Iranul anunță că situl nuclear de la Isfahan „este complet sigur”VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenția de știri semioficială a Iranului, Tasnim, apropiată de Garda Revoluționară Islamică (IRGC), a postat un videoclip cu o legendă care spune: „Site-ul nuclear din Isfahan este complet sigur”.

Agenția de știri semioficială a Iranului, Tasnim, apropiată de Garda Revoluționară Islamică (IRGC), a postat un videoclip cu o legendă care arată că „Site-ul nuclear din Isfahan este complet sigur”.

În înregistrare este surprins un bărbat care își verifică ceasul în apropierea Centrului de Tehnologie Nucleară din Isfahan, arată BBC. Camera se concentrează apoi asupra mai multor trupe care stau în jurul a ceea ce pare a fi o baterie antiaeriană.

Potrivit Asociației Nucleare Mondiale, Centrul de Tehnologie Nucleară din Isfahan include o facilitate de conversie a uraniului (UCF), care produce hexafluorură de uraniu.

Iranul alimentează gazele de hexafluorură de uraniu în centrifuge pentru a produce uraniu îmbogățit, care poate fi folosit pentru fabricarea combustibilului reactorului, dar și pentru arme nucleare.

Lângă UCF se află o uzină de pulbere de oxid de uraniu îmbogățit (EUPP), care transformă hexafluorura de uraniu în oxid de uraniu, și o uzină de fabricare a combustibilului care produce combustibil pentru Reactorul de Cercetare din Tehran.

Oxidul de uraniu poate fi transformat în metal de uraniu. Iranul a declarat că intenționează să folosească metalul de uraniu pentru a produce combustibil pentru reactor, dar acesta ar putea fi folosit și pentru a fabrica miezul unei bombe nucleare.

Centrul de Tehnologie Nucleară din Isfahan operează și patru reactoare de cercetare nucleară mici furnizate de China.

Iranul insistă că activitățile sale nucleare sunt complet pașnice și neagă că ar avea vreun plan de a dezvolta arme nucleare. Dar Israelul acuză Iranul că dezvoltă capacități nucleare care ar putea fi folosite pentru a fabrica o armă.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite