarea deciziilor Consiliului de Securitate al ONU".

Acest discurs "traduce în mod exact strategia iraniană, care constă în a vorbi şi a câştiga timp pentru a-şi avansa capacităţile şi a se dota cu arme nucleare".

"El (Rohani) s-a lăudat, în urmă cu un deceniu, că a înşelat Occidentul astfel încât, în timp ce Iranul purta discuţii, această ţară avansa, simultan, în programul său nuclear. Comunitatea internaţională trebuie să testeze Iranul nu în privinţa vorbelor, ci a faptelor", a conchis premierul israelian.

Preşedintele Rohani, aflat la prima ieşire internaţională importantă de când a fost ales, pe 14 iunie, a reafirmat la ONU că ţara sa nu reprezintă "o ameninţare" nici pentru lume şi nici pentru regiune.

El a subliniat din nou că Republica islamică intenţionează să utilizeze energia nucleară "în scopuri exclusiv paşnice" şi a denunţat sancţiunile care-i vizează ţara.

Israelul şi ţări occidentale suspectează programul nuclear iranian că ar avea scopuri militare, ceea ce Teheranul dezminte.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite