Israel: Zeci de mii de oameni protestează împotriva reformei justiției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit presei israeliene, aproximativ 100.000 de protestari s-au adunat la Tel Aviv, o cifră extrem de importantă raportată la populația țării de aproximativ nouă milioane locuitori.

steag israel

Este a 22-a săptămână cand manifestanții s-au adunat în Tel Aviv și în alte orașe Israeliene, pentru a protesta împotriva proiectului de lege privind reforma justiției inițiat de către guvernul condos de premierul Benjamin Netanyahu, informează AFP.

Demonstranții se adună săptămânal din ianuarie pentru a denunța reforma promovată de guvernul Netanyahu, unul dintre cei mai de dreapta din istoria Israelului, care este la rândul său ținta criticilor protestatarilor.

Premierul israelian a anunțat în martie că proiectul va avea o pauză pentru a se da o "şansă [...] dialogului", dar mobilizarea împotriva reformei rămâne foarte puternică, de asemenea continua criticile la adresa premierului Netanyahu, inculpat pentru corupţie într-o serie de dosare.

Video de la protestele din martie:  

Protestatarii au blocat autostrada Ayalon în ambele sensuri, fluturând steaguri ale Israelului. Poliția nu a oferit cifre oficiale cu privire la numărul demonstranților, cifrele cunoscute vin din partea presei.

Vineri seara, câteva sute de protestatari s-au adunat în fața reședintei private a premierului israelian din Cezareea, la nord de Tel Aviv. Manifestația descrisă drept "neautorizată" către autorități, a fost marcată de incidente violente cu poliţia şi au avut loc cel puţin 17 arestări.

Unul din protestatari, Ilit Fayn, stomatolog în vârstă de 55 de ani, a declarat că "demonstrăm pentru a le arăta că, deşi au luat o pauză de la reformă, noi rămânem mobilizaţi şi nu vor putea să adopte legi pe ascuns."

"Este foarte important pentru noi să eliminăm posibilitatea ca Israelul să devină o dictatură", a declarat Arnon Oshri, un fermier în vârstă de 66 de ani.

"Acest guvern corupt este plin de nelegiuiţi... poporului evreu i-a luat 2000 de ani să aibă un stat, nu-l putem pierde din cauza unei bande de de fanatici", a adaugă el.

Guvernul consideră reforma sistemului judiciar drept o prioritate și urmărește, printre altele, reechilibrarea puterilor în stat prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul o consideră politizată, în favoarea Parlamentului. Criticii săi însă cred că această reformă riscă să deschidă calea spre o derivă autoritară.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite