Ședință comună a Parlamentului român și cel israelian. „Potențialul schimburilor economice poate fi și mai mare”
0Cei mai puternici oameni din Parlamentul României, Marcel Ciolacu și Alina Gorghiu, precum și premierul României, Nicolae Ciucă, au pledat pentru întărirea relațiilor economice și politice cu Israelul cu prilejul ședinței comune a celor două legislative.

Preşedinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu a declarat miercuri în şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată marcării a 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel că este nevoie de o colaborare mai strânsă între Parlamentul României şi Knesset pe temele importante: securitate alimentară, tranziţia spre energia verde, înalte tehnologii şi securitate cibernetică.
„Există atâtea monumente evreieşti aici, în România. Sunt sinagogi bine păstrate. Superbe. Timişoara, Oradea, Arad. Iar asta trebuie să se vadă. De aceea, vă propun ca Senatul, în parteneriat cu Knesset, să instituie distincţia anuală „Oraşul Anului pentru Păstrarea Memoriei Evreieşti”! E nevoie de o colaborare mai strânsă între Parlamentul României şi Knesset pe temele importante pentru noi toţi. Mă refer aici la securitate alimentară, tranziţia spre energia verde, înalte tehnologii şi securitate cibernetică. Dezvoltarea rezilienţei este un subiect în care avem multe de învăţat de la Statul Israel. Mi-aş dori să văd cooperare pe tema egalităţii!! Vă propun să organizăm, în viitor, o reuniune a femeilor parlamentar din Knesset şi Parlamentul României! La final, vreau să vă spun că aderarea României la OCDE e un proiect de ţară. Ca dovadă, la nivelul Parlamentului, s-a înfiinţat o comisie specială în acest sens! Va fi condusă chiar de actualul premier Nicolae Ciucă. Ştiu că Israelul are o vastă experienţă în OCDE, fiind membru din 2010. Am dori să extindem şi aici colaborarea parlamentară! ”, a declarat preşedinta interimară al Senatului.
La rândul său, Marcel Ciolacu a arătat că „cele două ţări împărtăşesc interese economice şi geostrategice comune, dar relaţia specială dintre România şi Israel trece dincolo de raţiunile de stat, fiind o relaţie bazată pe tradiţie, pe un profund sentiment de prietenie şi de respect reciproc”.
„În egală măsură, aceasta este rezultatul legăturii strânse pe care au ştiut să o creeze şi să o menţină cele două comunităţi, respectiv cetăţenii israelieni originari din România şi comunitatea evreiască din ţara noastră. Cultura şi istoria comunităţii evreieşti reprezintă un reper important şi o parte integrantă din istoria şi cultura noastră naţională. În acelaşi timp, istoria ţării mele păstrează amintirea faptului că evreii alături de ceilalţi locuitori ai acestor meleaguri, au contribuit fără ezitare la câştigarea marilor războaie în urma cărora ţara noastră şi-a dobândit independenţa şi suveranitatea”, a explicat Marcel Ciolacu.
Relație specială cu valențe strategice
„Ne leagă nu doar o îndelungată colaborare, dar și o relația specială cu valențe strategice”, a precizat Nicolae Ciucă, la începutul discursului său.
„Aceste lucruri care ne apropie trebuie să fie baza pentru consolidarea relațiilor bilaterale și pentru răspunsul comun la provocările din contextul actual”, a completat liderul de la Palatul Victori.
Premierul Ciucă a subliniat faptul că are loc o accentuare a „discursului extremist”. „În fața ofensivei urii și violenței trebuie să fim uniți și puternici”, a punctat premierul. „Combatem orice formă de extremism și discurs instigator”, a mai punctat Nicolae Ciucă.
„Israelul e unul din cei mai puternici și importanți parteneri din Orientul Mijlociu”, a mai afirmat Ciucă. „Potențialul schimburilor economice poate fi și mai mare”, a subliniat premierul. „Mesajul pe care vreau să-l transmit e unul de deschidere pentru o cooperare avantajoasă, care să se consolideze în următorii ani”, a conchis premierul.