Israel susţine că Hamas ascundea un sistem de bruiaj în turnul distrus în Gaza, loc unde aveau birouri şi unele redacţii internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fâşia Gaza, teritoriu unde în luna mai au fost lansate sute de rachete. FOTO EPA-EFE
Fâşia Gaza, teritoriu unde în luna mai au fost lansate sute de rachete. FOTO EPA-EFE

Israelul susţine că mişcarea palestiniană Hamas ascundea un sistem de bruiaj electronic în clădirea-turn din Gaza unde aveau birouri unele unele redacţii internaţionale, între care AP şi Al-Jazeera. Clădirea a fost distrusă de aviaţia israeliană în timpul conflictului de la începutul lunii mai.

Ambasadorul statului israelian în SUA, Gilad Erdan, s-a întâlnit luni la New York cu conducerea agenţiei americane de presă Associated Press (AP), una dintre organizaţiile media care avea birouri în clădirea bombardată la 15 mai în timpul conflictului între Israel şi Hamas. Şi canalul Al-Jazeera avea redacţia tot în această clădire.

Armata israeliană a afirmat că Hamas ascundea echipamente militare în clădirea turn lovită de avioanele sale de luptă, fără să ofere imediat probe în sprijinul versiunii sale. AP şi Al-Jazeera au condamnat virulent acest bombardament, intervenit după evacuarea prealabilă a personalului media din turn.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Israelului în SUA, Gilad Erdan a „informat” conducerea AP că Hamas „utiliza clădirea pentru dezvoltarea noilor echipamente susceptibile să compromită Iron Dome”, sistemul de apărare antirachetă israelian, scrie agerpres, preluând AFP.

Potrivit autorităţilor israeliene, în clădirea turn se adăpostea „serviciul de informaţii militare al Hamas, departamentul său de cercetare şi dezvoltare, precum şi o unitate tehnologică”.

„Această unitate dezvolta un sistem de bruiaj electronic care ar fi urmat să fie utilizat împotriva sistemului de apărare aeriană Iron Dome”, a declarat ambasadorul israelian, citat într-un comunicat dat publicităţii marţi. El a invocat o „ameninţare iminentă împotriva civililor israelieni”, ceea ce a justificat atacul asupra clădirii, potrivit statului israelian.

Dornic „să restabilească relaţiile între Israel şi AP”, ambasadorul a adăugat că nu crede că agenţia de presă era „la curent” cu prezenţa acestei „unităţi secrete” în imobil. El a promis că Israelul intenţionează „să ajute AP să-şi reconstruiască birourile din Gaza”.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite